Formål
Bygningsforbedringsudvalget er nedsat i medfør af Lovbekendtgørelse 1228 af 03.10.2016 om byfornyelse og udvikling af byer, Byfornyelsesloven, med efterfølgende ændringer.
Bygningsforbedringsudvalget har til formål at varetage kommunalbestyrelsens beføjelser i henhold til lovbekendtgørelsens kapitel 4 om bygningsforbedring af ejerboliger og andelsboliger.
Opgaver
Bygningsforbedringsudvalget fordeler byfornyelsesmidler for Ærø Kommune i henhold til det til enhver tid fastsatte budget for året.
Midlerne tilstræbes fordelt ligeligt på årets møder.
Ansøgninger, som opfylder de objektive kriterier for at opnå tilskud, men ikke kan imødekommes på året 1. møde, overføres automatisk til årets næste møde. Ansøgninger, som ikke kan imødekommes når årets budget er opbrugt, bortfalder automatisk.
Der fastsættes en frist på 1 år fra tilsagn er meddelt til arbejdet skal være udført, og kan afregnes. Uforbrugte midler tilføres bygningsforbedringsudvalgets budget, og kan disponeres herefter.
Der er tale om begrænsede midler, som kan tildeles efter følgende præmisser:
- Bygningen er omfattet af en bygningsregistrant, som angiver bygningens bevaringsværdi i henhold til SAVE systemet
- Bygningen er individuelt vurderet efter SAVE systemet.
- SAVE værdien skal være angivet til at være 1 til 4.
- Der kan gives tilskud til restaurering, og udskiftning, af døre, vinduer og træporte.
- Der kan gives tilskud til forsatsvinduer.
- Der kan gives tilskud til fjernelse af plastmaling fra facader og genoppudsning med henblik på efterfølgende behandling med kalk eller silikatmaling.
- Der kan gives tilskud til renoveringen eller rekonstruktion af gesimser, skorstenspiber o.l.
- Der kan gives tilskud til facadearbejder på klimaskærmen.
- Der kan gives tilskud til indfarvning af tagrygning.
- Der kan gives tilskud til restaurering af bindingsværk.
- Der kan gives tilskud til udskiftning af tagrender udført i plast til tagrender udført i zink.
- Der kan gives tilskud til ændring af udvendige trapper fra beton til natursten, herunder også til smedede trappegelændre af jern.
- Der kan gives tilskud til udskiftning af tagvinduer fra træ- til støbejernsvinduer.
- Der kan gives tilskud til vedligehold og udskiftning af zinktage på tårne og karnapper.
- Der er opnået godkendelse af anlægsopgaven af lokalplanudvalget, såfremt et sådan findes.
Der ydes ikke tilskud til:
- Fredede ejendomme.
- Indkøb af maling, eller materialeindkøb i øvrigt.
- Kitning og almindelig vedligehold af vinduer, døre etc.
- Restaurering af tage.
- Udskiftning af vinduer i tagfladen.
- Vedligehold af tagrender.
- Hegn og plankeværk.
- Belægningsarbejder.
- Almindelig bygningsvedligehold.
- El-arbejde.
- Renovering eller opførelse af haveskure.
- Nedrivninger.
Tilskudsprocenten fastsættes i hvert enkelt tilfælde af bygningsforbedringsudvalget og udgør som udgangspunkt 20 til 50 % af udgiften til et givent støtteberettiget projekt. Den maximale tilskudsprocent må ikke overstige 75.
Beløbet beregnes på baggrund af et skriftligt tilbud incl. moms fra en håndværksvirksomhed.
Kompetencer
Udvalget har kompetence til at træffe beslutning på kommunalbestyrelsens vegne i henhold til Byfornyelseslovens kapitel 4.
Kompetencen er ikke overdraget for så vidt angår lovens §§ 38 a og 38 b omhandlende forsamlingshuse og bygninger med lignende anvendelse.
Kompetencen skal udøves i henhold til de gældende forvaltningsmæssige principper, herunder reglerne om inhabilitet, samt i respekt for det gældende budget. Udvalgets arbejde er desuden omfattet af Offentlighedslovens bestemmelser om aktindsigt.
I tilfælde af, at sagen er principiel eller byfornyelsesudvalget ikke ser sig i stand til at træffe en egen beslutning i henhold til den gældende kompetenceplan, forelægges sagen til fagudvalgets afgørelse.
Kommunalbestyrelsen fastsætter retningslinjer for bygningsforbedringsudvalgets virksomhed.
Kommunalbestyrelsen er tilsynsmyndighed for udvalget og påser, at udvalgets virksomhed og regnskabsforhold overholder Byfornyelseslovens regler.
Bygningsforbedringsudvalget tegnes af formand og sekretær.
Udvalgets afgørelser kan ikke påklages til anden administrativ myndighed
Vedtagelsespåtegning
Således godkendt af kommunalbestyrelsen den 28. februar 2018.
Formål
Lokalplan 8-2A-udvalget er nedsat i henhold til Lovbekendtgørelse nr. 2 af 04.01.2018 om kommunernes styrelse § 17 stk. 4.
Udvalget fungerer som sparringspartner for administrationen i forhold til efterlevelse af intentionerne i Lokalplan 8-2A for Marstal indre by
Opgaver
Udvalgets opgave er at vurdere nuancerne i den enkelte sag i forhold til lokalplanens skrevne ord. I sager hvor et byggeri, en restaurering eller en ombygning ikke tydeligt kan sammenholdes med lokalplanens skrevne ord, er det udvalgets opgave, i samarbejde med administrationen, at vurdere det enkelte projekt i forhold til lokalplanene intentioner.
Det gælder også i forhold skiltning på facader.
Udvalget er desuden høringspart, når andre kommunale planforslag omhandler fysiske forhold indenfor Lokalplan 8-2A’s område.
Udvalgets medlemmer kan på eget initiativ rejse sager til udvalgets behandling, såfremt sagen vedrører forhold omfattet af Lokalplanens formåls- og anvendelsesparagraffer.
Kompetencer
Udvalget har ikke selvstændig beslutningskompetence.
Udvalget har alene en vejledende funktion for Ærø Kommune, som har myndighedskompetencen ved afgørelse af de enkelte sager, som forelægges udvalget.
I tilfælde af, at sagen er principiel eller administrationen ikke ser sig i stand til at træffe en egen beslutning i henhold til den gældende kompetenceplan, forelægges sagen til fagudvalgets afgørelse.
Kompetencen skal udøves i henhold til de gældende forvaltningsmæssige principper vedrørende inhabilitet. Udvalgets arbejde er omfattet af Offentlighedslovens bestemmelser om aktindsigt.
Vedtagelsespåtegning
Således vedtaget af kommunalbestyrelsen den 28. februar 2018.
Udvalgets sammensætning
Kommunalbestyrelsen udpeger 2 medlemmer af sin midte til udvalget. De pågældende skal være medlem af fagudvalget.
Derudover består udvalget af:
1 medlem udpeget af Foreningen Snorren
1 medlem udpeget af Marstal Søfartsmuseum
Udvalget kan derudover selv udpege en repræsentant med interesse i bevaringen af Marstal by. Det kan være en beboer i Marstal, en person med særlige viden om bygningsbevaring, eller en person fra en forening, som ikke har en fast repræsentant i udvalget. Vedkommende har stemmeret på møderne.
Der indkaldes ikke suppleanter til møderne i tilfælde af et medlems fravær.
Valgperioden følger som udgangspunkt kommunalbestyrelsens valgperiode. Udvalgsmedlemmer, som ikke er valgt af kommunalbestyrelsen kan dog løbende lade sig udskifte, såfremt organisationerne giver meddelelse herom.
Konstituering
Udvalget konstituerer sig med en formand og en næstformand i sit første møde.
Møder
Der afholdes 4 møder årligt.
Møderne er ikke åbne for offentligheden.
Mødeplan for det efterfølgende år godkendes hvert år af udvalget på et møde i årets sidste kvartal. Mødeplanen indgår i kommunens egen mødeplan og offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Der kan afholdes telefonmøder eller møder pr. mail, såfremt en sag kræver en hurtig afgørelse. Sagen behøver ikke efterfølgende behandling på et ordinært møde.
Udvalget er beslutningsdygtig, når mindst 3 medlemmer er til stede.
Sekretærfunktion
Teknisk Afdeling fungerer som sekretær for udvalget.
Sekretæren udarbejder dagsorden for alle møder og skriver referat af møderne. Dagsordenen skal være udsendt til udvalgets medlemmer senest 4 dage før mødets afholdelse.
Sekretæren sikrer sammenhængen til den videre myndighedsbehandling af sagen, herunder sagsforberedelse såfremt sagen kræver politisk behandling.
Vedtagelsespåtegning
Således vedtaget af kommunalbestyrelsen den 28. februar 2018.
Formål
Lokalplan 9-9 B-udvalget er nedsat i henhold til Lovbekendtgørelse nr. 2 af 04.01.2018 om kommunernes styrelse § 17 stk. 4.
Udvalget fungerer som sparringspartner for administrationen i forhold til efterlevelse af intentionerne i Lokalplan 9-9B for bygninger og bymiljø i den gamle del af Ærøskøbing.
Opgaver
Udvalgets opgave er at vurdere nuancerne i den enkelte sag i forhold til den bevarende lokalplans skrevne ord. I sager hvor et byggeri, en restaurering eller en ombygning ikke tydeligt kan sammenholdes med lokalplanens skrevne ord, er det udvalgets opgave, i samarbejde med administrationen, at vurdere det enkelte projekt i forhold til lokalplanene intentioner.
Det gælder også i forhold til skiltning, belysning samt opsætning af byrumsinventar.
Udvalget er desuden høringspart, når andre kommunale planforslag omhandler fysiske forhold indenfor Lokalplan 9-9 B’s område.
Udvalgets medlemmer kan på eget initiativ rejse sager til udvalgets behandling, såfremt sagen vedrører forhold omfattet af Lokalplanens formåls- og anvendelsesparagraffer.
Kompetencer
Udvalget har ikke selvstændig beslutningskompetence.
Udvalget har alene en vejledende funktion for Ærø Kommune, som har myndighedskompetencen til afgørelse af de enkelte sager, som forelægges udvalget.
I tilfælde af, at sagen er principiel eller administrationen ikke ser sig i stand til at træffe en egen beslutning i henhold til den gældende kompetenceplan, forelægges sagen til fagudvalgets afgørelse.
Kompetencen skal udøves i henhold til de gældende forvaltningsmæssige principper vedrørende inhabilitet. Udvalgets arbejde er desuden omfattet af Offentlighedslovens bestemmelser om aktindsigt.
Vedtagelsespåtegning
Således vedtaget af kommunalbestyrelsen den 28. februar 2018.
Kommissorium
Politisk styregruppe for samarbejde mellem Ærø Kommune og Region Syddanmark om fælles tiltag på sundhedsområdet
Fremtidens sundhedsvæsen byder på udfordringer med flere personer med kronisk sygdom, flere med multisygdom, flere med mentale lidelser og flere ældre medicinske patienter. For at håndtere disse udfordringer, er det væsentligt at sikre en styrket sammenhæng og tættere relation mellem aktørerne i sundhedsvæsenet, både politisk, strategisk og i det daglige samarbejde på tværs af faggrupper og sektorer og i samarbejdet med patienten/borgeren og dennes pårørende.
Sygehusstrukturen i Region Syddanmark har siden 2010 været under forandring i retning af øget specialisering og centralisering, ligesom patientforløbene accelereres og komprimeres samtidig med at der sker en omlægning fra stationær til ambulant behandling.
For en kommune som Ærø medfører denne forandring, at der skal ses på, hvordan sundhedssamarbejdet kan optimeres og i stigende grad foregå lokalt via satellitfunktioner af sundhedstilbud samt øget anvendelse af telemedicin.
I Region Syddanmark har man valgt særligt at prioritere samarbejdet med Ærø Kommune med henblik på at imødekomme de udfordringer, forandringerne i sundhedsvæsenet medfører på Ærø. Af Aftale om budget 2018 for Region Syddanmark fremgår det:
Med udgangspunkt i de særlige vilkår for sundhedstilbuddene, som gælder for en ø-kommune som Ærø, ønsker aftalepartierne en dialog med kommunen med henblik på at tilrettelægge en bred drøftelse blandt borgere og samarbejdsparter om indretning af fremtidens sundhedstilbud på øen. Målet er gennem et tæt samarbejde og samordning af sundhedstilbuddene på øen at få endnu bedre og mere sundhed inden for de nuværende økonomiske rammer.
Baggrund og tiltag
Ærø Kommune har i samarbejde med Region Syddanmark etableret to sundhedshuse på Ærø. Sundhedshusene er beliggende i henholdsvis Marstal og Ærøskøbing og gældende for begge sundhedshuse er, at såvel regionale som kommunale funktioner er til stede og fungerer i samarbejde. Der er således såvel praktiserende læger som kommunale hjemme-/sygeplejefunktioner i begge sundhedshuse. Endvidere er der i sundhedshuset på Sygehusenheden Ærø sygehusfunktion samt en række regionale satellitfunktioner, herunder hudlæge og kiropraktik.
Lægevagten
Lægerne på Ærø danner egen vagtring inkl. telefonvisitation og dækker vagten på øen 24 timer i døgnet inkl. ferier og helligdage. De har hver især aftaler med relativt faste vikarer om at varetage weekendvagter. For at sikre lægevagtsfunktionen på Ærø fremadrettet, er der behov for, at der sættes særligt fokus på en bæredygtig ordning.
Ambulanceområdet
Der er behov for særligt fokus på ambulanceområdet.
Virtuelle patientkonsultationer
Borgere på Ærø, som er i et behandlingsforløb med ambulant kontrol, undersøgelse eller behandling, bruger ca. 8 timer på at komme til og fra en konsultation på Odense Universitetshospital, som varer ca. 10-15 minutter. For nogle kan det være svært at få fri fra arbejde hver gang, og for syge og alderdomssvækkede borgere kan rejsen udgøre en helbredsmæssig belastning. Ved at erstatte fysisk fremmøde med virtuel patientkonsultation, reduceres patientens tidsforbrug fra 8 timer til ½ time og samtidig reduceres den helbredsmæssige belastning.
Indtil videre er det muligt for udvalgte patienter med blodsygdomme at vælge virtuel konsultation, men der arbejdes på at udvide tilbuddet.
Med brug af virtuelle konsultationer i det kommunale sundhedshus øges muligheden for at skabe sammenhæng for patienten. Patienter, som har vanskeligt ved at navigere i det komplekse sundhedssystem vil få tilbud om, at kommunens koordinerende sygeplejerske deltager i konsultationen med henblik på støtte, vejledning og forebyggelse af unødige indlæggelser.
Telemedicinsk hospiceplads
Afstand til hospice er en begrænsende faktor. Selv små afstande betyder, at patienter og pårørende ikke oplever hospice som en mulighed. Der etableres derfor forsøgsvis en telemedicinsk hospiceplads på sygehusenheden Ærø med henblik på at kunne tilbyde uafvendeligt syge patienter, der er visiteret til hospiceplads telemedicinsk, specialiseret, palliativ behandling døgnet rundt, samtidig med at patienten kan forblive i sit nærområde.
Ærø Kommune, Hospice Sydfyn, Palliativt Team på Odense Universitetshospital og Sygehusenheden Ærø er alle involveret i projektet, som løber til udgangen af 2020. Regionsrådet i Region Syddanmark har på møde den 22. januar 2018 godkendt ansøgning om midler til etablering af den telemedicinske hospiceplads på Sygehusenheden Ærø. Det er forventningen, at hospicepladsen vil være klar til indvielse i september 2018.
Erfaringer med tættere driftsfællesskaber
Der er andre steder i Region Syddanmark sat initiativer i gang med henblik på tættere integration af sundhedstilbud, fx med udgangspunkt i sygehuse/sundhedshuse. Muligheder for det på Ærø kan med fordel drøftes/arbejdes med.
Den digitale ø
I 2014 indgik Ærø kommune et samarbejde med det daværende Ministerium for By, Bolig og Landdistrikter om projektet ”Ærø – den digitale ø”. Projektet havde til formål at demonstrere, hvordan et yderområde kan gå forrest i brugen af digital teknologi.
Der blev i forbindelse med opstarten af projektet nedsat en styregruppe med repræsentanter fra Ærø Kommune, Ærø Turist- og Erhvervsforening, Marstal Navigationsskole, Region Syddanmark samt Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.
Projektet indeholdt fire overordnede milepæle, herunder: infrastruktur, erhvervsområdet, uddannelse og velfærd. En af hovedopgaverne var således at få Ærø dækket ind med en tilstrækkelig bredbåndsforbindelse, idet dette ville danne grobund for de øvrige projekters udviklingsmuligheder.
For så vidt angår milepælene infrastruktur, erhvervs- og uddannelsesområdet har disse været i god gænge og er på mange områder tæt på at være i mål. Blandt andet forventes udrulning af fibernet på øen at være tilendebragt med udgangen af 2017, ligesom der er kommet gratis trådløst net på færgerne og i busserne på Ærø. Tilbage står hovedsageligt projekterne vedr. velfærd. Under denne milepæl er udarbejdet projekter, som primært omhandler sundhedsområdet: virtuelle konsultationer og telemedicinsk hospiceplads.
Der er således en række gode projekter og initiativer i gang på Ærø. Endvidere er der forslag om at igangsætte yderligere initiativer, herunder blandt andet fokus på sammenhængende patientforløb for udvalgte målgrupper samt yderligere udbygning af telemedicinske konsultationer til flere diagnoser og patientgrupper. Ydermere er der ønske om, at telemedicinske konsultationer på sigt vil kunne finde sted hos patienterne.
Med etableringen af denne styregruppe er det formålet at rammesætte de igangværende ovennævnte initiativer og sikre politisk styring af disse samt sætte fokus på kommende initiativer. Endvidere er det ønsket, at kommende initiativer tildeles mere opmærksomhed med det formål at sikre, at samarbejdet mellem kommune og region og samordningen af sundhedstilbuddene i Ærø Kommune optimeres.
Endelig har styregruppen en forpligtelse til at sikre, at de initiativer, der sættes i gang, som udgangspunkt sker på baggrund af borgerinddragelse, således at initiativerne stemmer overens med efterspørgslen blandt befolkningen på Ærø.
Formål og opgaver
Formålet med den politiske styregruppe er at følge udviklingen af det udvidede samarbejde mellem Ærø Kommune og Region Syddanmark, herunder allerede igangsatte og kommende initiativer.
Den politiske styregruppes opgaver og ansvar er:
- At følge – og ved behov korrigere - allerede igangsatte initiativer i samarbejdet mellem Ærø Kommune og Region Syddanmark, herunder
- Telemedicinske konsultationer
- Telemedicinsk hospiceplads på Sygehusenheden Ærø
- At idegenerere forslag til tættere samarbejde og samordning af sundhedstilbud på Ærø med involvering af øens beboere, evt. i form af borgermøder/ workshops eller lignende
- At godkende forslag til konkrete samarbejdsprojekter samt overordnede tids- og procesplaner samt eventuel økonomi for udvikling af det udvidede samarbejde
- At følge og understøtte fremdriften i de respektive projekter og sikre overgangen mellem forskellige faser i udviklingen af projekterne
- At godkende forslag til evaluering af initiativerne, herunder opsamling af erfaringer samt evt. forskning
Beslutninger i den fælles politiske styregruppe vil i visse tilfælde skulle følges op med overordnede beslutninger i henholdsvis by- og regionsråd. Styregruppen søger så vidt muligt at indstille fælles oplæg til beslutninger i de respektive politiske organer.
Organisering
Den fælles kommunale-regionale politiske styregruppe mellem Ærø Kommune og Region Syddanmark består af følgende medlemmer:
For kommunalbestyrelsen: | For regionsrådet: |
---|---|
Ole Wej Petersen, Borgmester (A) |
Stephanie Lose, Regionsrådsformand (V) |
Minna Henriksen (F) |
Andrea Terp (A) |
Carl Jørgen Heide (P) |
Morten Brixtofte Pedersen (B) |
Mona With Madsen (V) |
Bo Libergren (V) |
Inga Blom Thomas, 1. Viceborgmester (A) |
Vibeke Syppli Enrum (Ø) |
Region og kommune kan udskifte deres egne medlemmer, såfremt de ønsker det. Der udpeges ikke suppleanter, der deltager ved sygdom eller anden, kortere fravær.
Ud over den politiske styregruppe etableres en fælles administrativ styregruppe, hvor formandsskabet deles mellem direktionsmedlemmer fra henholdsvis på Region Syddanmark og Ærø Kommune.
Herudover etableres et sekretariat, som betjener den administrative såvel som den politiske styregruppe.
Følgende personer fra den fælles administrative styregruppe deltager i den politiske styregruppes møder:
For kommunen: | For regionen: |
---|---|
Direktør (formand) Fagchef Områdeleder |
Direktør (formand) Afdelingschef |
Tidsperspektiv og mødefrekvens
Den politiske styregruppe fungerer, så længe det udvidede samarbejde er under udvikling. Når projekterne overgår til drift, vurderer den politiske styregruppe, om der er behov for, at styregruppen fortsætter.
Den politiske styregruppe forventes at mødes første gang i august måned 2018 og derefter efter behov forventeligt to gange årligt.
Styregruppen sekretariatsbetjenes i fællesskab af Ærø Kommune og Region Syddanmark. Kommissoriet er godkendt i Kommunalbestyrelsen den dd.mm.åå og i regionsrådet den 30.april 2018.
Samlet overblik over medlemmer af politisk styregruppe for samarbejde mellem Ærø Kommune og Region Syddanmark om fælles tiltag på sundhedsområdet
Repræsentanter fra Ærø Kommune | Repræsentanter fra Region Syddanmark |
---|---|
Ole Wej Petersen, Borgmester (A) | Stephanie Lose, Regionsrådsformand (V) |
Minna Henriksen (F) | Andrea Terp (A) |
Carl Jørgen Heide (P) | Morten Brixtofte Pedersen (B) |
Mona With Madsen (V) | Bo Libergren (V) |
Inga Blom Thomas, 1. Viceborgmester (A) | Vibeke Syppli Enrum (Ø) |
Kimma Vingaard Thomsen, Kultur-, Social- og Teknikdirektør, Ærø Kommune |
Kurt Espersen, Koncerndirektør, Region Syddanmark |
Marianne Leegaard Møller, Ældre- og sundhedschef, Ærø Kommune |
Birthe Navntoft, Afdelingschef, Afdelingen for Tværsektorielt Samarbejde, Region Syddanmark |
Anne Marie Hedegaard, Områdeleder Sundhed og Forebyggelse |
Bilag 1 Kommissorium
Kommissorium
Administrativ styregruppe for samarbejdet mellem Ærø Kommune og Region Syddanmark om fælles tiltag på sundhedsområdet
Fremtidens sundhedsvæsen byder på udfordringer med flere personer med kronisk sygdom, flere med multisygdom, flere med mentale lidelser og flere ældre medicinske patienter. For at håndtere disse udfordringer, er det væsentligt at sikre en styrket sammenhæng og tættere relation mellem aktørerne i sundhedsvæsenet – både politisk, strategisk og i det daglige samarbejde på tværs af faggrupper og sektorer og i samarbejdet med patienten/borgeren og dennes pårørende.
Sygehusstrukturen i Region Syddanmark har siden 2010 været under forandring i retning af øget specialisering og centralisering, ligesom patientforløbene accelereres og komprimeres samtidig med at der sker en omlægning fra stationær til ambulant behandling.
For en kommune som Ærø medfører denne forandring, at der skal ses på, hvordan sundhedssamarbejdet kan optimeres og i stigende grad foregå lokalt ved hjælp af satellitfunktioner af sundhedstilbud samt øget anvendelse af telemedicin.
I Region Syddanmark har man valgt særligt at prioritere samarbejdet med Ærø Kommune med henblik på at imødekomme de udfordringer, forandringerne i sundhedsvæsenet medfører på Ærø. Af Aftale om budget 2018 for Region Syddanmark fremgår det:
Med udgangspunkt i de særlige vilkår for sundhedstilbuddene, som gælder for en ø-kommune som Ærø, ønsker aftalepartierne en dialog med kommunen men henblik på at tilrettelægge en bred drøftelse blandt borgere og samarbejdsparter om indretning af fremtidens sundhedstilbud på øen. Målet er gennem et tæt samarbejde og samordning af sundhedstilbuddene på øen at få endnu bedre og mere sundhed inden for de nuværende økonomiske rammer.
Baggrund og tiltag
Ærø Kommune har i samarbejde med Region Syddanmark etableret to sundhedshuse på Ærø. Sundhedshusene er beliggende i henholdsvis Marstal og Ærøskøbing og gældende for begge sundhedshuse er, at såvel regionale som kommunale funktioner er til stede og fungerer i samarbejde. Der er således såvel praktiserende læger som kommunale hjemme-/sygeplejefunktioner i begge sundhedshuse. Endvidere er der i sundhedshuset på Sygehusenheden Ærø sygehusfunktion samt en række regionale satellitfunktioner, herunder hudlæge og kiropraktik.
Lægevagten
Lægerne på Ærø danner egen vagtring inkl. telefonvisitation og dækker vagten på øen 24 timer i døgnet inkl. ferier og helligdage. De har hver især aftaler med relativt faste vikarer om at varetage weekendvagter. For at sikre lægevagtsfunktionen på Ærø fremadrettet, er der behov for, at der sættes særligt fokus på en bæredygtig ordning.
Ambulanceområdet
Der er behov for særligt fokus på ambulanceområdet.
Virtuelle patientkonsultationer
Borgere på Ærø, som er i et behandlingsforløb med ambulant kontrol, undersøgelse eller behandling, bruger ca. 8 timer på at komme til og fra en konsultation på Odense Universitetshospital, som varer ca. 10-15 minutter. For nogle kan det være svært at få fri fra arbejde hver gang, og for syge og alderdomssvækkede borgere kan rejsen udgøre en helbredsmæssig belastning. Ved at erstatte fysisk fremmøde med virtuel patientkonsultation, reduceres patientens tidsforbrug fra 8 timer til ½ time og samtidig reduceres den helbredsmæssige belastning.
Indtil videre er det muligt for udvalgte patienter med blodsygdomme at vælge virtuel konsultation, men der arbejdes på at udvide tilbuddet.
Med brug af virtuelle konsultationer i det kommunale sundhedshus øges muligheden for at skabe sammenhæng for patienten. Patienter, som har vanskeligt ved at navigere i det komplekse sundhedssystem vil få tilbud om, at kommunens koordinerende sygeplejerske deltager i konsultationen med henblik på støtte, vejledning og forebyggelse af unødige indlæggelser.
Telemedicinsk hospiceplads
Afstand til hospice er en begrænsende faktor. Selv små afstande betyder, at patienter og pårørende ikke oplever hospice som en mulighed. Der etableres derfor forsøgsvis en telemedicinsk hospiceplads på sygehusenheden Ærø med henblik på at kunne tilbyde uafvendeligt syge patienter, der er visiteret til hospiceplads telemedicinsk, specialiseret, palliativ behandling døgnet rundt, samtidig med at patienten kan forblive i sit nærområde.
Ærø Kommune, Hospice Sydfyn, Palliativt Team på Odense Universitetshospital og Sygehusenheden Ærø er alle involveret i projektet, som løber til udgangen af 2020. Regionsrådet i Region Syddanmark har på møde den 22. januar 2018 godkendt ansøgning om midler til etablering af den telemedicinske hospiceplads på Sygehusenheden Ærø. Det er forventningen, at hospicepladsen vil være klar til indvielse i september 2018.
Erfaringer med tættere driftsfællesskaber
Der er andre steder i Region Syddanmark sat initiativer i gang med henblik på tættere integration af sundhedstilbud, fx med udgangspunkt i sygehuse/sundhedshuse. Muligheder for det på Ærø kan med fordel drøftes/arbejdes med.
Den digitale ø
I 2014 indgik Ærø kommune et samarbejde med det daværende Ministerium for By, Bolig og Landdistrikter om projektet ”Ærø – den digitale ø”. Projektet havde til formål at demonstrere, hvordan et yderområde kan gå forrest i brugen af digital teknologi.
Der blev i forbindelse med opstarten af projektet nedsat en styregruppe med repræsentanter fra Ærø Kommune, Ærø Turist- og Erhvervsforening, Marstal Navigationsskole, Region Syddanmark samt Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.
Projektet indeholdt fire overordnede milepæle, herunder: infrastruktur, erhvervsområdet, uddannelse og velfærd. En af hovedopgaverne var således at få Ærø dækket ind med en tilstrækkelig bredbåndsforbindelse, idet dette ville danne grobund for de øvrige projekters udviklingsmuligheder. Hvad angår milepælene infrastruktur samt erhvervs- og uddannelsesområdet, har disse været i god gænge, hvilket blandt andet har betydet, at der er udrullet fibernet på øen, ligesom der er kommet gratis trådløst net på færgerne og i busserne på Ærø. Tilbage står hovedsageligt projekterne vedr. velfærd. Under denne milepæl er udarbejdet projekter, som primært omhandler sundhedsområdet: virtuelle konsultationer og telemedicinsk hospiceplads.
Der er således en række gode projekter og initiativer i gang på Ærø. Endvidere er der forslag om at igangsætte yderligere initiativer, herunder blandt andet fokus på sammenhængende patientforløb for udvalgte målgrupper samt yderligere udbygning af telemedicinske konsultationer til flere diagnoser og patientgrupper. Ydermere er der ønske om, at telemedicinske konsultationer på sigt vil kunne finde sted hos patienterne.
Formål og opgaver
Formålet med den administrative styregruppe er at sikre fremdriften i det udvidede samarbejde mellem Ærø Kommune og Region Syddanmark i relation til både allerede igangsatte og kommende initiativer.
Den administrative styregruppes opgaver og ansvar er:
- At sikre fremdriften i allerede igangsatte og kommende initiativer i det udvidede samarbejde mellem Ærø Kommune og Region Syddanmark
- At sikre bruger- og borgerinddragelse i forbindelse med idegenerering til kommende initiativer i relation til det udvidede samarbejde mellem Ærø Kommune og Region Syddanmark
- At forestå udarbejdelsen af forslag til konkrete samarbejdsprojekter samt tids- og procesplaner herfor
- At undersøge og eventuelt igangsætte konkrete samdriftsinitiativer inden for sundhedsområdet
- At udarbejde forslag til evaluering af initiativer, herunder også opsamling af erfaringer og overvejelser om forskningsprojekter
Overordnede beslutninger i den fælles administrative styregruppe følges ved behov op med beslutninger i den politiske styregruppe og i nogle tilfælde i henholdsvis by- og regionsråd.
Organisering
Den fælles kommunale-regionale administrative styregruppe mellem Ærø Kommune og Region Syddanmark består af følgende medlemmer:
Ærø Kommune | Region Syddanmark |
Direktør Fagchef Områdeleder Sundhedskoordinator Repræsentant fra praksis Sekretær |
Koncerndirektør Direktør, Odense Universitetshospital Repræsentant, Psykiatrisygehuset Ledende overlæge, Sygehusenheden Ærø Oversygeplejerske, Sygehusenheden Ærø Afdelingschef, Tværsektorielt Samarbejde Repræsentant fra Praksisafdelingen Repræsentant fra Sundhedsplanlægning Sekretær |
Herudover etableres et sekretariat, som betjener såvel den administrative som den politiske styregruppe. Sekretariatet består af en repræsentant fra Ærø Kommune, en repræsentant fra Praksisafdelingen og en repræsentant fra Tværsektorielt Samarbejde. Vedlagt er i bilag 1 organisationsdiagram over samarbejdet mellem Ærø kommune og Region Syddanmark.
Ud over den administrative styregruppe etableres en fælles politisk styregruppe. Tidsperspektiv og mødefrekvens
Den administrative styregruppe vil forventeligt mødes en time én gang månedligt pr. video med fremmøde en til to gange om året. Der vil være mulighed for, at repræsentationen i gruppen i forbindelse med møder kan justeres afhængigt af dagsordenens indhold.
Den administrative styregruppe fungerer, så længe det udvidede samarbejde er under udvikling. Deltagere i Administrativ styregruppe for samarbejdet med Ærø:
Organisation |
Ærø Kommune |
Region Syddanmark |
Navne og funktioner |
Kimma Vingaard Thomsen, Kultur- og Socialdirektør |
Peder Jest, Direktør fra OUH |
Marianne Legaard Møller, Ældre- og sundhedschef, Ærø Kommune |
||
Anne-Marie Hedegaard, Områdeleder, Sundhed og Forebyggelse, Ærø Kommune |
Psykiatridirektør |
|
Pernille Bolding, Sundhedskoordinator, Ærø Kommune |
Søren Jakobsen, Ledende overlæge, OUH, Sygehusenheden Ærø |
|
Anne Hejse, Projektkoordinator, Ærø Kommune |
Janeke Espensen, Oversygeplejerske, OUH, Sygehusenheden Ærø |
|
Henrik Kromann, Repræsentant fra almen praksis, Ærø
|
Birthe Navntoft, Afdelingschef, Tværsektorielt Samarbejde |
|
Repræsentant fra Praksisafdelingen |
||
Martin Grum-Nymann, Konsulent, Sundhedsplanlægning |
||
Christine Lund Momme, Specialkonsulent, Afdelingen for tværsektorielt Samarbejde |
Bilag 1 Organisationsdiagram
Formål
Udvalget for bæredygtig energi er nedsat i henhold til Lovbekendtgørelse nr. 47 af 15/01/2019 om kommunernes styrelse § 17 stk. 4.
Udvalget for bæredygtig energi har som overordnet formål at bidrage til, at Ærø Kommune når sine mål som er defineret i Kommunens vision for Ærøs vedvarende energi.
Opgaver
Udvalget for bæredygtig energi har til opgave at:
- fremme og udbrede kendskab til og interesse for vedvarende energi
- fungere som et forum, hvor nye energiinitiativer udspringer og koordineres
- være initiativtager og katalysator for nye vedvarende energiinitiativer, herunder energispare-initiativer, grøn omstilling af energiforbrugende enheder samt energilagring
- være medaktør og støttefunktion for igangværende vedvarende energiprojekter
- have fokus på den folkelige forankring lokalt på Ærø
- indstille projekter og planer til Kommunalbestyrelsen
- udarbejde en handleplan for vedvarende energi, som beskriver udvalgets prioriterede indsats på energiområdet frem mod 2025, 2030, 2035 og 2040. Handleplanen for vedvarende energi skal indgå som del af Ærø Kommunes samlede klimahandlingsplan, og revideres af udvalget i samarbejde med udvalgets sekretær og klimakoordinatoren én gang årligt.
Kompetencer
Kommunalbestyrelsen fastsætter retningslinjer for Udvalget for bæredygtig energis virksomhed.
Udvalget har kompetence til at indstille projekter og planer til Kommunalbestyrelsens beslutning.
Udvalget har ikke en selvstændig økonomisk ramme og må ikke træffe beslutninger, som har direkte eller indirekte betydning for Ærø Kommunes økonomi, uden Kommunalbestyrelsens godkendelse.
Udvalgets arbejde skal udøves i henhold til de gældende forvaltningsmæssige principper, herunder reglerne om inhabilitet. Udvalgets arbejde er desuden omfattet af Offentlighedslovens bestemmelser om aktindsigt.
Udvalget for bæredygtig energi tegnes af formand og sekretær.
Vedtagelsespåtegning
Således godkendt af Kommunalbestyrelsen den 20. april 2022.
Kommisorium for udvalget for bæredygtig energi han hentes som pdf. via dette link
Den kommunale styregruppe for projekt nye færger er oprettet af Ærø Kommunes Økonomi- og erhvervsudvalg på mødet den 29. september 2022.
Den 20. april 2022 indgik Ærø Kommune tilsagnsaftale med Trafikstyrelsen om et tilskud på 71.629.000 kr. fra Trafikstyrelsens Pulje til grøn omstilling af indenrigsfærger til at bygge og idriftsætte to nye elfærger på ruten mellem Ærøskøbing og Svendborg.
Oprettesen af styregruppen er sket på baggrund af igangsættelse af projekt vedrørende udskiftning til miljørigtige færger.
Formål
Styregruppen har som overordnet formål at bidrage til succesfuld udmøntning af projekt nye færger, herunder at projektets kommunikationsstrategi udmønter sig i orientering, inddragelse af borgerne på et så tidligt tidspunkt som muligt.
Opgaver
Styregruppen har til opgave at rådgive færgeprojektets arbejdsgruppe i tvivlsspørgsmål, som indstilles til behandling i styregruppen. Styregruppens medlemmer kan desuden på eget initiativ rejse sager til behandling i styregruppen.
Styregruppen har til opgave at sikre fremdrift i projektet ved at stå til rådighed således, at der kan træffes beslutninger om delleverancer løbende i projektet.
Styregruppen har til opgave at indstille til politisk behandling i samarbejde med administrationen, når det vurderes nødvendigt.
Kompetencer
Styregruppen har kompetence til at træffe beslutning om delleverancer i projektet inden for den økonomiske ramme, der på det givne tidspunkt er godkendt af Kommunalbestyrelsen, og som ikke kræver anmodning om ændring af projektets indhold hos Trafikstyrelsen.
Tekniske spørgsmål, som kræver fagspecifik viden, ligger uden for styregruppens kompetencefelt.
Virkeperiode
Perioden for styregruppens virke er i hele projektets levetid frem til idriftsættelse af de nye færger på ruten mellem Ærøskøbing og Svendborg.
Vedtaget i Kommunalbestyrelsen den 14. december 2022