Skip til hoved indholdet
    Hjem Mit liv Ældre Omsorg og pleje Demens

Demens

Hvis du har demens, problemer med at huske eller besvær med at udføre velkendte opgaver, har Ærø Kommune en række tilbud til dig:

Et af de første tegn på at man er ved at udvikle demens er, at mentale funktioner som hukommelse, koncentration, rumopfattelse, sprogfærdighed eller problemløsning begynder at svigte.

Hukommelsen vil ofte, men ikke altid, være en af de funktioner, der rammes først. Det gælder især ved Alzheimers sygdom, der er den hyppigste årsag til demens. Demens påvirker mennesker på forskellig måde og ikke to sygdomsforløb er ens.

Alle mennesker ændrer sig i takt med, at de bliver ældre, og det er vigtigt at skelne mellem normal aldring og sygdom.

1O Tegn på demens

1. Glemsomhed

Det er normalt at have brug for huskesedler eller glemme en aftale for senere komme i tanke om det. Det er ikke normalt at spørge om det samme flere gange eller at glemme noget, man har lært for kort tid siden.

2. Besvær med at udføre velkendte opgaver

Det er normalt at skulle have hjælp til at indstille fjernsynet. Det er ikke normalt at have problemer med at følge en opskrift, man har brugt mange gange tidligere.

3. Problemer med at finde ord

Det er normalt ikke at kunne finde det rette ord ind imellem. Det er ikke normalt at gå i stå midt i en samtale uden at ane, hvordan man kommer videre eller at kalde tingene noget helt forkert for eksempel, at sige, viserklokke, i stedet for ur.

4. Forvirring vedrørende tid og sted

Det er normalt at komme i tvivl om, hvilken ugedag det er. Det er ikke normalt ikke at vide, om det er forår eller efterår eller at glemme, hvor man er, og hvordan man kom derhen.

5. Svigtende dømmekraft

Det er normalt at træffe en dårlig beslutning af og til. Det er ikke normalt at tage sandaler på om vinteren eller gentagne gange lade sig overtale til at købe ting, man åbenlyst ikke har brug for eller råd til.

6. Problemer med at tænke abstrakt

Det er normalt at have lidt svært ved at forstå en talemåde eller ordsprog som for eksempel, det er som at slå i en dyne. Det er ikke normalt at tro, at musene bogstaveligt talt danser på bordet, når katten er ude.

7. Vanskeligheder med at finde ting

Det er normalt at glemme, hvor man har lagt fjernbetjeningen. Det er ikke normalt at lægge brillerne i køleskabet eller anklage andre for at stjæle de ting, man ikke kan finde.

8. Forandringer i humør og adfærd

Det er normalt at have en dårlig dag eller blive irriteret, når ens vaner bliver brudt. Det er ikke normalt at tabe fatningen, blive mistænksom, bange, vred eller forvirret uden nogen oplagt grund.

9. Ændringer i personlighed

Det er normalt at ændre holdning over tid og kunne sige undskyld, hvis man er gået over stregen. Det er ikke normalt at sige alt, hvad man tænker, uden at tage hensyn til andres følelser.

10. Passivitet og mangel på initiativ

Det er normalt, at man nogle gange ikke orker arbejdet, familien og sociale forpligtelser. Det er ikke normalt ofte at trække sig fra fritidsaktiviteter, sociale sammenkomster eller sport, som man ellers plejer at gå op i

Det behøver ikke være tegn på begyndende demens

Selvom man lægger mærke til et af de 10 advarselstegn hos sig selv, er det ikke ensbetydende med, at man er ved at få en demenssygdom.
Det er helt normalt at glemme en enkelt aftale, ikke at kunne finde nøgler og pung på vej ud af døren eller ikke at kunne huske enkelte episoder, man har oplevet ved en fest.
Brug af huskesedler til at holde styr på aftaler og indkøb er vist hverdag i de fleste hjem.
De fleste mennesker kan have svært ved at overskue et regnskab eller et budget.
Man oplever øjeblikke, hvor man ikke kan komme på et bestemt ord.
Man står og kigger ind i køleskabet og ved faktisk ikke hvorfor.
Hvem har ikke prøvet at træffe en beslutning, som de nærmeste bagefter betragter som tvivlsom.
Hvem er ikke træt efter arbejde eller dagslange familiesammenkomster, og hvem kan ikke føle sig trist til mode en regnvejrsdag i oktober?

Alt dette er helt normalt. Men hvis problemerne optræder hyppigere end de plejer eller bliver tydeligt værre, kan der være grund til at handle.

Hvis du eller nogen du kender oplever, at nogle af de 10 tegn optræder ofte eller tydeligvis bliver værre, er det en god idé at kontakte kommunens demenskoordinator eller egen læge, hvor du kan få vejledning i forhold til videre undersøgelse.

Du er også velkommen til at ringe til eller besøge Demenscenter Sydfyn, der er et rådgivnings- og kontaktercenter for demens, drevet i fællesskab af Svendborg og Ærø kommuner. Her har du mulighed for at henvende dig anonymt og få rådgivning vedrørende alle aspekter af livet med en demenssygdom, inkl. velfærdsteknologiske hjælpemidler.

Kontaktinformation:

Demenskoordinator 

Dorte Dihver
Telefon: 30343019
Telefontid:
Tirsdag til Fredag. 8.30 til 9.30.

Demenscenter Sydfyn

Sundhedshuset
Hulgade 9
5700 Svendborg
Telefon: 29657023

Telefon og åbningstider
Mandag 13.00 til 15.00​​​​​​​
Tirsdag  10.00 til 12.00

Har du spørgsmål om velfærdsteknologiske hjælpemidler:
Kontakt os for en aftale
​Telefon: 29657023

Se nærmere på https://www.svendborg.dk/demenscentersydfyn

Du kan kontakte kommunens demenskoordinator om råd og vejledning om demens og evt. aftale et hjemmebesøg.

Du kan finde demenskoordinatorens kontaktoplysninger nederst på siden.

Du kan bo permanent på Demenscenter Søkilden. På demenscenteret er der medarbejdere med særlig viden om de behov for hjælp og støtte, som sygdommen kan medføre.

Ved sygdom med mere kan du få bevilget et midlertidigt ophold.

Ærø Kommune tilbyder pårørendecafé til pårørende til hjemmeboende med en demenssygdom. Det kan være ægtefæller, børn, svigerbørn eller nære venner.

I pårørendecaféen har du som pårørende mulighed for:

  • at møde andre pårørende og udveksle erfaringer
  • at få ideer til at lette hverdagens udfordringer
  • at skabe et netværk og få et frirum
  • at få råd og vejledning om støttemuligheder i kommunen
  • at få oplysningsmateriale
  • at få undervisning i forskellige emner vedrørende demens

For yderligere information eller tilmelding, kontakt demenskoordinatoren. Du finder kontaktoplysningerne nederst på siden.

Med en fremtidsfuldmagt kan du vælge en eller flere til at handle på dine vegne, hvis du fx bliver syg

Du kan søge inspiration til udformningen af din fremtidsfuldmagt i de standardkoncepter for fremtidsfuldmagter, som findes i bilaget til Justitsministeriets vejledning om fremtidsfuldmagter.

Koncepterne tager udgangspunkt i de behov, som helt almindelige mennesker generelt kan have, når der skal oprettes en fremtidsfuldmagt.

Skrevet af Justitsministeriet

Læs også

Videnscenter for demens

Ærø Kommune

Ærø Rådhus
Statene 2, 5970 Ærøskøbing

CVR-nr.: 28856075
EAN-numre

Telefon: +45 63525000
post@aeroekommune.dk
Send sikker post

Åbningstider - Borgerservice

Mandag - Tirsdag 09:00 - 12:00
Onsdag Lukket
Torsdag 09:00 - 12:00
  14:30 - 16:45
Fredag  09:00 - 12:00

 

Vielse/Marriage/Trauung

Mandag - Fredag 09:00 - 15:00

 

Åbningstider - Borgerservice Light, Marstal Bibliotek

Mandag  13:00 - 18:00
Tirsdag 10:00 - 14:00
Onsdag - Torsdag 13:00 - 16:00
Fredag 10:00 - 14:00