Ærø Kommune tilbyder genoptræning og vejledning, hvis du på grund af svækkelse, sygdom eller skade har brug for at styrke dine færdigheder.
Kommunen tilbyder også vedligeholdende træning for at øge mulighederne for, at du bevarer dine færdigheder.
Træningen vil altid indgå som et led i det hurtigste og mest effektive rehabiliteringsforløb for dig.
Du får den hjælp, du har behov for, mens vi samtidig sigter på at give dig hjælp til selvhjælp, så du efter endt træningsforløb kan mestre en selvstændig hverdag.
Genoptræning efter hospitalsophold er et tilbud til dig, der har en fysisk funktionsnedsættelse på grund af en sygdom eller ulykke.
Det er hospitalets læger, der vurderer, hvorvidt du har behov for genoptræning. Hospitalet skriver herefter en individuel genoptræningsplan, som sendes til din egen læge og til kommunens fysioterapeuter.
Derefter gennemgår terapeuterne din genoptræningsplan og kontakter dig telefonisk senest en uge efter, du er udskrevet fra sygehuset. Hvis du ikke kan kontaktes telefonisk, modtager du et brev med mødetid og -sted.
Træning foregår som udgangspunkt i kommunens træningslokaler:
Sundhedshuset
Sygehusvejen 18
5970 Ærøskøbing
Genoptræning er gratis og tilrettelægges individuelt. Du vil typisk genoptræne på et hold, hvor det er muligt at tage individuelle hensyn.
Genoptræningspatienter, der bor i Ærø Kommune, kan vælge at få et genoptræningstilbud i en anden kommune, ligesom patienter fra andre kommuner kan vælge genoptræningstilbuddet i Ærø Kommune.
Kontakt
Du kan finde terapeuternes kontaktinformationer her.
Vedligeholdende træning
Du kan få tilbud om vedligeholdende træning, hvis du:
- er midlertidig svækket efter sygdom
- har behov for hjælp til træning for at fastholde grundlaget for dit hverdagsliv
Ud fra overbevisningen om, at mennesker oplever højere livskvalitet, når de lever så selvstændigt som muligt, vil disse træningsforløb kun være midlertidige og målrettede.
Træningsforløbene er tilrettelagt på baggrund af en individuel vurdering af din samlede livssituation.
Træning
Du kan få tilbud om træning, hvis du har behov for at få styrket eller vedligeholdt dine færdigheder.
Hvor finder træningen sted?
Træningsforløbet kan finde sted på kommunens træningscenter, dagcentre, plejehjem eller eventuelt i dit eget hjem. Du kan få træning på hold, individuelt eller i en kombination i en tidsbegrænset periode.
Sådan søger du om træning
Du, din praktiserende læge eller dine pårørende skal rette henvendelse til en af kommunens visitatorer. Hvis du bor på plejehjem, skal du kontakte personalet, hvor du bor.
Du kan finde visitatorerne kontaktinformationer her.
Træning
Du har mulighed for at søge om træning til at genvinde, vedligeholde fysiske færdigheder efter sygdom. Træningen skal medvirke til, at du bedre kan klare dig selv og derved lette din daglige tilværelse.
Hvem kan blive bevilget træning?
Tilbuddet om træning gælder primært dig, som er ældre og midlertidigt er svækket efter sygdom, der ikke behandles i sygehusregi.
Du kan også blive tilbudt træning, hvis du har nedsat fysisk og psykisk funktionsevne og har et særligt rehabiliterende behov. Her skal træningen være med til at vedligeholde dine fysiske og psykiske færdigheder.
Hvad kan træningen bestå af?
Træningen kan bestå af:
- funktionstræning.
- færdighedstræningen.
- rådgivning og vejledning.
- instruktion i selvtræning.
Alle træningsforløb afsluttes med en samtale og en vejledning i at vedligeholde det funktionsniveau, du har opnået.
Hvor lang tid kan jeg få træning?
Træningsforløbet bevilges for en begrænset periode og tilrettelægges individuelt af medarbejderen. Træningen foregår 1 til 2 gange ugentlig ud fra en individuel vurdering. Træningen udføres af enten en terapeut eller af plejepersonale, som er blevet fagligt rådgivet af en terapeut.
Hvor foregår træningen?
Træningen kan foregå flere forskellige steder, både i træningsalen på Sundhedshuset, på plejehjemmene, i dagcenter og i eget hjem. Dette vurderes individuelt af terapeuten.
Særlige forhold
Der kan ikke bevilges træning, hvis det vurderes, at du selv kan varetage træningen i motionscentre, gymnastik- og idrætsforeninger eller andre frivillige tilbud. Ved udeblivelse uden afbud mere end to gange afsluttes træningsforløbet. Melder du afbud tre gange uden grund, såsom kontrol på sygehus, lægebesøg eller sygdom kan det også betyde, at træningstilbuddet afsluttes.
Træningsperioden kan i særlig tilfælde forlænges, hvis terapeuten fagligt vurderer, at der fortsat er træningspotentiale. En forlængelse forudsætter, at du har været aktiv i egen træning, fuldt træningsplanen og haft et stabilt fremmøde.
Kørsel
Der kan bevilges kørsel til træningen, hvis medarbejderen vurderer, at du ikke selv kan transportere dig til træning.
Hvordan søger du om træning?
For at søge om træning skal du henvende dig til:
Visitationen
Ældre- og Sundhedsområdet
Sygehusvejen 18
5970 Ærøskøbing
Telefon: 63525508
Telefontid:
Mandag til fredag: 8:00 til 9.30. Der kan lægges besked på telefonsvarer. Denne aflyttes én gang dagligt på alle hverdage.
Mail: visitator@aeroekommune.dk
Pårørende, praktiserende læger og andet sundhedsfagligt personale kan også rette henvendelse til visitationen for at søge om træning til dig.
Læs mere
For yderligere oplysninger om træning henvises til Kvalitetsstandarden for træning i Ærø Kommune.
1.0 Formål
Formålet med træning er:
- at give borgeren mulighed for, gennem et målrettet træningsforløb, at genvinde fysiske færdigheder efter sygdom, der ikke behandles i tilknytning til en sygehusindlæggelse, og hvor der er brug for uddannet personale til at gennemføre dette. (Serviceloven § 86 stk. 1)
- At vedligeholde den enkelte borgers fysiske eller psykiske funktionsniveau samt forbedre livskvaliteten hos den enkelte. (Serviceloven § 86 stk. 2)
2.0 Lovgrundlag
- Serviceloven § 86 stk. 1. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde træning til afhjælpning af fysisk funktionsnedsættelse forårsaget af sygdom, der ikke behandles i tilknytning til en sygehusindlæggelse.
- Serviceloven § 86 Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp til at vedligeholde fysiske eller psykiske færdigheder til personer, som på grund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov herfor.
3.0 Målgruppe
- Tilbuddet om træning gælder borgere, som er midlertidigt svækkede efter sygdom, der ikke behandles i tilknytning til en sygehusindlæggelse. Tilbuddet gives i de tilfælde, hvor anden form for træning, herunder også egen indsats ikke kan bringe borgerens funktionsniveau op
- Tilbuddet gælder også borgere der ikke selv kan vedligeholde deres fysiske eller psykiske funktionsniveau eller borgere med særlige sociale problemer
4.0 Indsatsen
4.1 Indsatsens indhold
- På baggrund af en individuel undersøgelse og analyse af borgerens funktionstab udarbejder medarbejderen i samarbejde med borgeren en plan for træningsforløbet med opstilling af mål, træningsindsatser og tidsramme.
- Der kan være indsatser inden for funktions- og færdighedstræning, rådgivning og vejledning, samt instruktion i selvtræning.
- Træningsteknologi kan udgøre dele eller hele træningstilbuddet
- Alle forløb afsluttes med en samtale og en vejledning i at vedligeholde det opnåede funktionsniveau.
4.2 Indsatsens omfang
- Træningsforløb efter § 86 bevilges for en tidsbegrænset periode, og tilrettelægges individuelt af medarbejderen.
- Træningen foregår 1 til 2 gange ugentlig. Ud fra en individuel vurdering.
- Hvis det fagligt skønnes nødvendigt, kan træning foregå i borgerens hjem eller på midlertidigt ophold på Marstal Ældrecenter.
- En indsats kan også bestå af rådgivning og vejledning til borgeren
- Der kan udarbejdes skriftlig status efter endt træningsforløb, og efter aftale med borgeren tilsendes denne til praktiserende læge, jobcenter eller andre samarbejdspartnere.
- Plejepersonalet kan efter terapeuters faglige rådgivning, udføre visiteret målrettet vedligeholdende træning ved besøg i hjemmet.
5.0 Visitationskriterier
Borgere, pårørende, praktiserende læger og andet sundhedsfagligt personale kan ansøge om et træningsforløb.
Der rettes henvendelse til:
Visitationen
Ældre- og Sundhedsområdet
Sygehusvejen 18
5970 Ærøskøbing
Telefon: 63525508
Telefontid: Mandag til fredag: 8:00 til 9.30.
Der kan lægges besked på telefonsvarer. Denne aflyttes én gang dagligt på alle hverdage.
Mail: visitator@aeroekommune.dk
Borgeren skal være motiveret for vejledning og instruktion, og skal deltage aktivt i træningen.
6.0 Særlige forhold
- Der kan ikke bevilges træning efter servicelovens § 86 stk. 1, hvis der i forvejen er et træningsforløb efter sundhedsloven § 140 eller borgeren modtager identisk træning i henhold til reglerne om vederlagsfri fysioterapi.
- Der kan ikke bevilges træning, hvis terapeuterne vurderer, at borgeren selv kan varetage denne eksempelvis i motionscentre, gymnastik- og idrætsforeninger eller andre frivillige tilbud.
- Passiv behandling i form af massage, ultralyd, varme- og laserbehandling samt kontrakturbehandling indgår ikke i indsatsen.
- Ved udeblivelse uden afbud fra træning mere end 2 gange afsluttes træningsforløbet.
- Ved borgerens afbud til træning gives som udgangspunkt ikke erstatningstræning.
- Melder borgeren afbud 3 gange uden gyldig grund kan det betyde, at træningstilbuddet afsluttes. Gyldige grunde kan være for eksempel. kontrol på sygehus, lægebesøg, sygdom eller lignende
- Ved aflysning af træning af terapeuter gives erstatningstræning i det samlede forløb.
- Træningstilbud kan være lukket i forbindelse med helligdagsferier og i op til 2 uger i sommerferien.
- Træningsperioden kan i særlige tilfælde forlænges, hvis terapeuten fagligt vurderer, at der fortsat er et træningspotentiale. En forlængelse forudsætter, at borgeren har været aktiv i egen træning, har fulgt træningsplanen og haft stabilt fremmøde.
- Der kan bevilges kørsel, hvis medarbejderen vurderer, at borgeren ikke selv er i stand til at transportere sig til træning. Kørsel bevilges efter nærmere retningslinjer.
7.0 Godkendelse
Godkendt af Kommunalbestyrelsen, Ærø Kommune, september 2023.
Kvalitetsstandarden Træning kan hentes som pdf. via dette link