Kommunalbestyrelsens møder
§ 1. Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Kommunalbestyrelsen kan dog bestemme, at en sag skal behandles for lukkede døre, når dette er nødvendigt på grund af sagens beskaffenhed, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 10, stk. 1. Dog skal sager om hjælp til enkeltpersoner behandles for lukkede døre, jævnfør § 17 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.
Stk. 2. Borgmesteren angiver i dagsordenen, jævnfør § 3, stk. 2, hvis en sag efter borgmesterens opfattelse skal behandles for lukkede døre. Dette er ud over de i stk. 1, sidste pkt., nævnte sager, kun sager, under hvis behandling der vil blive eller forventes at blive fremdraget fortrolige oplysninger, jf. § 27 i forvaltningsloven.
Stk. 3. Spørgsmålet om, hvorvidt en sag giver grundlag for dørlukning, skal forud forhandles for lukkede døre, hvis dette bestemmes af kommunalbestyrelsen eller borgmesteren, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 10, stk. 1.
Stk. 4. Sager, der behandles for lukkede døre, foretages så vidt muligt sidst.
Stk. 5. Enhver har adgang til at overvære kommunalbestyrelsens offentlige møder under iagttagelse af god ro og orden. Forstyrrer en tilhører forhandlingerne, kan borgmesteren udelukke den pågældende eller om nødvendigt samtlige tilhørere fra mødet. Borgmesteren kan reservere særlige pladser for pressens repræsentanter.
§ 2. Er et medlem forhindret i at deltage i et kommunalbestyrelsesmøde, meddeler medlemmet borgmesteren dette, herunder fraværsårsagen, inden mødets afholdelse. I beslutningsprotokollen anføres for hvert enkelt møde, hvilke medlemmer der har været fraværende.
Stk. 2. Jævnfør kommunens styrelsesvedtægt indkalder borgmesteren stedfortræderen for et medlem, når borgmesteren får meddelelse om eller på anden måde får kendskab til et medlems forfald. I beslutningsprotokollen anføres for hvert enkelt møde, hvilke stedfortrædere, der har været indkaldt.
Udsendelse af dagsorden og sagsmateriale
§ 3. Har et medlem senest 8 dage forud for et ordinært møde indgivet skriftlig anmodning om behandling af en sag, sætter borgmesteren denne sag på dagordenen for førstkommende møde, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 11, stk. 1.
Stk. 2. Borgmesteren sørger for, at en dagsorden og det fornødne materiale, herunder eventuelle udvalgserklæringer, til bedømmelse af de sager, der er optaget på dagsordenen, udsendes til medlemmerne senest 6 hverdage (inkl. lørdag) inden kommunalbestyrelsens møder, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 8, stk. 4, og beslutning i Ærø Kommunalbestyrelse den 2. april 2022.
Stk. 3. Kan en sag ikke udsættes, kan kommunalbestyrelsen træffe beslutning i sagen, selv om dagsordenen og det fornødne materiale ikke er udsendt senest 6 hverdage inden mødet. Borgmesteren skal sørge for, at det fremgår af dagsordenen, hvis dagsordenen eller det fornødne materiale ikke udsendes inden for fristen. Begrundelsen for, at sagen ikke kan udsættes, skal ligeledes fremgå af dagsordenen, jævnfør i det hele lov om kommunernes styrelse § 8, stk. 5.
Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes forelæggelse
§ 4. Kommunalbestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af medlemmerne er til stede, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 11, stk. 2.
Stk. 2. Borgmesteren leder kommunalbestyrelsens møder, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 30, 2. pkt. Borgmesteren træffer bestemmelse i alle spørgsmål vedrørende forhandlingernes ledelse og iagttagelse af god orden under mødet. Borgmesteren formulerer de punkter, der skal stemmes om.
Stk. 3. Et medlem, der ønsker ordet, skal henvende sig til borgmesteren, der giver ordet til medlemmerne i den orden, hvori de har begæret det. Begærer flere ordet på én gang, bestemmer borgmesteren den orden, hvori de får adgang til at tale. Talerne må ikke afbrydes af andre end borgmesteren.
Stk. 4. Ethvert medlem skal efterkomme borgmesterens afgørelser angående overholdelse af den fornødne orden. Når et medlem i samme møde to gange er kaldt til orden, kan kommunalbestyrelsen efter borgmesterens forslag nægte medlemmet ordet i dette møde.
Stk. 5. Ethvert forslag under forhandlingerne rettes til borgmesteren. Når borgmesteren finder anledning dertil, eller når det begæres af 3 medlemmer, skal det sættes under afstemning, om afslutning af en forhandling skal finde sted.
Stk. 6. Borgmesteren kan lade spørgsmål, der henhører under borgmesterens afgørelse, afgøre af kommunalbestyrelsen.
Stk. 7. Ved borgmesterens forfald leder første (anden) næstformand kommunalbestyrelsens møder, jf. lov om kommunernes styrelse § 6, stk. 4, 1. pkt., og stk. 5, 1. pkt.
§ 5. Sagerne behandles på mødet i den rækkefølge, som borgmesteren bestemmer. Borgmesteren kan fravige den i dagsordenen angivne rækkefølge. Kommunalbestyrelsen afgør dog, i hvilken rækkefølge sagerne skal behandles, når mindst 3 medlemmer kræver afstemning herom.
Stk. 2. Ethvert medlem kan ved mødets begyndelse begære ordet til dagsordenen, herunder om spørgsmål om sagers overflytning fra behandling for lukkede døre til behandling for åbne døre og omvendt.
§ 6. En sag undergives kun én behandling, medmindre andet er bestemt i lovgivningen, eller kommunalbestyrelsen vedtager at undergive den to behandlinger, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 12. Forslag til kommunens årsbudget og flerårige budgetoverslag skal undergives 2 behandlinger, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 38, stk. 1.
Stk. 2. Når en sag undergives 2 behandlinger, stemmes ved 1. behandlingen ikke om sagens realitet, men kun om dens overgang til 2. behandling. Ethvert medlem har ret til at få ordet for at udtale sig om den foreliggende sag, inden kommunalbestyrelsen træffer beslutning om sagens overgang til 2. behandling
Særlige udvalg
§ 7. Kommunalbestyrelsen nedsætter særlige udvalg efter § 17, stk. 4, i lov om kommunernes styrelse med det antal medlemmer, som kommunalbestyrelsen fastsætter i det enkelte tilfælde.
Stk. 2. Resultatet af udvalgets overvejelser, der gennem vedkommende stående udvalg/økonomi- og erhvervsudvalget afgives til borgmesteren, indgår i det fornødne materiale, der udsendes med henblik på kommunalbestyrelsens bedømmelse af sagen, jævnfør § 3.
Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan beslutte at henvise en sag, der ikke henhører under et bestemt udvalgs forretningsområde, til et af de bestående udvalg.
Medlemmernes deltagelse i forhandlinger og afstemning
§ 8. Kommunalbestyrelsen træffer beslutning om, hvorvidt et medlem har en sådan interesse i en sag, at medlemmet er udelukket fra at deltage i kommunalbestyrelsens forhandling og afstemning om sagen, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 14, stk. 1. I bekræftende fald skal den pågældende under forhandling og afstemning om sagen forlade lokalet, hvorimod medlemmet ikke er afskåret fra at deltage i kommunalbestyrelsens forhandling og afstemning om, hvorvidt medlemmet skal vige sit sæde under den pågældende sags behandling.
Stk. 2. Et medlem skal underrette kommunalbestyrelsen, hvis der foreligger forhold, der kan give anledning til tvivl om medlemmets habilitet, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 14, stk. 2.
§ 9. Medlemmerne kan kun deltage i kommunalbestyrelsens afstemninger, når de er til stede under disse.
Afstemninger, ændrings- og underændringsforslag
§ 10. Afstemning sker ved håndsoprækning eller ved elektronisk afstemning og kontraprøve foretages.
Stk. 2. Alle beslutninger tages ved stemmeflerhed, for så vidt andet ikke er særligt bestemt i lovgivningen, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 11, stk. 3.
Stk. 3. Skønner borgmesteren, at en sags udfald er så utvivlsom, at afstemning vil være overflødig, udtaler borgmesteren dette med angivelse af sin opfattelse med hensyn til sagens afgørelse. Forlanger intet medlem herefter afstemning, kan borgmesteren erklære sagen for afgjort i overensstemmelse med den af borgmesteren angivne opfattelse.
Stk. 4. Valg foregår ved skriftlig afstemning, der ikke må være hemmelig. Stemmesedler tilvejebringes og udleveres af borgmesteren. Finder borgmesteren det sandsynligt, at kommunalbestyrelsen vil vælge eller genvælge en bestemt kandidat, kan borgmesteren stille forslag om, at den pågældende vælges uden skriftlig afstemning. Forlanger intet medlem herefter sådan afstemning, er den foreslåede kandidat valgt.
§ 11. Ændrings- og underændringsforslag kan fremsættes, så længe afstemning ikke er påbegyndt, og behøver ikke at fremsættes under 1. behandling af en sag, der skal undergives 2 behandlinger, jf. dog stk. 2.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan med hensyn til sager, som undergives 2 behandlinger, fastsætte en frist for fremsættelse af ændringsforslag og efter omstændighederne også underændringsforslag. I så fald kan de ikke fremsættes efter fristens udløb, medmindre kommunalbestyrelsen med stemmeflerhed samtykker deri.
Stk. 3. Er ændrings- og underændringsforslag ikke er bragt til medlemmernes kundskab før 2. behandlingen af en sag, giver borgmesteren ved forhandlingens begyndelse meddelelse om forslagene, for så vidt de da foreligger. Borgmesteren bestemmer, i hvilken orden der skal stemmes om ændringsforslagene, men afstemningen om disse skal altid ske før afstemningen om hovedforslaget, og afstemningen om underændringsforslag skal altid ske før afstemning om ændringsforslag.
Stk. 4. Forslag om nedsættelse af udvalg, om en sags henvisning til et udvalg eller til fortsat behandling i et udvalg og andre procedureforslag kan fremsættes, så længe afstemning om sagen ikke er begyndt. Når sådant forslag fremsættes, efter at forhandlingerne om sagen er begyndt, standses disse, hvorefter kommunalbestyrelsen træffer beslutning om procedureforslaget.
Flertalsvalg
§ 12. Ved flertalsvalg er den kandidat valgt, som opnår stemmer fra et flertal af de tilstedeværende medlemmer. Opnås sådant flertal ikke ved 1. afstemning, foretages ny afstemning. Ved 2. afstemning er en kandidat valgt, hvis den pågældende opnår stemmer fra et flertal af de tilstedeværende medlemmer, eller hvis der kun afgives stemmer på den pågældende. Bringer 2. afstemning heller ikke nogen afgørelse, foretages bundet valg mellem de to, der ved 2. afstemning har fået flest stemmer, således at det ved stemmelighed afgøres ved lodtrækning, der foretages af borgmesteren, på hvilke to der ved det bundne valg (3. afstemning) skal stemmes. Står stemmerne lige ved 3. afstemning, træffes afgørelsen ved lodtrækning, der foretages af borgmesteren, jf. i det hele lov om kommunernes styrelse § 24, stk. 1.
Stk. 2. Ved ansættelse i kommunens tjeneste foretages valget mellem flere ansøgere på den i stk. 1 angivne måde, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 24, stk. 2.
Forholdstalsvalg
§ 13. Kommunalbestyrelsens valg af to eller flere medlemmer til udvalg, kommissioner, bestyrelser og lignende foretages som forholdstalsvalg, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 25, stk. 1.
Stk. 2. Forholdstalsvalg foretages efter følgende regler: Kommunalbestyrelsens medlemmer deles i de grupper, hvori medlemmerne har anmeldt for borgmesteren at ville stemme sammen ved det pågældende valg. Ved valg til økonomi- og erhvervsudvalg og stående udvalg skal dog foretages samme gruppeanmeldelse. Hver gruppes medlemstal deles med 1, 2, 3 og så videre. De herefter fremkomne kvotienter angiver den rækkefølge, i hvilken de enkelte grupper kan vælge deres repræsentanter. Er to eller flere kvotienter lige store, afgøres rækkefølgen ved lodtrækning, der foretages af borgmesteren. Når det antal repræsentanter, der tilkommer de enkelte grupper, er bestemt, skal grupperne straks meddele borgmesteren, hvilke personer der udpeges til de dem tilfaldne pladser. Giver en gruppe afkald på sin ret til at få en eller flere repræsentanter, fordeles de ledigblevne pladser mellem de andre grupper på den foran angivne måde, jævnfør i det hele lov om kommunernes styrelse § 24, stk. 3.
Stk. 3. Skal valg af medlemmer til udvalg, kommissorier, bestyrelser og lignende foretages både blandt medlemmer og ikke-medlemmer af kommunalbestyrelsen, foretages valget af samtlige medlemmer, kommunalbestyrelsen skal vælge, ved et forholdstal for hvert udvalg m.v. for sig. Grupperne kan i den rækkefølge, som mandaterne tilfalder dem, udpege medlemmer eller ikke-medlemmer af kommunalbestyrelsen, indtil den ene eller den anden art af pladserne er besat, jævnfør i det hele lov om kommunernes styrelse § 26.
Stk. 4. Ved kommunalbestyrelsen valg af medlemmer til udvalg, kommissioner, bestyrelser og lignende, hvori borgmesteren eller en udvalgsformand skal have sæde, regnes den pågældendes plads som den ene af de pladser, der kan tilkomme den gruppe inden for kommunalbestyrelsen, som vedkommende ved det pågældende valg har anmeldt at tilhøre, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 25, stk. 2.
Stk. 5. Udpeges et medlem af et udvalg, en kommission, en bestyrelse eller lignende af kommunalbestyrelsen i enighed eller i øvrigt uden afstemning, skal der samtidig træffes bestemmelse om, hvilken gruppe der ved ledighed skal besætte den pågældende plads, jævnfør stk. 6.
Stk. 6. Udtræder et medlem i valgperiodens løb af et udvalg, en kommission, en bestyrelse eller lignende, hvori medlemmet er indvalgt af en bestemt gruppe inden for kommunalbestyrelsen, besættes den ledigblevne plads af den samme gruppe, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 28, stk. 1.
Beslutningsprotokol med videre
§ 14. Kommunalbestyrelsens beslutninger indføres under møderne i beslutningsprotokollen af kommunalbestyrelsens sekretær. Borgmesteren tilkendegiver, hvad der skal indføres, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 30, 2. pkt.
Stk. 2. Ethvert medlem, som har deltaget i mødet, kan forlange sin afvigende mening kort tilført beslutningsprotokollen og ved sager, der skal fremsendes til anden myndighed, kræve, at denne samtidig gøres bekendt med indholdet af protokollen, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 13, stk. 2, 1. pkt. Ønsker medlemmet ved sagens fremsendelse at ledsage denne med en begrundelse for sit standpunkt, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 13, stk. 2, 2. pkt , skal vedkommende meddele dette til borgmesteren, der fastsætter en frist for aflevering af begrundelsen.
Stk. 3. Beslutningsprotokollen skal ved hvert mødes afslutning, efter at det tilførte er oplæst, underskrives af samtlige medlemmer, der har deltaget i mødet, jævnfør lov om kommunernes styrelse § 13, stk. 1. Medlemmerne kan ikke under henvisning til deres stemmeafgivning eller andre grunde vægre sig ved at underskrive protokollen.
Spørgsmål vedrørende forretningsordenens forståelse
§ 15. Ethvert medlem er forpligtet til foreløbig at rette sig efter borgmesterens afgørelse med hensyn til forståelsen af forretningsordenens bestemmelser, men spørgsmålet kan indbringes for kommunalbestyrelsen i dennes næste møde.
Ikrafttrædelse, ændring og offentliggørelse af forretningsordenen
§ 16. Denne forretningsorden træder i kraft den 11. oktober 2023.
Stk. 2. Ændringer i forretningsordenen skal behandles i to ordinære kommunalbestyrelsesmøder.
Stk. 3. Forretningsordenen skal være offentligt tilgængelig.
Således vedtaget af Ærø Kommunalbestyrelse i møder den 16. august og 11. oktober 2023.
Peter Hansted, Borgmester / Allan Krogh Filtenborg, Kommunaldirektør
Indledning
Bevillingsnævnet træffer afgørelser:
- i sager, der efter lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling med videre (Restaurationsloven) er henlagt til Kommunalbestyrelsen.
- ud fra gældende ret, herunder Restaurationsloven, og den til enhver tid gældende Restaurationsplan for Ærø Kommune.
- om alkoholbevilling skal gives eller fornyes efter forhandling med Fyns Politi.
Bevillingsnævnet kan af egen drift, eller efter anmodning, afgive vejledende udtalelser om forhold i kommunen, der vedrører Bevillingsnævnets område.
Bevillingsnævnet har fastsat følgende forretningsorden.
Konstituering m.v.
§ 1 Bevillingsnævnet nedsættes af Kommunalbestyrelsen.
Bevillingsnævnet består af en repræsentant for politiet valgt af politidirektøren, samt 4 andre medlemmer. Personer, der ikke er medlemmer af Kommunalbestyrelsen, kan være medlem af Bevillingsnævnet.
Bevillingsnævnet består af:
- 1 repræsentant for politiet valgt af politidirektøren
- 2 medlemmer udpeget af Kommunalbestyrelsen
- 1 repræsentant for Ærø Restauratørforening
- 1 sagkynding med kendskab til virksomhedsøkonomi udpeget af Kommunaldirektøren
Bevillingsnævnets funktionsperiode følger Kommunalbestyrelsens valgperiode.
§ 2 Kommunalbestyrelsen udpeger en personlig stedfortræder for de 2 medlemmer af Bevillingsnævnet, der er udpeget af Kommunalbestyrelsen.
Når et medlem af Bevillingsnævnet har forfald til et møde, deltager pågældendes stedfortræder. Medlemmet indkalder selv sin stedfortræder.
Når et medlem af Bevillingsnævnet varigt udtræder af Bevillingsnævnet, indtræder den pågældendes stedfortræder i Bevillingsnævnet.
§ 3 På det konstituerende møde vælger Bevillingsnævnet sin formand. Endvidere vælger Bevillingsnævnet en næstformand.
§ 4 Bevillingsnævnet kan til enhver tid omkonstituere sig ved valg af ny formand og næstformand.
Mødevirksomhed
§ 5 Indkaldelse til møder foretages af Sekretariatet.
Bevillingsnævnets møder er ikke offentlige.
Ordinære møder afholdes efter behov, men som udgangspunkt én gang om måned, dog ikke i juli måned.
Ekstraordinært møde kan afholdes, når formanden finder det nødvendigt, eller når det forlanges af 3 medlemmer ved skriftlig anmodning til formanden og med kopi til Sekretariatet.
§ 6 Er et medlem forhindret i at deltage i et Bevillingsnævnsmøde, meddeles dette Sekretariatet inden mødets afholdelse.
§ 7 Bevillingsnævnets møder ledes af formanden og i dennes fravær; næstformanden. Er formanden og næstformanden fraværende ved et møde, ledes dette af det medlem, der har højest anciennitet i Bevillingsnævnet. Ved lige anciennitet, ledes mødet af det ældste medlem. Dog kan repræsentanten for Politiet ikke lede mødet.
§ 8 Ved Bevillingsnævnets møder deltager Sekretariatslederen, som sekretær for Bevillingsnævnet. I pågældendes fravær deltager en medarbejder fra Sekretariatet.
Bevillingsnævnet kan tillade personer, der er ansat i kommunens eller politiets tjeneste, at overvære møderne med henblik på en sags oplysning.
Indkaldelse
§ 9 Indkaldelse til ordinære møder sker ved udsendelse af dagsorden senest 4 hverdage forud for mødet.
Indkaldelse sker elektronisk.
Såfremt der ikke er punkter til behandling, kun simple sager som kan behandles elektronisk, eller sager som kan udskydes, kan mødet aflyses.
§ 10 Ethvert af Bevillingsnævnets medlemmer kan forlange en sag behandlet på et møde.
Såfremt der senest 8 dage forud for et ordinært Bevillingsnævnsmøde er indgivet skriftlig anmodning om behandling af en sag, er formanden forpligtet til, at optage sagen på dagsordenen for førstkommende møde.
Punkter som fremkommer efter udsendelse af dagsorden, kan efter Bevillingsnævnets godkendelse ekstraordinært sættes på dagsorden inden mødet.
§ 11 Formanden kan på Bevillingsnævnets vegne afgøre sager, som ikke tåler opsættelse eller ikke giver anledning til tvivl.
Det er normalt en forudsætning for, at en sag ikke giver anledning til tvivl, at der er enighed mellem formanden og politiet.
Bevillingsnævnet orienteres på det førstkommende møde om afgørelser truffet af formanden efter denne bestemmelse.
Beslutningsdygtighed m.v.
§ 12 Bevillingsnævnet er beslutningsdygtigt, når mindst 4 af medlemmerne er til stede. Alle beslutninger træffes ved stemmeflertal. Ved stemmelighed skal der meddeles afslag.
Bevillingsnævnet træffer afgørelser i møder, og Bevillingsnævnet skal vedtage begrundelse, såfremt dette kræves i medfør af forvaltningsloven eller anden lovgivning.
Beslutningsprotokol
§ 13 Der føres protokol over Bevillingsnævnets møder, hvori referatet fra møderne indføres.
I beslutningsprotokollen anføres fraværende medlemmer.
Ethvert medlem kan forlange sin afvigende opfattelse tilført beslutningsprotokollen.
Formandens, Politiets og Sekretariatets kompetence
§ 14 Formanden, og i dennes fravær næstformanden, samt Politiet og Sekretariatet kan give offentlig meddelelse om de endelige beslutninger, der er truffet af Bevillingsnævnet.
Undtaget er sager omfattet af tavshedspligt. Endvidere kan offentlig meddelelse ikke gives, inden underretning til den berørte part/parterne i en sag har fundet sted.
Habilitet, tavshedspligt
§ 15 Et Bevillingsnævnsmedlem, der er inhabil i forhold til en sag, må ikke træffe afgørelse, deltage i afgørelsen eller i øvrigt medvirke ved behandlingen af den pågældende sag, eller være til stede i mødelokalet under sagens forhandling og afstemning, jf. i øvrigt forvaltningslovens og særlovgivningens bestemmelser herom.
Den, der er bekendt med, at der for den pågældendes vedkommende foreligger forhold, som begrunder inhabilitet i forhold til en bestemt sag, skal snarest og inden sagens behandling meddele formanden dette.
§ 16 Ethvert medlem af Bevillingsnævnet har tavshedspligt, jf. straffelovens §152 og §152c – §152f, når en oplysning ved lov eller anden gyldig bestemmelse er betegnet som fortrolig, eller når det i øvrigt er nødvendigt at hemmeligholde den for at varetage væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser.
Ethvert medlem har tavshedspligt med hensyn til andre medlemmers udtalelser under forhandlinger i Bevillingsnævnet.
Forståelse, ikrafttræden m.v. af forretningsordenen
§ 17 Ethvert medlem er forpligtet til foreløbigt at rette sig efter formandens afgørelse med hensyn til forståelsen af forretningsordenens bestemmelser, men spørgsmålet kan indbringes for Bevillingsnævnet i dettes næste møde.
§ 18 Ændringer i eller tillæg til forretningsordenen kræves vedtaget på ordinært møde i Bevillingsnævnet.
Godkendt den 13. maj 2019
Udvalgets sammensætning
Bygningsforbedringsudvalg består af 5 medlemmer.
Kommunalbestyrelsen udpeger 2 medlemmer til udvalget, til at varetage kommunale interesser. Derudover består udvalget af:
- 2 medlemmer til varetagelse af grundejerinteresser
- 1 medlem til varetagelse af bevaringsinteresser
Samtidig med valget af medlemmer vælges 1 suppleant for hvert medlem.
Udvalget kan derudover selv udpege en sagkyndig med særlige viden om for eksempel bygningsbevaring, som kan deltage i udvalgets møder. Vedkommende har ikke stemmeret.
Suppleanter kan deltage ved møderne. De har dog ikke stemmeret, medmindre de fungerer som suppleant for et medlem af udvalget, der er fraværende.
Valgperioden følger som udgangspunkt kommunalbestyrelsens valgperiode. Udvalgsmedlemmer, som ikke er valgt af kommunalbestyrelsen kan dog løbende lade sig udskifte, såfremt organisationerne giver meddelelse herom.
Konstituering
Udvalget konstituerer sig med formand og næstformand i sit første møde.
Møder
Der afholdes 2 til 3 møder årligt. Møderne er ikke åbne for offentligheden.
Mødeplan for det efterfølgende år godkendes hvert år af udvalget på et møde i årets sidste kvartal. Mødeplanen indgår i kommunens egen mødeplan og offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Der kan undtagelsesvis afholdes telefonmøder eller møder pr. mail, såfremt en sag kræver en hurtig afgørelse. Sagen skal i så fald behandles efterfølgende på et ordinært møde.
Møder skal herudover holdes, når mindst tre medlemmer forlanger det og samtidig aflevere en dagsorden for mødet. Formanden skal da inden 14 dage via sekretæren indkalde til møde og udsende dagsordenen.
Er et medlem forhindret i at deltage i et møde, kan medlemmet foranledige sin suppleant indkaldt, herunder også ved behandling af enkeltsager, når der foreligger inhabilitet.
Bygningsforbedringsudvalget er beslutningsdygtig, når mindst tre medlemmer, herunder formanden eller næstformanden, er til stede. Udvalgets beslutninger træffes ved almindelig stemmeflerhed. I tilfælde af stemmelighed bortfalder forslaget.
Sekretærfunktion
Teknisk Afdeling fungerer som sekretær for udvalget.
Sekretæren udarbejder dagsorden for alle møder og skriver referat af møderne. Dagsordenen, med alt relevant materiale for sagens oplysning, skal være udsendt til udvalgets medlemmer senest 4 dage før mødets afholdelse.
Ansøgninger bilagt relevant materiale skal være modtaget senest 18 dage før mødets afholdelse.
Vedtagelsespåtegning
Således godkendt af kommunalbestyrelsen den 28. februar 2018.
Forretningsorden for folkeoplysningsudvalget kan hentes som pdf. via dette link
§ 1 Forretningsordenens hjemmel
1.1 Forretningsordenen er fastsat af Kommunalbestyrelsen i henhold til vedtægtens §7.
§ 2 Rammer for udvalgsmøder
2.1 Folkeoplysningsudvalgets møder afholdes for lukkede døre jf. §8 stk. 1.
2.2 Der afholdes møder så ofte formanden eller mindst 3 af medlemmerne finder det fornødent dog mindst 1 gang i kvartalet jf. vedtægtens §8 stk. 2. De faste møder aftales ved årets begyndelse for ét år ad gangen jf. §8 stk. 3.
2.3 Der er aftalt et fast mødetidspunkt kl. 17.30.
§ 3 Indkaldelse af møder
3.1 Formanden indkalder med mindst 1 uges varsel medlemmerne til møder udenfor den aftalte møderække jf. §8 stk. 4.
3.2 Formanden fastsætter dagsordenen for møderne og sender senest 5 hverdage inden mødet en dagsorden med eventuelle bilag til medlemmerne og evt. andre mødedeltagere. Såfremt et medlem ønsker et punkt optaget på dagsordenen, skal det meddeles formanden seneste 14 dage før mødets afholdelse jf. §8 stk. 5.
3.3 Ved presserende sager, der skal behandles, kan formanden indkalde til møde med kortere varsel. Før indkaldelsen skal formanden så vidt muligt underrette medlemmerne om de sager, der skal behandles på mødet jf. §8 stk. 6. Ved disse møder er udvalget beslutningsdygtigt uanset fremmødet.
§ 4 Ledelse af møder
4.1 Formanden leder møderne. I tilfælde af formandens eventuelle fravær ledes mødet af næstformanden medmindre formanden vælger at indkalde stedfortræderen jf. §5 stk. 2.
§ 5 Beslutningsdygtighed
5.1 Folkeoplysningsudvalget er beslutningsdygtigt, når mindst halvdelen af medlemmerne er til stede jf §9 stk.1. Se dog undtagelsen i §3.3.
§ 6 Afstemning
6.1 Udvalget træffer sine beslutninger ved simpelt flertal. Ved stemmelighed er formandens eller dennes stedfortræders stemme udslagsgivende jf. §9 stk. 2.
§ 7 Forhandlingsprotokol
7.1 Formanden drager omsorg for, at beslutningerne indføres i en beslutningsprotokol jf. §8 stk. 7.
7.2 Ethvert medlem af udvalget kan forlange afvigende opfattelser tilført protokollen og medsendt udvalgets udtalelser og beslutninger jf. §8 stk. 9.
7.3 Det anføres for hvert møde, hvilke personer, der har været tilstede jf. §8 stk. 8.
7.4 Beslutningsprotokollen underskrives af samtlige medlemmer jf. §8 stk. 8.
7.5 Som repræsentant for den kommunale forvaltning og som sekretær deltager en medarbejder fra Kultur- og socialforvaltningen jf. §3 stk. 1. Denne sender referatet ud på Pol-Web.
§ 8 Udførelse af udvalgets beslutninger
8.1 Formanden drager omsorg for udførelsen af udvalgets beslutninger jf. §8 stk. 10.
§ 9 Underudvalg
9.1 Folkeoplysningsudvalget kan stille forslag til Kommunalbestyrelsen om, at der nedsættes underudvalg og om medlemmer hertil jf. §6 stk. 1.
9.2 Medlemmer af underudvalg kan udpeges uden for Folkeoplysningsudvalgets medlemskreds jf. §6 stk. 2.
§ 10 Arbejdsgrupper
10.1 Folkeoplysningsudvalget kan oprette arbejdsgrupper til dybdegående behandling af et bestemt emne.
10.2 Medlemmer til arbejdsgruppen findes i udvalgets midte.
10.3 Arbejdsgruppen refererer løbende til udvalget efter hvert møde og det endelige arbejde fremlægges udvalget til evt. bearbejdning og godkendelse af rapport.
§ 11 Klageprocedure
11.1 Klager over administrative afgørelser kan inden for 4 uger fra afgørelsens modtagelse indbringes for Folkeoplysningsudvalget, ligesom afgørelser i Folkeoplysningsudvalget kan indbringes for Kultur- og Socialudvalget inden for 4 uger fra afgørelsens modtagelse jf. §12.
Godkendt af Folkeoplysningsudvalget på møde den 5. september 2018.
Udvalgets sammensætning
Udvalget for bæredygtig energi består af 9 medlemmer:
Borgmesteren.
Derudover udpeger Kommunalbestyrelsen 1 medlem til udvalget, til at varetage kommunale interesser. To medlemmer fra Energiforsyningssektoren. Et medlem fra Ærø Energi- og Miljøkontor. Et medlem fra Ærøs håndværkerstand.
Et medlem fra Fonden Ærøs Energipulje. Et medlem fra Turist- og Erhvervskontoret. Et medlem fra Marstal Navigationsskole.
Alle medlemmer forventes at have interesse for og indsigt i vedvarende energiteknologier og energibesparelser.
Der udpeges ikke suppleanter for det pågældende medlem.
Konstituering
Borgmesteren er formand for udvalget og det af Kommunalbestyrelsen udpegede medlem af udvalget, næstformand.
Følgegruppe
Udvalget udpeger en følgegruppe af videnspersoner.
Følgegruppen kan bestå af aktører på markedet, forskere, håndværkere, lokale borgere og andre enkeltpersoner, der kan inspirere og kvalificere udvalgets arbejde.
Følgegruppen kan bestå af op til 10 personer, som inddrages efter behov.
Møder
Der afholdes 4 til 6 møder årligt. Møderne er ikke åbne for offentligheden.
I møderne deltager VE-koordinatoren og eventuelt andre ansatte i den kommunale organisation, som arbejder med vedvarende energi.
Mødeplan for det efterfølgende år godkendes hvert år af udvalget på et møde i årets sidste kvartal. Mødeplanen indgår i kommunens egen mødeplan og offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Der kan undtagelsesvis afholdes telefonmøder eller møder pr. mail, såfremt en sag kræver en hurtig afgørelse. Sagen skal i så fald behandles efterfølgende på et ordinært møde.
Møder skal herudover holdes, når mindst tre medlemmer forlanger det og samtidig aflevere en dagsorden for mødet. Formanden skal da inden 14 dage via sekretæren indkalde til møde og udsende dagsordenen.
Udvalget er beslutningsdygtig, når mindst tre medlemmer, herunder formanden eller næstformanden, er til stede. Udvalgets beslutninger træffes ved almindelig stemmeflerhed. I tilfælde af stemmelighed bortfalder forslaget.
Såfremt det er hensigtsmæssigt, kan et eller flere fagkyndige medlemmer af udvalget, på udvalgets vegne, indgå i projektgrupper, som udløber af de igangsatte projekter og/eller planlægningsopgaver.
Ved starten af hver valgperiode tages udvalgets struktur og virke op til revision.
Sekretærfunktion
Teknisk afdeling fungerer som sekretær for udvalget.
Sekretæren udarbejder dagsorden for alle møder og skriver referat af møderne. Dagsordenen, med alt relevant materiale for sagens oplysning, skal være udsendt til udvalgets medlemmer senest 4 dage før mødets afholdelse.
Vedtagelsespåtegning
Således godkendt af Kommunalbestyrelsen den XX. XX 2018.
Udvalgets sammensætning
Kommunalbestyrelsen udpeger 2 medlemmer af sin midte til udvalget. De pågældende skal være medlem af fagudvalget.
Derudover består udvalget af:
1 medlem udpeget af Ærø Museum
1 medlem udpeget af Byhistorisk forening
1 medlem af Ærøskøbing Fonden
Udvalget kan derudover selv udpege en repræsentant med interesse i bevaringen af Ærøskøbing by. Det kan være en beboer i Ærøskøbing, en person med særlige viden om bygningsbevaring, eller en person fra en forening, som ikke har en fast repræsentant i udvalget. Vedkommende har stemmeret på møderne.
Der indkaldes ikke suppleanter til møderne i tilfælde af et medlems fravær.
Valgperioden følger som udgangspunkt kommunalbestyrelsens valgperiode. Udvalgsmedlemmer, som ikke er valgt af kommunalbestyrelsen kan dog løbende lade sig udskifte, såfremt organisationerne giver meddelelse herom.
Konstituering
Udvalget konstituerer sig med en formand og en næstformand i sit første møde.
Møder
Der afholdes 5 møder årligt.
Møderne er ikke åbne for offentligheden.
Mødeplan for det efterfølgende år godkendes hvert år af udvalget på et møde i årets sidste kvartal. Mødeplanen indgår i kommunens egen mødeplan og offentliggøres på kommunens hjemmeside.
En gang årligt foretages en byvandring i forbindelse med et fastsat møde. Ved denne lejlighed besigtiges sager udvalget har behandlet i det forgangne år, problemstillinger samt tendenser, byggetekniske samt historiske aspekter, arbejdsmetoder og traditioner inden for den bevarende lokalplans rammer.
Der kan afholdes telefonmøder eller møder pr. mail, såfremt en sag kræver en hurtig afgørelse. Sagen behøver ikke efterfølgende behandling på et ordinært møde.
Udvalget er beslutningsdygtig, når mindst 3 medlemmer er til stede.
Sekretærfunktion
Teknisk Afdeling fungerer som sekretær for udvalget.
Sekretæren udarbejder dagsorden for alle møder og skriver referat af møderne. Dagsordenen skal være udsendt til udvalgets medlemmer senest 4 dage før mødets afholdelse.
Sekretæren sikrer sammenhængen til den videre myndighedsbehandling af sagen, herunder sags forberedelse såfremt sagen kræver politisk behandling.
Vedtagelsespåtegning
Således vedtaget af kommunalbestyrelsen den 28. februar 2018.
Udvalgets sammensætning
Udvalget for bæredygtig energi består af 11 medlemmer:
Borgmesteren.
Derudover udpeger Kommunalbestyrelsen 1 medlem til udvalget, til at varetage kommunale interesser.
Tre medlemmer fra Energiforsyningssektoren.
Et medlem fra Ærø Energi- og Miljøkontor.
Et medlem fra Ærøs håndværkerstand.
Et medlem fra Ærøfonden.
Et medlem fra Turist- og Erhvervskontoret.
Et medlem fra Marstal Navigationsskole.
Et medlem fra Landbruget.
Alle medlemmer forventes at have interesse for og indsigt i vedvarende energiteknologier og energibesparelser.
Der udpeges ikke suppleanter for det pågældende medlem.
Konstituering
Borgmesteren er formand for udvalget og det af Kommunalbestyrelsen udpegede medlem af udvalget, næstformand.
Videnspersoner
Udvalget kan efter behov inddrage forskellige videnspersoner på markedet, forskere, håndværkere, lokale borgere og andre enkeltpersoner, der kan inspirere og kvalificere udvalgets arbejde.
Møder
Der afholdes 4 til 6 møder årligt.
Møderne er ikke åbne for offentligheden.
I møderne deltager eventuelt andre ansatte i den kommunale organisation, som arbejder med vedvarende energi.
Mødeplan for det efterfølgende år godkendes hvert år af udvalget på et møde i årets sidste kvartal. Mødeplanen indgår i kommunens egen mødeplan og offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Der kan undtagelsesvis afholdes virtuelle møder.
Møder skal herudover holdes, når mindst tre medlemmer forlanger det og samtidig aflevere en dagsorden for mødet. Formanden skal da inden 14 dage via sekretæren indkalde til møde og udsende dagsordenen.
Udvalget er beslutningsdygtig, når mindst fem medlemmer, herunder formanden eller næstformanden, er til stede. Udvalgets beslutninger træffes ved almindelig stemmeflerhed. I tilfælde af stemmelighed bortfalder forslaget.
Såremt det er hensigtsmæssigt, kan et eller flere fagkyndige medlemmer af udvalget, på udvalgets vegne, indgå i projektgrupper, som udløber af de igangsatte projekter og/eller planlægningsopgaver.
Ved starten af hver valgperiode tages udvalgets struktur og virke op til revision.
Sekretærfunktion
Teknisk afdeling fungerer som sekretær for udvalget.
Sekretæren udarbejder dagsorden for alle møder og skriver referat af møderne. Dagsordenen, med alt relevant materiale for sagens oplysning, skal være tilgængeligt for udvalgets medlemmer via Kommunens dagsordenssystem senest 4 dage før mødets afholdelse.
Vedtagelsespåtegning
Således godkendt af Kommunalbestyrelsen den 20. april 2022.
1. Valg
- Valg foregår, i henhold til Ærø Kommunes styrelsesvedtægt, inden udgangen af oktober kvartal hvert år.
2. Forældrebestyrelsens sammensætning
- Tre, fem eller syv forældrerepræsentanter.
- To-tre forældresuppleanter. Suppleanterne kan deltage i alle møder, men er kun stemmeberettiget ved et fast bestyrelsesmedlems fravær.
- To medarbejderrepræsentanter
- To medarbejdersuppleanter
- Dagtilbuddets leder. Lederen fungerer som sekretær for bestyrelsesmøderne og har ikke stemmeret.
3. Valgproceduren
- Valget tilrettelægges med minimum to ugers frist og ved skriftlig indkaldelse.
- Der er hvert år skiftevis to og tre forældre på valg til bestyrelsen.
- Bestyrelsesmedlemmer vælges
- For en 1 årig periode i dagplejen
- For en 2-årig periode i daginstitutioner
- Suppleanter vælges uanset dagtilbudstype for en 1-årig periode.
- Det er muligt at stille op, selvom man ikke har mulighed for at være tilstede ved selve valget. I stedet kan indgives ønske om opstilling til den siddende formand.
- Der er 1 stemme pr. indskrevet barn og stemmeafgivelse kan kun ske ved personligt fremmøde.
- Valget afgives på stemmesedler og foregår anonymt. I tilfælde af, at der kun er det antal kandidater opstillet, der skal bruges i forældrebestyrelsen, foretages ingen skriftlig afstemning.
- Hvis der er stemmelighed, afholdes der omvalg imellem de pågældende kandidater. Det er udelukkende antallet af stemmer der afgør forældrebestyrelsens sammensætning. Stemmetallet afgør valget til henholdsvis bestyrelsesmedlemmer og suppleanter og repræsentanterne indgår efter antal stemmer.
4. Konstituering
- Forældrebestyrelsen konstitueres umiddelbart efter forældremødet.
- Forældrebestyrelsen vælger en formand og en næstformand blandt sine medlemmer. Valget sker med simpelt stemmeflertal, og ved stemmelighed afgøres valget ved lodtrækning.
5. Mødevirksomhed
- Der afholdes som minimum fire møder årligt. Derudover afholdes der møder når det er nødvendigt, eller når det kræves af lederen eller et bestyrelsesmedlem.
- Bestyrelsesmøderne afholdes i dagtilbuddet med mindre andet fremgår af konkret beslutning og af dagsorden
- Mødetidspunkt aftales af den siddende bestyrelse. Bestyrelsesmøder afholdes ved fysisk fremmøde.
- Bestyrelsesmøderne ledes af formanden, men opgaven kan delegeres
- Afbud meldes til dagtilbuddets leder tidligst muligt pr. mail eller telefon, der – hvis det tidsmæssigt er muligt - beder suppleanten om at deltage i stedet.
- På første ordinære bestyrelsesmøde efter valget, opdateres årets mødeplan.
- Bestyrelsesmøderne er åbne for de øvrige forældre. Dog har forældrebestyrelsen mulighed for at behandle enkelte punkter for lukkede døre, f.eks. spørgsmål der er underlagt fortrolighed og tavshedspligt.
- Såfremt forældrebestyrelsen finder det hensigtsmæssigt, kan den invitere andre personer til at deltage i møde.
- Der kan, fra Ærø Kommunes side, indkaldes til temadage, dialogmøder, kurser m.v.
6. Dagsorden:
- Formanden udsender foreløbig dagsorden senest 15 dage før bestyrelsesmødet inkl. bilag/materiale til dagsordenen. De resterende bestyrelsesmedlemmer har derefter en uge til at komme med ønskede punkter til dagsorden.
- Ønsker et bestyrelsesmedlem et punkt på dagsorden, meddeles dette til formanden, gerne sammen med et bilag/materiale eller kort beskrivelse af hvad punktet drejer sig om, så de resterende bestyrelsesmedlemmer har mulighed for at forberede sig.
- Den endelige dagsorden udsendes pr. mail en uge før mødet og offentliggøres af lederen på intranettet.
- Faste punkter på dagsordenen. Det skal fremgå om punkterne er til orientering, drøftelse eller beslutning:
- Opfølgning på referat fra sidste møde
- Nyt fra forældrebestyrelsen
- Nyt fra dagtilbuddet
- Budget
- Punkter fra forældre/bestyrelsesmedlemmer
- Punkter til kommende møder
- Eventuelt.
- Faste punkter på dagsordenen. Det skal fremgå om punkterne er til orientering, drøftelse eller beslutning:
7. Referat:
- Dagtilbuddets leder sikrer et referat.
- Af referatet skal det som minimum fremgå: Hvem har deltaget i mødet, hvad dagsorden for mødet har været og hvad drøftelserne og beslutningerne i relation til hvert enkelt punkt på dagsordenen har været.
- Referenten udfærdiger et referat, som udsendes pr.mail til bestyrelsesmedlemmerne senest en uge efter mødets afholdelse.
8. Formandens opgaver:
- Det er formandens opgave, i samarbejde med dagtilbuddets leder, at sikre at nyvalgte medlemmer til forældrebestyrelsen og suppleanter modtager styrelsesvedtægter, forretningsorden eller andet nødvendigt materiale senest sammen med dagsordenen til første ordinære bestyrelsesmøde.
- Al post til forældrebestyrelsen tilgår formanden, som videresendes af formanden til de øvrige bestyrelsesmedlemmer og suppleanter eller bekendtgøres på bestyrelsesmøder.
- Udarbejde dagsorden.
- Udsende dagsorden samt relevante bilag rettidigt.
- Kan indkalde til ekstraordinært bestyrelsesmøde.
- Mødeleder
- Årsmødeplanlægger.
- Sikre årsberetning til ”Forældrevalgaften”, om bestyrelsens arbejde
- Formanden er som udgangspunkt bestyrelsens repræsentant ved dialog møder, ansættelser m.v.
9. Næstformandens opgaver:
- Overtager formandens opgaver i dennes fravær.
10. Beslutningsprocesser:
- Forældrebestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af medlemmerne er til stede.
- Der kan stemmes om punkter på dagsordenen, der fremstår som beslutningspunkter.
- Beslutninger træffes ved almindeligt stemmeflertal blandt forældrebestyrelsens medlemmer. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme afgørende.
- Forældrebestyrelsen inddrages i de beslutninger der er af principiel og overordnet art, ligesom forældrebestyrelsen orienteres om sager om daglig drift, der er særligt ressource- eller opmærksomhedskrævende.
- I sager, hvor beslutningen ikke kan afventes til næste bestyrelsesmøde, vil beslutningen i fællesskab kunne tages af formanden og næstformanden. Beslutningen forelægges forældrebestyrelsen på førstkommende møde.
11. Bestyrelsens opgaver:
- Fastsætter principper for institutionens arbejde
- Fastsætter principper for samarbejdet mellem dagtilbud og hjem
- Fastsætter principper for anvendelse af en budgetramme. Som minimum de børnerelaterede konti.
- Indstillingsret til kommunen i forbindelse med ansættelse af personale.
- Inddragelse i udarbejdelsen og evalueringen af og opfølgningen på den pædagogiske års- og læreplan
- Inddragelse i, hvordan dagtilbuddene kan samarbejde med lokalsamfundet
- Inddragelse i dagtilbuddenes arbejde med at skabe rammer for gode overgange og sammenhænge for børn
- Planlægge og gennemføre arrangementer for forældre og børn og dermed bidrage til et godt samarbejde.
- Bidrage med forældreperspektivet på stort og småt i dagtilbuddet.
- Bestyrelsen kan nedsætte et udvalg. Bestyrelsen beslutter, om udvalgene er åbne for andre end bestyrelsens medlemmer.
12. Tavshedspligt:
- Alle medlemmer af forældrebestyrelsen har tavshedspligt efter straffelovens regler om tavshedspligt.
- Forældrebestyrelsens medlemmer har livsvarig tavshedspligt med hensyn til alt, hvad de erfarer i deres egenskab af bestyrelsesmedlem, medmindre der er tale om forhold, som efter sagens natur involverer anden part.
13. Udtrædelse af bestyrelse
- Et bestyrelsesmedlem udtræder af forældrebestyrelsen når ens barn/børn er udmeldt af dagtilbuddet. Pladsen i forældrebestyrelsen kan bevares, hvis forældrerepræsentanten har yngre børn, der står på venteliste til/optages på en plads indenfor 6 mdr.
- Suppleanterne indtræder i den rækkefælge de er valgt.
- Suppleanten overtager valgperiode fra den afgående.
14. Forretningsorden
- Forretningsordenen vedtages hvert år ved første ordinære bestyrelsesmøde efter valg.
- Forretningsordenen kan ændres med et flertal på mindst halvdelen i bestyrelsen.
Forretningsordenen er vedtaget på forældrebestyrelsesmødet
Indledning
I henhold til bekendtgørelse om retssikkerhed og administration på det sociale område § 53 har Ærø Kommunes handicapråd fastsat følgende forretningsorden:
Handicaprådets formål og opgaver
§ 1.
Handicaprådet har følgende opgaver:
Stk.1
Handicaprådet rådgiver kommunalbestyrelsen i handicappolitiske spørgsmål og kan behandle alle lokalpolitiske spørgsmål, som vedrører mennesker med handicap. Handicaprådet kan tage spørgsmål af mere generel karakter op til drøftelse og komme med forslag og initiativer.
Stk.2
Handicaprådet medvirker aktivt før høringsfasen, og inden udfærdigelsen af handicappolitikker.
Stk.3
Handicaprådet formidler synspunkter mellem borgerne og kommunalbestyrelsen om lokalpolitiske forhold der vedrører handicappede.
Stk.4
Kommunalbestyrelsen og administrationen hører Handicaprådet om alle initiativer, som har betydning for mennesker med handicap.
Stk.5
Handicaprådet kan tage kontakt med andre, herunder andre handicapråd og Det Centrale Handicapråd med henblik på at få belyst særlige temaer.
Stk.6
Handicaprådet udarbejder en arbejdsplan, som beskriver rådets prioriteringer og indsatsområdet, dels for det kommende års arbejde, dels for hele rådets funktionsperiode.
Stk.7
Handicaprådet afgiver en gang årligt en beretning om rådets arbejde og forslag til kommunalbestyrelsen.
Stk.8
Handicaprådet kan ikke behandle spørgsmål om enkeltsager, herunder personalesager eller konkrete klagesager.
Handicaprådets funktionsperiode
§ 2.
Handicaprådet virker i en 4-årig periode, svarende til de kommunale råds valgperiode, dog således at medlemmerne fungerer, indtil nye medlemmer er udpeget.
Handicaprådets sammensætning
§ 3.
Rådet består af 6 medlemmer som udpeges således, at handicaporganisationernes medlemmer udgør samme antal, som de medlemmer der repræsenterer kommunalbestyrelse og forvaltning.
Stk.2
Der udpeges en personlig stedfortræder for hvert medlem af rådet, som deltager i rådets møder, hvis det ordinære medlem ikke kan deltage. En stedfortræder kan være personlig stedfortræder for mere end et medlem, hvis de lokale forhold kræver det.
Stk.3
Danske Handicaporganisationer kan kun indstille personer til medlemskab af eller stedfortræder i Handicaprådet, som har bopæl i kommunen. Hvis et medlem af Handicaprådet fraflytter kommunen inden udløbet af handicaprådets funktionsperiode indtræder stedfortræderen i rådet og der udpeges en ny stedfortræder.
§ 4.
Handicaprådet indkalder efter eget ønske særligt sagkyndige.
Valg af formand og næstformand
§ 5.
Rådet vælger af sin midte en formand og en næstformand. Rådet vælger først en formand, dernæst en næstformand.
Stk.2
Vælges formanden for rådet blandt myndighedsrepræsentanterne i rådet, da vælges næstformanden blandt Danske Handicaporganisationers repræsentanter.
Stk.3
I tilfælde af stemmelighed mellem to kandidater til hhv. formands- og næstformandsposten, afgøres valget ved lodtrækning.
Stk.4
Formanden og næstformanden udgør et formandskab.
Rådets møder
§ 6.
Kommunalbestyrelsen tager initiativ til indkaldelse af det første møde efter kommunalvalget.
Stk.2
Kommunalbestyrelsen retter senest 1 måned efter kommunalvalget henvendelse til De Danske Handicaporganisationers afdeling i kommunen med henblik på udpegning af medlemmer til Handicaprådet.
Stk.3
Rådet kan indkaldes på initiativ af formanden, kommunalbestyrelsen eller to medlemmer af rådet.
§ 7.
Kommunalbestyrelsen yder i fornødent omfang sekretariatsmæssig bistand til Handicaprådet.
Stk.2
Kommunalbestyrelsen afholder udgifterne ved handicaprådets virksomhed, herunder dækning af nødvendige udgifter til tegnsprogstolkning og anden handicapkompensation.
Stk.3
Rådet udarbejder, på grundlag af den kommunalbestyrelsen udmeldte ramme, et budget for rådets arbejde i det kommende år.
Stk.4
Handicaprådet placeres organisatorisk i Kultur- og socialforvaltningen.
§ 8.
Rådet afholder møder efter behov, dog mindst 4 gange årligt.
- Rådets møder ledes af formanden. I dennes fravær ledes møderne af næstformanden.
- Rådets møder er ikke offentlige.
- Rådet kan, når forholdene taler herfor, bemyndige formandskabet til at afgive svar på rådets vegne.
- Rådet kan på eget initiativ rette henvendelse til såvel kommunalbestyrelsen som enhver kommunal myndighed med forespørgsler og forslag.
- Rådet kan efter behov nedsætte arbejdsgrupper til belysning af særlige problemstillinger.
- Rådsmøderne planlægges, så der i videst muligt omfang tages hensyn til de forskellige ønsker der kan udspringe af, at nogle rådsmedlemmer er ansatte, mens andre repræsenterer en frivillig organisation.
- Rådets ordinære møder fastlægges efter det kommunale årshjul for et år frem.
Stk. 2.
Formandskabet udarbejder med sekretariatsbistand fra forvaltningen dagsorden til næstkommende møde. For at kunne være gyldigt indkaldt skal dagsordenen være ude mindst 10 dage før mødet. Dagsordenen kan rekvireres via Politiker Web på Ærø Kommunes hjemmeside.
Stk. 3.
Rådet er beslutningsdygtigt når formanden eller næstformanden og mindst halvdelen af rådets øvrige medlemmer er til stede.
Stk. 4.
Rådet er et dialogforum, hvorfor der som udgangspunkt arbejdes ud fra princippet om konsensus og træffes beslutninger i enighed. Er der behov for at træffe beslutninger ved afstemning sker det, når rådet er beslutningsdygtigt, ved almindelig stemmeflertal gennem afstemning blandt de fremmødte medlemmer.
§ 9.
Sekretariatet udarbejder et referat af hvert møde i rådet. Rådets medlemmer godkender referatet på selve mødet. Referatet skal være medlemmerne i hænde senest 5 arbejdsdage efter rådsmødet.
Det godkendte referat kan ses på Ærø Kommunes hjemmeside.
§ 10.
Kommunalbestyrelsen yder diæter, erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste og udgifts-godtgørelse til handicaporganisationernes medlemmer af Handicaprådet efter reglerne i § 16a i lov om kommunernes styrelse.
§ 11.
Denne forretningsorden kan ændres når 2/3 af et beslutningsdygtigt råd kan tilslutte sig et ændringsforslag.
Forretningsordenen er vedtaget på handicaprådets møde, den 5. maj 2022.
Forretningsorden
1. Formål.
Rådet skal være et rådgivende organ for kommunen og skal hovedsagelig beskæftige sig med emner inden for natur og miljø, friluftsliv, turisme og planlægning i det åbne land.
Rådet er et forum, som kan anvendes til dialog og debat om beskyttelsen, benyttelse og udviklingen af kommunens natur og miljø.
Rådets anbefalinger indgår i kommunens beslutningsgrundlag.
2.Sammensætning og kompetence.
Grønt Råd nedsættes af Ærø Kommune, og sammensættes med repræsentanter fra lokale organisationer, en repræsentant for kommunens Teknik-, miljø- og havneudvalg samt forvaltningen i såvel Ærø som Svendborg Kommune, under henvisning til det forpligtende samarbejde på natur- og miljøområdet.
Repræsentanterne vælger af sin midte en formand og en næstformand. Grønt Råd består af:
Et medlem fra Teknik-, miljø- og havneudvalget.
En repræsentant for hver af de følgende organisationer:
- Danmarks Naturfredningsforening
- Centrovice
- Dansk ornitologisk forening
- Ærø Sportsfiskerforening
- Ærø Vandråd
- Ærø Natur- og Energiskole
- Ærø Erhvervs- og Turistforening
- Marstal Jagtforening
- Vestærø jagtforening
- Rise Jagtforening
- Økonetværk
- Ærø Biavlerforening
- Iværk Ærø (tidl. Ærø Fødevarernetværk)
- Haveselskabets Ærø Kreds
De enkelte interessegrupper udpeger en repræsentant og en suppleant i over- ensstemmelse med gruppens love og regler.
Medlemmernes valgperiode følger valgperioden for kommunale råd. Genvalg kan finde sted. Hvis forbindelsen til den interessegruppe medlemmet repræsenterer, bliver afbrudt, udtræder medlemmet.
Rådet tildeles ingen beslutningskompetence, men medlemmerne har krav på, at få deres meningstilkendegivelser ført til referat.
Formanden kan, efter aftale med rådet, nedsætte arbejdsgrupper om særlige emner.
3.Møder.
Rådet holder 2 møder om året. Formanden kan indkalde til ekstra møder efter behov. Hvis mindst 5 medlemmer fremsætter forslag herom, skal der indkaldes til møde i rådet. Såfremt der ikke er sager til dagsordenen, aflyses mødet. Mø- derne indkaldes af sekretariatet med min. 14 dages varsel.
På årets sidste møde fastlægges mødetidspunkter for det følgende år. Møde- tidspunktet bør respektere frivilligheden i rådsarbejdet.
Møderne skal indeholde en dagsorden med mindst følgende punkter: Godkendelse af dagsorden
Behandling af dagsordenpunkter Eventuelt
Punkter til dagsordenen sendes til sekretariatet senest 3 uger før mødet.
4.Sekretariat.
Teknisk Afdeling yder sekretærbistand.
5.Referat.
Der skrives referat fra møderne. Sekretariatet sørger for udsendelse af dagsordner og referater til medlemmerne. Referatet udsendes til godkendelse hos de af Grønt Råds medlemmer som deltog i mødet. Referatet skal være godkendt senest 21 dage efter mødet. Herefter lægges referatet på kommunens hjemmeside.
6.Kommissorium.
Grønt Råd i Ærø Kommune er et forum for dialog og samarbejde mellem borgere, interessegrupper og kommunens politikere og administration, herunder administrationen i Svendborg Kommune, om spørgsmål vedrørende natur, miljø, planlægning i det åbne land. Rådet opbygges og anvendes som rådgivende organ, og inddrages i kommunens arbejde inden for natur, miljø og fysisk planlægning.
Grønt Råd danner rammen for en positiv dialog og sikre organisationerne medejerskab til kommunens natur- og miljøpolitik.
Emner, der kan behandles af Grønt Råd:
- Naturforvaltning
- Naturpleje
- Naturgenopretning
- Vand- og naturplanlægning
- Grønne partnerskaber
- Agenda 21 arbejde
- Kommuneplan og planlægning i det åbne land
- Pleje af § 3 områder
- Skovrejsning
- Formidling af adgang til naturen
- Friluftsliv
Herudover kan rådet beskæftige sig med andre emner vedrørende administration af naturbeskyttelsesloven og andre emner, der berører benyttelse og beskyttelse i det åbne land.
7.Vedtagelsespåtegning.
Godkendt af Teknik-, miljø- og havneudvalget den 24. marts 2022.
Styregruppens sammensætning
Styregruppen består af 7 medlemmer:
- Borgmester
- Næstformand i Økonomi- og erhvervsudvalget
- Yderligere et medlem af Økonomi- og erhvervsudvalget
- Transportdirektøren
- Kommunaldirektøren
- Teknik- og miljødirektøren
- Projektlederen
Konstituering og beslutningsdygtighed
Borgmesteren er formand for styregruppen, og næstformand i Økonomi- og erhvervsudvalget er ligeledes næstformand i styregruppen.
Styregruppen er beslutningsdygtig, når mindst 5 medlemmer, herunder formand eller næstformand, er til stede.
Styregruppens beslutninger træffes ved almindelig stemmeflertal.
Ressourcepersoner
Styregruppen kan efter behov indkalde kommunale eller eksterne ressourcepersoner til at deltage i styregruppemøder, så som teknisk personale hos Ærøfærgerne, kommunale økonomikyndige, eksterne rådgivere med ekspertise i relevante områder for projektet og lignende
Møder og indkaldelse
Styregruppen har møder månedligt. Møderne lægges så vidt muligt i forbindelse med møder i Økonomi- og erhvervsudvalget.
Mødefrekvensen kan forhøjes efter behov.
Møder i styregruppen er ikke åbne for offentligheden.
Dagsorden og dertilhørende dokumentation skal være styregruppens medlemmer i hænde senest 7 dage før mødet.
Dagsorden og referat gøres tilgængeligt for styregruppens medlemmer via kommunens dagsordenssystem.
Dagsorden og referat fra styregruppemøder offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Habilitet og tavshedspligt
Styregruppens arbejde skal udøves i henhold til de gældende forvaltningsmæssige principper, herunder reglerne om inhabilitet. Udvalgets arbejde er desuden omfattet af Offentlighedslovens bestemmelser om aktindsigt.
Et Styregruppemedlem, der er inhabil i forhold til en sag, må ikke træffe afgørelse, deltage i afgørelsen eller i øvrigt medvirke ved behandlingen af den pågældende sag, eller være til stede i mødelokalet under sagens forhandling og afstemning, jf. i øvrigt forvaltningslovens og særlovgivningens bestemmelser herom.
Styregruppemedlemmerne har tavshedspligt, når det vurderes, at det er nødvendigt at hemmeligholde en sag for at varetage væsentlige hensyn til offentlige og private interesser, eller når der indgår økonomi i sagsfremstillingen.
Vedtaget i Styregruppen d. 3. november 2022