Mandag den 20. juni 2022 præsenterede analysefirmaet Moos-Bjerre A/S resultaterne fra organisationsanalysen for den politiske styregruppe, direktører samt chef, ledere og medarbejdere i Ældre- og Sundhedsområdet i Ærø Kommune. Moos-Bjerre har udarbejdet en rapport, der opsamler organisationsanalysens konklusioner og kommer med anbefalinger til handlemuligheder. Rapporten ligger nu offentlig tilgængelig på Ærø Kommunes hjemmeside.
Om organisationsanalysen
Analysefirmaet Moos-Bjerre A/S har siden februar 2022 arbejdet på organisationsanalysen af Ældre- og Sundhedsområdet. Der har været nedsat en styregruppe bestående af politiske repræsentanter fra Kultur- og Socialudvalget i Ærø Kommune. Styregruppen er administrativt blevet betjent af Kultur- og Socialdirektøren og af en specialkonsulent.
Moos-Bjerre har fra start fået frie hænder til at udføre organisationsanalysen. Det er alene Moos-Bjerre, der har udvalgt de medarbejdere (både tidligere og nuværende) samt ledere, som de har ønsket at interviewe. Moos-Bjerre har også oprettet en anonym brevkasse, som nuværende medarbejdere og ledere har kunne skrive til, og Moos-Bjerre har fået adgang til en række interne dokumenter fra Ærø Kommune ligesom Moos-Bjerre har besøgt en række af Ældre- og Sundhedsområdets arbejdspladser. Organisationsanalysen er primært baseret på kvalitativ data, hvilket betyder at analysen ikke kan kvantificeres, men den i stedet går i dybden med at nuancere og uddybe holdninger, oplevelser og erfaringer med at arbejde i Ældre- og Sundhedsområdet. Hovedfokus i rapporten er på nuværende medarbejdere og ledere, men i et separat kapitel behandles tidligere ansattes oplevelser med at arbejde i Ældre- og Sundhedsområdet.
Ærø Kommune er ikke løbende blevet orienteret om analyseprocessen og har heller ikke haft indflydelse på rapportens konklusioner og anbefalinger.
”Organisationsanalysen bygger på et grundigt analysearbejde, og har derfor strakt sig over en del måneder. Der skal lyde et stort tak til medarbejdere og ledere i Ældre- og Sundhedsområdet for deres deltagelse i forbindelse med analysen. Rapporten bekræfter, at vi i Ærø Kommune er velsignet med engagerede medarbejdere og ledere, der hver dag går på arbejde for at sikre den bedste pleje og omsorg for de borgere, der har behov for hjælp og støtte.”
Mads Boeberg Hansen, formand for Kultur- og Socialudvalget, Ærø Kommune
Rapportens hovedkonklusioner
Moos-Bjerre skriver, at rapportens hovedkonklusioner gælder bredt for hele Ældre- og Sundhedsområdet, og at resultaterne fra organisationsanalysen ”… ligger inden for det forventelige for en større arbejdsplads inden for sundheds- og plejesektoren. Der er således ingen af de interviewede nuværende ledere og medarbejdere, der har beskrevet systematiske samarbejdsproblemer, ledelsesvigt, mobning, chikane eller e.l.”
Konklusionerne i rapporten er delt op i fire tematikker og omhandler samarbejdsrelationer, kommunikation, ledelsesspænd og arbejdsopgaver samt arbejdskultur og arbejdsmiljø.
- Samarbejdsrelationer
Samarbejdsrelationerne mellem medarbejderne opleves som gode især blandt medarbejdere, der arbejder i samme vagtlag og på samme arbejdsplads. De fleste medarbejdere oplever også, at de har en god og faglig samarbejdsrelation til deres ledere, dog efterspørger flere at se mere til deres leder. Dette skyldes både ledernes brede opgavespænd, som kan gøre det svært at finde tid til tilstrækkelig personaleledelse samt at nogle medarbejdere arbejder i vagtlag, hvor lederen ikke er tilstede. - Kommunikation
Hovedparten af medarbejdere synes, at kommunikationen på deres arbejdsplads generelt er konstruktiv. Men flere medarbejdere og ledere fortæller også, at ”tonen” på arbejdspladserne kan være hård, specielt i pressede situationer. Enkelte medarbejdere og ledere, særligt på plejecentre og i hjemmeplejen oplever, at den hårde tone er konstant tilstede blandt et par deres kollegaer og at der bliver ”talt i krogene”. Størstedelen af medarbejdere og ledere oplever, at de har mange kommunikationsveje, hvor de kan adressere eventuelle problemer. - Ledelsesspænd og arbejdsopgaver
Størstedelen af lederne oplever, at deres ledelsesspænd er passende, men at opgavespændet og opgavekompleksiteten er for bred. Stort set alle lederne oplever, at de er pressede af deres arbejdsbyrde hvilket går ud over tiden til personaleledelse. Derudover giver flere ledere udtryk for, at en stor del af deres arbejdstid går med at håndtere sygemeldinger eller rekruttere nye medarbejdere. - Arbejdskultur og arbejdsmiljø
Størstedelen af medarbejderne oplever at have tid nok til at varetage deres arbejdsopgaver, men sygemeldinger og rekrutteringsudfordringer, hvor medarbejderne skal dække ind for hinanden skaber travlhed. Omkring halvdelen af de interviewede medarbejdere har følt sig stressede i forbindelse med deres arbejde. I disse situationer udtrykker medarbejderne, at deres ledere er gode til at hjælpe dem. Blandt ledere og medarbejdere er oplevelsen, at de fleste medarbejdere har de nødvendige kompetencer til at udføre deres arbejdsopgaver. Flere medarbejdere ønsker mere udtalt anerkendelse og ros på arbejdspladserne. I Ældre- og Sundhedsområdet er der en del private relationer blandt medarbejdere og eksternt mellem medarbejdere og borgere på øen. Relationerne kan i nogle tilfælde påvirke beslutninger, der ellers skulle være truffet ud fra et fagligt ræsonnement.
Tidligere medarbejdere
Moos-Bjerre har også interviewet tidligere ansatte medarbejdere i Ældre- og Sundhedsområdet. Der er både medarbejdere, som selv har valgt at fratræde og nogle der er blevet afskediget. Deres oplevelser og erfaringer behandles i et separat kapital i rapporten. Der er blandede tilbagemeldinger fra de tidligere medarbejdere. Omkring halvdelen har været tilfredse med deres leder, mens den anden halvdel har oplevet at de blev forskelsbehandlet af deres leder. En overvægt af de tidligere medarbejdere oplevede, at kommunikationen og tonen til tider kunne være hård, mens andre oplevede kommunikationen som god og konstruktiv. Stort set alle tidligere medarbejdere, der har deltaget i organisationsanalysen fortæller, at de generelt havde en god trivsel på deres tidligere arbejdsplads. Dog er der nogle tidligere medarbejdere, der beskriver fratrædelsesforløb, som de har oplevet som utilfredsstillende, og hvor de har følt sig dårligt behandlet.
”Ældre- og Sundhedsområdet er en stor arbejdsplads med næsten 300 ansatte. På en arbejdsplads af den størrelse vil det indimellem være nødvendigt at foretage afskedigelser, når det er tilfældet følger vi procedurerne i Ærø Kommunes personalepolitik. I rapporten er der eksempler på, at tidligere ansættelsesforløb har haft en svær udgang, og det skal vi selvfølgelig tage ved lære af, for det skal både være en god oplevelse at starte og stoppe som ansat i Ærø Kommune.”
Kimma Vingaard Thomsen, Kultur- og Socialdirektør, Ærø Kommune.
Fremadskuende anbefalinger
På baggrund af organisationsanalysens datakilder og konklusioner kommer Moos-Bjerre med følgende anbefalinger og handlemuligheder til Ærø Kommune:
- Arbejd målrettet med at sikre mere synlig ledelse og skab tid til personaleledelse
- Rekruttering af flere medarbejdere skal forsat være et prioriteret fokusområde
- Opbyg en synligt anerkendende arbejdskultur
- Understøt og arbejd kontinuerligt med konstruktiv kommunikation og den gode tone
- Større adskillelse mellem privatliv og arbejdsliv
- Fokus på relationer i medarbejdergruppen opbygger sammenhold på arbejdspladserne
”Vi har glædet os til at få organisationsanalysens konklusioner og anbefalinger præsenteret. Organisationsanalysen er et vigtig supplement til den seneste trivselsmåling fra 2021, der viste pæne resultater for Ældre- og Sundhedsområdet. Organisationsanalysen er gået mere i dybden med en række tematikker, der er fremkommet under analysearbejdet, og det giver os samlet set et solidt fundament at arbejde videre ud fra. Vi skal nu i samspil med medarbejdere og ledere i gang med at finde ud, hvad der skal skrues på, og hvilke af anbefalingerne vi skal arbejde videre med for, at vi i fællesskab kan skabe en endnu bedre arbejdsplads.”
Mads Boeberg Hansen, formand for Kultur- og Socialudvalget, Ærø Kommune.
Kontaktpersoner
Mads Boeberg Hansen
Formand for Kultur- og Socialudvalget
Tlf. 40148681
mbh@aeroekommune.dk
Kimma Vingaard Thomsen
Kultur- og Socialdirektør
Tlf. 63525002
kvt@aeroekommune.dk