Pressemeddelese:

3. januar 2020

Nyt forslag skal understøtte Danmarks mål om 70% CO2-reduktion inden 2030. Udbredelsen af grønne færger til de danske øer skal fremmes ved, at alle danskere og turister kan sejle med dem til lavere priser - også i de 7 uger om sommeren.

Ærø Kommune og Ærø Turist & Erhverv arbejder aktuelt på et forslag til Folketinget om, at gøre trafikal ligestilling til øerne fuldt gældende for emissionsfri færger hele året, og hermed også i de 7 uger om sommeren. Forslaget skal ses som næste skridt på vejen mod fuld implementering af trafikal ligestilling til øerne.

Folketinget besluttede i 2016, at priserne for rejser til og fra ikke-brofaste øer gradvist skulle reduceres. Målet er at reducere færgepriserne, så de svarer til udgiften ved kørsel over de tilsvarende afstande på landevej. Ordningen kaldes derfor også trafikal ligestilling, og landevejsprincippet i folkemunde. Implementeringen af ordningen har betydet en væsentlig reduktion af færgepriserne forår, efterår og vinter, men endnu ikke i en størrelse, så der er fuld trafikal ligestilling. I skolernes sommerferie er der ikke sket en justering af priserne, som derfor i disse 7 uger er væsentligt højere end resten af året.

”Hvis fuld trafikal ligestilling gælder hele året inklusiv de 7 uger om sommeren for emissionsfri færger – altså færger der ikke udleder CO2 – vil det fremme både udbredelsen af grønne færger i Danmark samt give flere danskere bedre mulighed for, og råd til, at holde ø-ferie i Danmark. Det er win-win”, siger borgmester i Ærø Kommune Ole Wej Petersen.

Den delvise trafikale ligestilling for øerne har sat ekstra skub i udviklingen på de danske øer til gavn for både turisme, bosætning og erhverv. Kombineret med de tekniske muligheder for nu at fremstille emissionsfri færger står Danmark overfor et kæmpe potentiale, mener turist & erhvervsdirektør Chris Hammeken:

”Verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejler mellem Ærø og Als, og vi er derfor førende i produktionen af grønne færger. Danmark har lige nu muligheden for at skabe et nyt vind-eventyr, blot for grønne færger. Det er ambitiøst, men realistisk. Alt, der kan gavne den grønne udvikling, skal derfor sættes i gang. Den fulde trafikale ligestilling hele året for emissionsfri færger er spot on i den sammenhæng”.

• Trafikal ligestilling ( landevejsprincippet) Startede delvist den 1. august 2016
  • Det kaldes trafikal ligestilling, fordi befordirng til og fra ikke-brofaste øer skal ske til priser, der svarer til udgiften ved kørsel tilsvarende afstande på landevej.
  • Med aftalen om finansloven for 2017 blev ordningen gradvist udvidet, men blev dog ikke fuldt implementeret, og var fortsat ikke gældende henover skolernes sommerferie. Det var et enigt Folketing, som stod bag dette lovforslag.
  • Den 23. januar 2020 lancerede Ærø kommune og Ærø Turist & Erhverv ideen om at gøre trafikal ligestilling fuldt gældende hele året for emissionsfri færger, og hermed inklusiv de syv uger om sommere, til gavn for klimaet, turismen og danskernes muligheder for at holde ø-ferie om sommeren.

Fakta om trafikal ligestilling

- Borgmester Ole Wej Petersen, Ærø Kommune, owp@aeroekommune.dk mobil: 23342416