Tilstede:
Amdi Groth, Sanne Krongaard Christensen, Ejgil Jensen, Ruth Nøjgaard, Maja Ørum, Lars Kromann, Christen Alb. Christensen, Kim Bang Jensen, Karin Thumilaire, Terkel Broe Christensen, Arne Bruun, 2 praktikanter fra Svendborg kommune, Jakob Harekilde, Peter Nielsen, Kirsten Johansen (referent)
Afbud:
Thomas Albertsen, Erik Teglbjærg, Lisbeth Heinesen Fraværende: Bent Nissen, Steen Andersen, Hanne LaBoube
Dagsorden:
- Godkendelse af dagsorden
- Orientering om Naturstyrelsens arbejde med fokus på Ærø v/ Skovrider Jakob Harrekilde Jensen, NST (15 min.)
- Præsentation af skovrejsningsprojekt ved Skovby v/ Skovrider Jakob Harrekilde Jensen, NST (20 min.) Drøftelse om afgivelse af kommentarer til TMHU (10 min.)
- Orientering om Vandområdeplanerne 2021 – 2027 og indsatser i Ærø Kommune v/ Terkel Broe-Christensen (30 min.) Drøftelse om afgivelse af kommentarer til TMHU (10 min.)
- Natura2000 Handleplan 2022 – 2027, herunder orientering om status for Ring Life projektet v/ Arne Bruun (30 min.) Drøftelse om afgivelse af kommentarer til TMHU (10 min.)
- Næste møde (5 min.)
- Eventuelt (20 min.)
Ad. 1.
Godkendt.
Ad. 2 + 3.
Jakob Harrekilde orienterede om Naturstyrelsens arbejdsopgaver generelt, herunder det kommende arbejde med naturnationalparker. Eneste område på Fyn, der var i spil som naturnationalpark, var området med vilde heste på Langeland. Området blev dog ikke politisk prioriteret.
På Ærø ejer og drifter Naturstyrelsen Toftegårdsskoven, Egehovedskoven, Drejskoven (øens eneste urørte skov), en væsentlig del af Gråsten nor, Lille Rise skoven, Borgnæs skoven, Voderup Klint og Vorbjerg Skov.
Den kommende skov i Skovby bliver også en del af Naturstyrelsens skovarealer på Ærø.
Tidsplanen for projektet er, at arealerne overtages 1. januar 2024, hvorefter planlægning og myndighedsarbejde igangsættes.
Plantning af skoven forventes gennemført i løbet af 2025 – 2027. Slides fra gennemgangen er vedhæftet referatet.
Grønt råd udtaler; at det er vigtigt, at skovprojektet giver mest mulig biodiversitet, og størst mulig variation i såvel landskabsoplevelse som i valget af beplantning.
Ad. 4
Terkel Broe Christensen orienterede om vandplanprocessen fra 2007 til nuværende planperiode, der går fra 2021 – 2027.
Der er ingen indsatser på Ærø i indeværende planperiode for så vidt angår spildevand og søer. For hidtil har projekterne for vådområder, lavbund og skovrejsning på Ærø haft ringe fremdrift.
Problemer er primært, at det er frivilligt for lodsejere at deltage og det er svært at gøre projekterne omkostningseffektive.
Det er med denne planperiode besluttet at lade udtagningskonsulenter kigge på de vådområdeprojekter, som tidligere er sat i bero af ovenstående årsager. Det gælder også projekterne på Ærø. Udtagningskonsulenterne er typisk landbrugets egne konsulenter, som omkostningsfrit kan bistå landmænd og kommuner i forbindelse med udtagning af lavbundsjorde.
De øvrige indsatser der er planlagt på Ærø er vandløbsindsatser.
Det drejer sig om fjernelse af 2 spærringer i Skydsbæk, fjernelse af 2 spærringer i Eskebækken, fjernelse af en spærring i Landgrøften i Stokkeby nor og fjernelse af 2 spærringer i Kattemoserenden, hvor der også skal ske genåbning af en rørlagt vandløbsstrækning.
Vandløbsindsatserne er bindende for kommunen og lodsejere at realisere, men indsatserne skal finansieres af staten. Før midlerne bevilliges til de enkelte projekter vurderer staten om effekten står mål med omkostningerne. Hvis projekterne ikke er omkostningseffektive, så gennemføres indsatserne ikke.
Det er muligt at finde kortbilag på https://miljoegis.mim.dk/spatialmap?profile=vandrammedirektiv3- 2022 hvor man kan se alle indsatser og udpegninger.
Slides fra gennemgangen er vedhæftet referatet.
Grønt råd udtaler; at brugen af udtagningskonsulenter bør opprioriteres.
Ad. 5
Arne Bruun orienterede om planprocessen frem til og med nuværende planperiode, der går fra 2022 – 2027. Planen skal være omsat til en politisk godkendt handleplan inden for ét år fra staten har offentliggjort sin plan. Dvs. inden juli måned 2024.
I denne 3’de planperiode fokuseres på naturens egne dynamikker og nuværende indsatser. Planes hovedformål er, at:
- Sikre naturlige processer og robusthed, skabe mere urørt skov og større klimarobusthed
- Sikre og forbedre eksisterende natur gennem naturpleje, ved at undgå forstyrrelser, gavne truede arter og fugle samt regulere fiskeri i beskyttede områder,
- Bekæmpe invasive arter
Dette skal gøres gennem nogle generelle indsatser, men handleplanerne skal også have fokus på nogle mere områdespecifikke indsatser:
På Ærø er det blandt andet:
- Sikring af levesteder eller forbedring af levesteder for brushane, havterne, fjordterne, alm. ryle og klyde.
- Udtagning af kulstofholdige lavbundsjorde.
- Bekæmpelse af invasive arter i form af rynket rose.
Handlinger fra sidste planperiode, som ikke er gennemført endnu, skal også med i denne planperiode. Det vil primært sige indsatser for rigkær og engsnarre.
Handleplanen skal dække hele det sydfynske ø-hav og udarbejdes i fællesskab af Faaborg- Midtfyn, Svendborg, Ærø og Langeland kommuner. Og med Naturstyrelsen, hvor der måtte være nogle overlap.
Arne Bruun vil meget gerne have idéer og input til beskyttelsestiltag indenfor de udpegede indsatser i Natura2000 områderne. Medlemmerne af Grønt råd opfordres til at bidrage med input og sende dem til Kirsten Johansen på kjh@aeroekommune.dk senest den 15. oktober 2023.
Arne Bruun orienterede også kort om, at ansøgningen til EU Life Ring er sendt, og hvis den går igennem, er der finansiering til indsatser i bl.a. Stokkeby nor, som forventeligt vil bidrage til opfyldelse af målsætningerne i Natura2000 planen for området. Ligeledes i forhold til afgræsning af øer og holme. Finansiering af projekter idenfor Natura2000 områder påhviler kommunen og skal afsættes i det kommunale budget.
Slides fra gennemgangen er vedhæftet referatet.
Grønt råd udtaler; at rådets medlemmer meget gerne vil inddrages i det kommende planarbejde.
Ad. 6
Næste møde er den 27. februar 2023 kl. 15.00.
Ad. 7
Der blev spurgt til status for digeregistreringen og håndhævelsesproceduren. Kirsten Johansen orienterede om, at digeregistreringen er afsluttet og godkendt af Slots- og Kulturstyrelsen. Der udestår endelig politisk godkendelse og den efterfølgende offentliggørelse af beslutningen, hvor lodsejere, foreninger m.fl. kan klage over udpegningerne. Slot- og Kulturstyrelsen har oplyst, at de forventer, at kortmaterialet er tilgængeligt på Miljøportalen i 2024.
De offentliggjorte registreringer, som har været udsendt i høring, er gældende for lodsejerne og myndighederne. Problemet er for nuværende, at ingen kan se kortmaterialet digitalt.
I forhold til håndhævelse i forbindelse med digegennembrud og fjernelse af beskyttede diger, så er Slots- og Kulturstyrelsen myndighed. Kommunen kan meddele dispensationer til digegennembrud, efter at have forespurgt Slots- og Kulturstyrelsen først, men kommunen er ikke tilsynsmyndighed.
Anmeldelser om hel- eller delvis fjernelse af diger bliver videresendt til Slots- og Kulturstyrelsen. Ærø Kommune foretager ikke opsøgende arbejde vedr. fjernede diger, men reagerer på klager og anmeldelser.
Der blev spurgt til naturpolitikken og midlerne til udmøntningen af politikken. Kirsten Johansen orienterede om, at hovedparten af de afsatte midler i kommunens budget er blevet reserveret til at medfinansiere Life Ring projektet i Stokkeby nor mv. Der er derfor for nuværende ikke midler til så meget andet. Vedtagelse af naturpolitikken giver ikke kommunalbestyrelsen handlepligt i forhold til de beskrevne indsatser.
Natura 2000 planer til handleplaner slides
Tilstede: Amdi Groth, Erik Teglbjærg, Sanne Krongaard Christensen, Hanne LaBoube, Ejgil Jensen, Ruth Nøjgaard, Lars Ole Gjesing, Christen Alb. Christensen, Knud Nielsen, Kim Bang Jensen, Karin Thumilaire, Lisbeth Heinesen, Carsten Schütter, Halfdan Abrahamsen, Terkel Broe Christensen, Kirsten Johansen (referent)
Afbud: Bent Nissen, Thomas Albertsen, Steen Andersen
Dagsorden:
1. Godkendelse af dagsorden
2. Præsentation af stenrevs- og ålegræsprojekt v/Terkel Broe Christensen
3. Beskyttelse og forvaltning af vores Natura-2000 område (Det sydfynske øhav)” som diskussionspunkt - (DN Ærø).
”Vi ved alle hvor slemt iltsvindet har været sidste sommer, og hvad årsagerne er. Ærø Kommune er sammen med f.eks. Langeland og Svendborg Kommuner forpligtet til at forbedre naturkvaliteten i Det sydfynske øhav (ifølge EU's habitatdirektiv). Det kræver handling i form af en drastisk reduktion af kvælstofudledningen fra landbruget. Hvad er kommunens planer? Hvilke aftaler er der på området med nabokommunerne?”
4. Naturvejleder – (DN Ærø).
”Både Ærøs skoler og turisterne ville have glæde af en naturvejleder, der laver ture og aktiviteter ude i naturen. Ifølge Naturhandleplanen var det et budgetønske i 2022 at ansætte en naturvejleder. Hvor langt er Ærø Kommune med dette ønske? Kunne en naturvejleder måske indtænkes i det nye Søbygaard?”
5. Ændring af "Forretningsorden for Grønt råd Ærø Kommune" – (DN og Iværk)
”Grønt råd lever en hengemt tilværelse for de få, der kender rådet. Der har på det seneste været problemer med mange afbud. Kunne man åbne op for møderne på følgende måder (enten begge forslag eller blot den ene):
-
De foreninger, der er medlemmer af Grønt råd, må sende flere end blot én repræsentant. Man kunne evt. sætte et maks. antal.
-
Møderne gøres offentlige (dagsordenen sættes i Ærø Ugeavis), og alle borgere i Ærø Kommune kan deltage, hvis man tilmelder sig inden for en tidsfrist. Her kunne også sættes et maks. antal.”
6. Eventuelt
Ad. 1
Godkendt.
Ad. 2
Terkel Broe Christensen gennemgik baggrunden for projektet Liv i Lillebælt, og hvor potentialerne for placering af stenrev og ålegræsbeplantning er.
Der var en debat i dette grønne råd om værdien af indsatsen, når vandkvaliteten samlet set ikke forbedres, men forbedringen alene ses i og omkring stenrevene. Hovedparten af medlemmerne i Grønt råd fandt at det var en indsats, der var værd at arbejde videre med. DN og Iværk mente ikke tiltaget var tilstrækkeligt.
I forhold til ålegræsbeplantning var der enighed om, at indsatsen virker interessant, men at det lyder vanskeligt og usikkert om man kan få etableret et stabilt plantedække.
Slides er bilagt referatet.
Ad. 3
Området hører under vandrammedirektivet. Tilstanden tilstræbes at være god økologisk tilstand, hvilket vil sige næsten uberørt af menneskehånd.
Rensekrav for spildevand reguleres af vandoplandsplanerne. Der stilles kun krav om spildevandsrensning i det åbne land, hvis målopfyldelse ikke er sket.
Via miljøgis https://mst.dk/service/miljoegis/ kan finde tilstanden af et konkret vandløb. I forhold til Natura2000 skal man kigge på udpegningsgrundlaget.
Problematikken med indgåelse af frivillige aftaler om for eksempel vådområdeprojekter blev drøftet.
Ad. 4
Kommunalbestyrelsen valgte at samle alle budgetønsker i forhold til naturpolitikken i en pulje på 2 mio. kroner. Der er desværre ikke midler til en ansættelse af en naturvejleder i kommunalt regi.
Knud Nielsen orienterede om de 5 Blå Flag ture som betales af Ærø kommune, samt om de øvrige ture der gennemføres i privat regi.
Karin Thumilaire orienterede om, at der er 3 private naturvejledertilbud på øen.
Hanne LaBoube henviste til den model man har på Fanø, hvor der er et samarbejdes om naturvejledning med øens skole.
Ad. 5
Forslaget blev drøftet.
Der er generelt ikke ønske om flere mødedeltagere eller ændring af forretningsordenen. Der er enighed om, at møderne skal strammes op.
- Orienteringspunkter skal holdes som orienteringspunkter.
- Mødedeltagerne skal overveje om spørgsmål og kommentarer har privat interesse eller fælles interesse.
- I forbindelse med punkternes behandling, skal der sættes tid af i dagsordenen til en kort drøftelse af, om Grønt råd skal afgive en kommentar til Kommunalbestyrelses eventuelle videre arbejde med sagen.
Tilstede: Ejgil Jensen, Ruth Nøjgaard, Lars Ole Gjesing, Bent Nissen, Christen Alb. Christensen, Knud Nielsen, Thomas Albertsen, Kim Bang Jensen, Karin Thumilaire, Kirsten Bang-Olsen, Lisbeth Heinesen, Kirsten Johansen, Arne Bruun, Peter Nielsen, Martin Rasmussen, Kurt Nørmark, Finn Larsen, Marie-Sophie Ahlefeldt (referent)
Afbud: Amdi Groth, Erik Teglbjærg, Sanne Krongaard Christensen, Hanne LaBoube, Steen Andersen
Dagsorden:
- Godkendelse af dagsorden
- Præsentation af Grønt Råd og teknik- og miljødirektør Peter Nielsen
Hvem er I og hvilke foreninger repræsenterer I, og hvem er Peter.
- Siden sidst v. teknik- og miljødirektør Peter Nielsen
Kort orientering om de forskellige organisationsændringer i teknisk afdeling, som har haft betydning for opgaveløsningen på naturområdet det sidste lille års tid.
- Ærøs Klimaplan v. klimakoordinator Marie-Sophie Ahlefeldt
- Status for arbejdet med BNBO’er v. natur- og planmedarbejder Kirsten Johansen
- Fælles Fynsk Life Ring projekt v. miljøtekniker Arne Bruun (via teams)
Orientering om projektplanerne i forhold til Ærø.
- Status for arbejdet med naturhandleplanen v. natur- og planmedarbejder Kirsten Johansen
Vandhuller, vådområdeprojekt, skovrejsning, registrering af jord-og stendiger
- Alternativ fjernelse af tang ved Vestre Strand v/Kim Bang
Er det muligt at bortskaffe tangen på en alternativ måde? Kunne øens haveejere få glæde af tagen?
- Kan der indføres områder med plejen ”biodiversitet” i plejeplanerne, der dækker Marstal?
DN Ærø ønsker at diskutere, om der kan tilføjes følgende til områdernes plejeniveau:
- P-plads Marstal Skole: Rabatterne på skolens p-plads kan overgå til biodiversitet
- Lærkegade + Vestergade: Reducere gasbrænding
- Plantagevej: Udvalgte dele af området kan overgå til biodiversitet.
- Næste møde
- Eventuelt
Ad. 1
Godkendt.
Ad. 2
Medlemmerne præsenterer sig.
Ad. 3
Peter Nielsen præsenterer sig selv, som den nye Teknik- og miljødirektør.
Peter appellerer til, at hvis medlemmerne har punkter til kommende dagsordener, skal de sendes til sekretær for Grønt Råd; Kirsten Johansen.
Ad. 4
Marie-Sophie præsenterede Ærøs Klimaplan og de tilhørende klimamål (slides er vedhæftet dagsordenen).
Klimaplanen er godkendt af kommunalbestyrelsen d. 12. oktober 2022.
Arbejdet med de handlinger, som skal bidrage til de målopfyldelse i 2025, igangsættes nu.
Grønt Råds medlemmer er velkommen til at komme med forslag til handlinger.
Forslag sendes til Marie-Sophie.
Ad. 5
Kirsten fortalte om processen vedrørende BNBO’er på Ærø (Slides er vedhæftet dagsordenen).
Status på Ærø er, at der er indgået frivillige aftaler med samtlige lodsejere af BNBO’er. Det forventes, at alle erstatninger er udbetalt, og BNBO’erne er tinglyst, i foråret 2023.
Ejgil oplyste, at der til dato kun er indgået ca. 6% af de potentielle aftaler om BNBO i Danmark. Derfor kan vi være stolte af processen på Ærø.
På Ærø er det både nitrat og pesticider, der ikke må anvendes inden for BNBO’erne.
Prisen for BNBO’erne betales af vandværkernes forbrugere.
DN spurgte om indvindingsoplandene potentielt kan inddrages i fremtiden. Det blev drøftet om BNBO’erne er dækkende for de faktiske indvindingsforhold qua øens geologi. Ingeniørfirmaet NIRAS er på foranledning af Miljøstyrelsen i gang med at kortlægge grundvandet på Ærø, og deres konklusioner vil danne grundlag for en fremtidig udpegning af områder med særlig drikkevandsinteresse samt for genberegning af BNBO’erne.
Ad. 6
Arne orienterede om den fælles fynske LIFE-ansøgning om EU-midler til biodiversitetsprojekter på Fyn, Ærø og Langeland. For Ærøs vedkommende fokuseret indsatsen til Stokkeby Nor. Midlerne er knyttet til projekter inden for Natura 2000 områder.
Bent påpegede vigtigheden af, at der sker afgræsning med kvæg af hensyn til fuglelivet. Arne oplyste, at afgræsning af arealerne er en vigtig del af projektet.
Arealerne i Stokkeby nor er med få undtagelser udpeget til §3 område, hvor der i forvejen er forbud mod at sprøjte eller gødske. Stokkeby Nor omfatter ca. 114 hektar.
Projektet indeholder indsatser på småøer og holme i Det sydfynske Øhav. Ift. øerne skal der findes en langvarig løsning på at sejle dyr ud til afgræsning på øerne, da aftalen om Yrsa ophører om 3 år.
En indsats, der diskuteres en del, er mindskelse af antallet af prædatorer som rotter, husmår og ræve.
Ad. 7
Kirsten orienterede om nedenstående projekter:
1. Skovrejsningsprojektet ved Skovby/Leby.
Turist- og erhvervsforeningen har en betinget købssaftale med 2 lodsejere vedr. ca. 16 ha landbrugsjord. Projektet vil bidrage til målopfyldelse af klimaplanen. Idéen er, at erhvervsdrivende også kan være med til at finansiere skovprojektet, så deres klimakompensationen sker lokalt. Selvom Skov- og naturstyrelsen egentlig har en minimumsgrænse på 25 ha. areal for at medvirke i skovrejsningsprojekter, har de indvilliget i at arbejde videre med projektet og vil bidrage med 25% af prisen på jordkøb. Ligesom de skal varetage plantning og fremtidig drift af skoven. Der skal stadig tales med fonde, for at projektet kan finansieres helt. Ideen er, at skoven skal være en kunstskov, og rumme 1 – 2 kunstværker. Beplantning vil også kunne være et kunstværk i sig selv.
2. Vådområdeprojektet i Kattemosen.
Projektet er desværre opgivet, da der ikke kunne opnås enighed om erstatningssummen.
3. Oprensning af vandhuller.
De vandhuller i Voderup, der i naturhandleplanen er påtænkt oprenset, er renset op. Der er etableret et stort vandhul i Tranderupmark for klokkefrø. I forbindelse med oprensning i Voderup er der etableret indhegning til afgræsning omkring et vigtigt vandhul.
4. Registreringen af jord- og stendiger på Ærø.
Resultatet af registreringsarbejdet, der har pågået siden 2019, er at 464 km diger fortsat skal registreres som beskyttede, 134 km er nyregistreret, 17 km diger er taget ud af registrering. 10 km diger, som er fjernet af forskellige årsager, måtte efterfølgende indarbejdes som enten fortsat beskyttede eller udtaget af beskyttelse. Registreringen er ultimo november 2022 indsendt til Slots- og kulturstyrelsen, som har 12 uger til at kommentere på registreringerne, hvorefter den endelige udpegning skal godkendes af Ærø Kommune og annonceres med mulighed for at klage over udpegningen. Det er Miljøministeriet, som efterfølgende skal sikre at digernes status bliver tilgængelig på miljøportalen.
Ad. 8
Tang fra Venstre strand fjernes til gavn for badende og er et krav for Blå Flag strande. Kim spurgte til placering af den fjernede tang, og om der er en alternativ placering. Den nuværende placering pynter ikke i landskabet og lystfiskerne frygter gener.
Er det teknisk muligt at nøjes med at få rent tang op, og derved ikke få så meget sand og sten med?
Kurt informerede om, at tang allerede fjernes med rive for at undgå sten og sand. Med det grej, som er til rådighed kan det ikke gøres anderledes.
Kirsten supplerede med, at når der spredes tang på markerne eller når det flyttes til genbrugspladsen skal der tages prøver. Derfor bliver det meget omkostningsfuldt for kommunen.
Der var enighed om, at det bør meldes offentligt ud, at borgere er velkomne til at hente tang ved strandene.
Kurt overvejer om der kan findes alternative placeringer til det fjernede tang.
Ad. 9
DN har kigget på kommunens plejeplaner, primært i Marstal. De forslår, at der indføres mere biodiversitet i plejen af kommunale områder.
Karin oplyste, at det også var et forslag fra haveselskabet om ovenstående i forbindelse med udarbejdelse af Helhedsplanen for Marstal
Kurt oplyste, at plejeplanerne blev revideret i 2022 af en arbejdsgruppe bestående af medlemmer fra Grønt Råd og fra Park og vej. Plejeplanerne har været fremlagt på Grønt Råd og er politisk godkendt.
Idéerne medtages, når plejeplanerne skal revideres næste gang.
Rabatten langs den nye cykelsti blev komplimenteret rundt om bordet. Rabatten er anlagt med sten og råjord, som har haft en god effekt i forhold til den vilde flora.
Ad. 10
Kirsten orienterede om, at der er et andet projekt under opsejling omkring etablering af stenrev.
Terkel Broe Christensen fra Svendborg Kommune vil gerne involvere Grønt Råd i arbejdet og har foreslået, at der indkaldes til et møde primo marts.
Mødet fastsættes til torsdag den 2. marts 2023 kl. 15.00 – 16.00. Grønt Råd vil gerne, at mødet bliver med fysisk tilstedeværelse på rådhuset.
Næste ordinære møde er i september 2023. Der er et ønske om, at det bliver en torsdag. Teknisk afdeling bemyndiges til at fastsætte en mødedato. Mødet er således fastsat til torsdag den 14. september kl. 15.00 – 17.30.
Ad. 11
Kurt har været til møde med Torvegruppen i Marstal. Torvet bliver omlagt til et rekreativt område. De er i gang med at søge penge til projektet. Det skulle gerne bidrage til en lille oase i Marstal.
Kurt orienterede om den kommende affaldssortering i det offentlige rum. Det er etableret et samarbejde mellem Ærø Forsyning, Park & Vej og havnene, så affaldsløsningerne ensartes. De små skraldespande i det åbne land bliver sløjfet.
Kim spørger, hvad de personer som samler skrald langs strandene skal gøre i fremtiden?
Lars Ole spørger til den påkrævede udmelding fra kommunerne i forhold til kommende fjernvarmeområder. Udmeldingen vedrørte kun kommuner med varmeforsyning primært baseret på gas. Ærø Kommune igangsætter arbejdet med udarbejdelse af kommunens første vareplan i 2023.
Ejgil anmoder om en opdateret liste over medlemmer af Grønt råd. Listen udsendes med referatet.
Kirsten reklamerer for Høringsportalen på kommunens hjemmeside, hvor man kan følge med i hvilke afgørelser der er truffet og som skal offentligt annonceres, samt eventuelle høringer af planer. Man kan tilmelde sig via siden, så man får en notifikation når der er nyt. https://www.aeroekommune.dk/politik/hoeringsportal
Oplæg om Klimaplan - Grønt råd den 26-01-2023
Oplæg om Life Ring - Grønt råd den 26-01-2023
Status for skovrejsningsprojekt
Matrikelkort skovrejsningsområde.
Kortbilag Ærø Vand, Ellenet
Kortbilag Ærø Vand, Marstal
Kortbilag Ærø Vand, Gravendal
Kortbilag Ærø Vand, Thorup
Kortbilag Rise, Dunkær
Kortbilag Rise
Kortbilag Ærøskøbing
Kortbilag Søby
Oplæg om BNBO - Grønt råd den 26-01-2023