Deltagere: Eigil Jensen, Jan Clausen, Lars Ole Gjesing, Christen A. Christensen, Knud Nielsen, Karin S. Thumilaire, Sanne K. Christensen, Hanne La Boube, Kurt Nørmark, Marie-Sophie Ahlefeldt, Kirsten Johansen, Finn Larsen.
Afbud: Bent Nissen, Erik Teglbjærg, Kim B. Jensen, Thomas Albertsen, Steen Andersen, Amdi Groth
- Godkendelse af dagsorden
- Bortskaffelse af tang fra vore strande - en drøftelse (KNO)
- Status naturhandleplan (KJO)
- Status DK2020 (MAH)
- Drift og plejerapporter Park og Vej (KNO) bilag vedlagt
- Gennemgang af kystdirektoratets 300 m zone (KJO) Hanne LaBoube ønsker punktet på dagsorden:
Regler, ansøgning, afslag og/eller godkendelse, dispensation, klagemulighed. Hvem har ansvar for at Kystdirektoratets afgørelse overholdes.
- Næste møde
- Eventuelt
Ad. 1
Godkendt.
Ad. 2
Kurt Nørmark orienterede om nuværende praksis med udbringning af tang på landbrugsjord. Problemet er at det er dyrt, og tangen indeholder sand og sten hvilket gør produktet svært at udbringe på landbrugsjord.
Kurt Nørmark efterlyste gode idéer til alternativ håndtering af tang.
Grønt Råd anbefaler, at der gennemføres en kampagne for, hvordan man bruger tang, hvor meget man må hente på stranden og hvornår man eventuelt kan få hjælp til at læsse det på trailer.
Ad. 3
Kirsten Johansen gennemgik kort de aktuelle projekter med oprensning af vandhuller, med primært fokus på klokkefrø, iværksættelse af forprojekter støttet af Havørred Fyn for vandløbsprojekter i henholdsvis Langemade og i Kirkebækken, samt fjernelse af hyben på Vestre Strand.
Kommunen er med i udarbejdelse af en fælles fynsk ansøgning om et biodiversitetsprojekt finansieret under EU Life programmet. For Ærø Kommunes vedkommende ønskes Stokkeby Nor medtaget i projektet.
Ærø Kommune er desuden med i projektet ”Liv i Lillebælt” sammen med de øvrige Lillebælt-kommuner. Der er modtaget tilskud fra Veluxfonden til at udarbejde ansøgning til et konkret projekt om etablering af stenrev i Lillebælt.
Kurt Nørmark orienterede om rydning af et areal ved Lille Søbygård som skal overgå til afgræsning.
Sanne Christensen orienterede om, at der er afholdt møde i arbejdsgruppen som blev nedsat i forbindelse med vedtagelse af naturpolitikken. Det blev på mødet aftalt, at formidling om naturpolitikken sker i forbindelse med de konkrete projekter.
Ad. 4
Marie-Sophie Ahlefeldt orienterede om status for arbejdet med klimahandleplanen.
Der er begrænsede overlap med Naturpolitikken, men der er handlinger koblet på skovrejsning og etablering af et vådområde. Lars Ole Gjesing påpegede muligheden for at binde CO2 i norene ved at lave græstørv.
Ad. 5
Kurt Nørmark orienterede om opdatering af drifts- og plejeplaner for det grønne område.
Der er tilføjet et 4. plejeniveau, der hedder ”Biodiversitet”. Enkelte område har også fået nedgraderet plejeniveauet, da der ikke længere er behov for intensiv græsklipning.
Sanne Christensen opfordrede til at endnu flere arealer slås ekstensivt, hvor det ikke give gener for færdslen eller benyttelsen.
Finn Larsen orienterede om beplantningen på rastepladsen ved Bakkevej, og om at det planlægges at så en blomsterstribe på plænen ved rådhuset. I år slås resten af græsplænen igen.
Grønt Råd anbefalede, at der ved såning af blomsterfrø anvendes hjemmehørende arter.
Grønt Råd kommenterede på, hvor hurtigt der er kommet en varieret flora langs cykelstien. Det anbefales at udføre rabatterne langs kommende stiprojekter på lignende vis.
Ad. 6
Kirsten Johansen orienterede om, at Kystdirektoratet er myndighed i forhold til strandbeskyttelseslinjen og kommunen har en begrænset rolle i forhold til administrationen.
Flere oplysninger kan findes via dette link.
På Kyst.dk findes nærmere oplysninger om hvad der kan etableres uden dispensation, og hvordan man søger dispensation mm.
Kommunen udfører ikke kontrol med overholdelse af lovgivningen, med mindre der sker anmeldelse af et forhold til kommunen, eller kommunen i forbindelse med konkret sagsbehandling bliver bekendt med et ulovligt forhold. Anmeldelse af overtrædelse kan også ske direkte til Kystdirektoratet.
Ad. 7
Næste møde: Tirsdag den 27. september kl. 15.00
Ad. 8
Park og Vej er overgået til alkylatbenzin på motordrevne håndredskaber, og planlægger køb af en varevogn på el. Det undersøges om det er relevant for Ærø Kommune at genanvende asfalt ved BSM in-situ.
Lars Ole Gjesing orienterede om at der er 2 havørne på reden. Skiltning er opsat af Park og Vej.
Jan Clausen orienterede om det grønne arbejde der pågår på øens kirkegårde, og foreslår at en repræsentant for menighedsrådet inviteres med til næste møde med henblik på en nærmere orientering om planerne.