Deltagere: Knud Nielsen, Jan Clausen, Kaj Jørgensen, Sanne K. Christensen , Kim Bang, Ejgil Jensen, Peter Hansted (deltog kun i del af punkt. 4), Kirsten Johansen, Frederik K. Laursen, Kurt Nørmark, Anne Dorthe Albertsen (referent)
Afbud: Christen A. Christensen, Lars Ole Gjesing, Thomas Albertsen, Erik Teglbjærg, Søren Langkjær, Steen Andersen.
1.Godkendelse af dagsorden
Godkendt
2.Evaluering af arbejdet med naturpolitikken v/Kirsten Johansen
Der var bred enighed i arbejdsgruppen om, at det havde været en spændende opgave, og der havde været et godt samarbejde imellem dem indbyrdes omkring udarbejdelse og bidrag til naturpolitikken samt et godt samarbejde med kommunen. Dog var man kede af, at det ikke var lykkedes at få landbruget bedre inddraget. Der var stor opmærksomhed på, at man ikke talte samme sprog i forhold til naturindsats.
Arbejdsgruppen kunne godt have ønsket sig noget mere fra politikerne undervejs i processen, da det var svært at vide, hvad der reelt blev efterspurgt.
Eigil Jensen (Ærø Vandråd) og Kaj Allan Jørgensen (Landbruget) var skuffede over at grundvand kun fyldte 5 linjer. Det blev drøftet, at grundvandsindsatsen reelt hører mere hjemme andre steder end i en naturpolitik. Emnet bliver således behandlet i forbindelse med vandforsyningsplanlægning, indsatsplaner og lignende.
Det blev også påpeget, at det var vigtigt man arbejder aktivt med naturpolitikken, så arbejdet ikke bare bliver et ”hyldedokument”.
3.Handleplan for disponering af midler til natur i 2021 v/Frederik Kromann Laursen
Frederik K. Laursen, Kirsten Johansen og Svendborg Kommune har efter naturpolitikken er blevet godkendt, udarbejdet projektforslag til handleplan for disponering af midler til natur i 2021 ud fra hvor der er nogle potentialer i forhold til de 2. mio. kr. der er afsat i budgettet.
Frederik K. Laursen gennemgik projektforslag til handleplanen.
Der gøres opmærksom på at ved de projekter som vedrører vandløb, kan der til vandløbsdelen søges tilskud på 80% fra havørred FYN.
Projektforslagene til handleplanen blev drøftet af det Grønne råd.
Det grønne råd var positive overfør de projekter der blev præsenteret.
Det blev bemærket at der ikke er projekter i Gråsten Nor. Kirsten Johansen forklarede, at NST er meget aktive i forhold til køb af jord og naturpleje og at vurderingen fra Svendborg Kommune derfor er, at kommunale og statslige projekter på samme område kan komme i vejen for hinanden.
Svendborg Kommune anbefaler, at kommunen fokuserer på andre områder, herunder Stokkeby Nor og naturpolitikkens spredningskorridorer.
Det blev bemærket at handleplanen ikke indeholdt så meget om grundvand og grundvandsbeskyttelse og der var et ønske om fokus på Urehoved.
Kaj Allan Jørgensen gjorde opmærksom på, at det er vigtigt, at de lodsejere, der er berørte af diverse projekter, bliver orienteret først.
Grønt råd anbefaler at vandløbsprojekter, indsats for klokkefrø og formidlingsindsats prioriteres først (projektforslag 16, 17-20, 22 og 23).
4.Miljøministerens konkurrence Danmarks Vildeste Kommune v/Peter Hansted
Peter Hansted orienterede om konkurrencen ”Danmarks vildeste Kommune”.
Peter Hansted synes, at det er et spændende tiltag, men synes omvendt også at vi skal tænke os godt om i forhold til hvordan vi vil bruge de 2 mio.kr. der er afsat i budgettet. Der vil efter hans mening skulle afsættes en sum til administration, hvis vi skal deltage i en sådan konkurrence og dette beløb vil gå fra den proces som allerede er godt i gang med naturpolitikken og de tiltag som der peges på i den.
Han spurgte ind til Grønt råds holdning i forhold til deltagelse i konkurrencen. Rådet drøftet fordele og ulemper ved at deltage i konkurrencen.
Det Grønne råd anbefaler, at deltagelse i konkurrencen ”Danmarks vildeste Kommune” forudsætter, at kommunen sørger for at stille en koordinator/fagperson til rådighed for at det giver mening at deltage. Midlerne til løn anbefales ikke taget af de 2 mio. kr. der er afsat til naturprojekter.
Generelt vurderer Det Grønne råd, at der er et stort behov for formidling af natur samt information om de naturtiltag kommunen laver. Om formidlingen sker som led i konkurrencen er ikke afgørende. Man ser hellere en generel øget information omkring aktuelle projekter og øget involvering af lodsejere og interessenter i øvrigt.
5.Det Grønne Råds rolle i forhold til diverse naturprojekter, konkurrencer mv. v/Kirsten Johansen
Kirsten Johansen ville gerne have en drøftelse af, hvor meget kommunen kan tillade sig at trække på Det Grønne råd i forhold til kommunens projekter.
Det Grønne råd vil gerne involveres i de projekter, hvor de kan bidrage med input og viden. Der blev blandt andet talt om, hvordan Park og Vej kan sparre med rådet i forhold til forskellige tiltag, hvilket der var en positiv indstilling til.
6.Eventuelt, herunder fastsættelse af næste møde
Kurt Nørmark foreslog, at der blev lavet nogle retningslinjer for beplantning i tråd med de retningslinjer der er rabatslåning. Dette var der enighed om var en god ide. Kurt Nørmark fremsender oversigt over potentielle kommunale arealer, hvor der kan ske ændret drift, til drøftelse på næste møde i Grønt råd
Kurt Nørmark orienterede om, at der var arrangeret et 2dages kursus i natur og biodiversitet for alle medarbejdere i Park og Vej.
Knud Nielsen går af som formand. Der sættes punkt på næste møde i Grønt råd om valg af formand.
Næste møde er den 6. maj 2021 klokken 15 til 17
Deltagere: Jan Clausen, Lars Ole Gjesing, Kaj Jørgensen, Christen Albert Christensen, Knud Nielsen, Kim Bang, Sanne Krongaard Christensen, Thomas Albertsen, Amdi Groth, Erik Teglbjerg, Peter Hansted, Frederik K. Laursen, Kurt Nørmark, Chris Hammeken, Kirsten Johansen (referent).
Afbud: Ejgil Jensen, Steen Andersen.
Dagsorden
- Godkendelse af dagsorden.
- Godkendelse af referat fra sidste møde 17/3-21.
- Valg af formand
Chris Hammeken deltager i dette punkt. - Nedsættelse af arbejdsgruppe v/ Kurt Nørmark
- Drøftelse af, hvordan vi sikrer formidling ifht. Naturpolitikken
Kan vi gennem vores lokalråd lave noget borgerinddragelse omkring vild natur? v/ Peter Hansted. - Næste møde.
- Eventuelt.
Referat Ad. 1
Godkendt.
Ad. 2.
Kaj Jørgensen ønskede tilføjet til referatet, at det er de lodsejere, der er berørte af div. projekter, som skal orienteres først.
Referatet blev godkendt med den tilføjelse.
Ad. 3.
Knud Nielsen ønskede at træde af som formand.
Det grønne Råd takkede Knud, for hans store indsats over årene.
Sanne Krongaard Christensen blev valgt som ny formand.
Jan Clausen blev genvalgt som næstformand.
Ad. 4.
Kurt Nørmark orienterede om sine planer for opdatering af Park & Vejs driftsinstrukser for græsslåning og beplantning, og om at han gerne så en inddragelse af Det grønne Råd i arbejdet. I den forbindelse foreslog han etablering af en arbejdsgruppe.
Erik Teglbjerg, Thomas Albertsen, Kim Bang og Knud Nielsen ville gerne deltage i arbejdsgruppen, som desuden består af Finn Larsen fra Park & Vej.
Kurt Nørmark indkalder til det første møde.
Målet er, at nye instrukser kan være politisk godkendt til fuld gennemførelse i sæsonen 2022.
Ad. 5.
Frederik Kromann Laursen gennemgik naturhandleplanen, som er blevet vedtaget af Kommunalbestyrelsen, og hvor indsatserne nu er prioriteret over de kommende år.
Peter Hansted foreslog, at der som led i formidlingsindsatsen blev afholdt nogle borgerarrangementer om hvad kommunen gør, og hvad kan borgerne selv kan gøre, for at få mere natur i lokalområderne.
Involvering af lokalrådene kunne være et udgangspunkt.
Sanne Krongaard Christensen, Jan Clausen og Peter Hansted sætter sig sammen og overvejer, hvordan arrangementerne kan afvikles. Administrationen inddrages i planlægningen, og indkalder til det første møde.
Ad. 6.
Næste ordinære møde er torsdag den 23. september kl. 15.00.
Ad. 7.
Kurt Nørmark orienterede om, at alle Park & Vejs medarbejdere skal på biodiversitetskursus i juni.
Deltagere: Sanne K. Christensen, Jan Clausen, Amdi Groth, Ejgil Jensen, Steen Andersen, Knud Nielsen, Lars Ole Gjesing, Kim Bang Jensen, Christen Alb. Christensen, Hanne La Boube, Frederik K. Laursen, Kurt Nørmark, Marie-Sophie Ahlefeldt, Kirsten Johansen, Peter Hansted.
Afbud: Kaj Jørgensen, Thomas Albertsen, Erik Teglbjærg. Referent: Anne Dorthe Albertsen
Vi starter mødet kl. 15.00 på lossepladsen hvor der vil være fremvisning af biocoveranlægget. Derefter fortsætter mødet på Navigationsskolen i Marstal, mødesalen i Skibet.
Dagsorden:
- Godkendelse af dagsorden
- Godkendelse af referat fra sidste møde
- Velkommen til Ærø Fødevarenetværk
- Valg af formand
- Status arbejdsgruppen omkring driftsjournaler v/ Kurt Nørmark
- Status for implementering af naturpolitikken v/ Frederik K. Laursen
- Klimahandleplan v/ Marie-Sophie Ahlefeldt
- Ændring af forretningsorden
Under pkt. 3 møder står, at et af punkterne på dagsordenen skal være ”godkendelse af referat fra sidste møde”
Da der kun holdes møder 2 gange om året og referaterne offentliggøres på hjemmesiden efter mødet jf. forrretningsordenen. Foreslås det, at ovennævnte punkt fjernes fra pkt. 3.
Og der i stedet under pkt. 5 Referat tilføjes (ny tekst med rød):
Der skrives referat fra møderne. Sekretariatet sørger for udsendelse af dagsordner og referater til medlemmerne. Referatet skal foreligge senest 14 dage efter mødet. Hvorefter det udsendes til godkendelse hos de af Grønt Råds medlemmer som deltog i mødet. Medlemmerne skal have tilbagemeldt, om de kan godkende referatet inden for 1 uge. Er der ændringer gentages proceduren. Når referatet er godkendt, udsendes det og lægges på kommunens hjemmeside.
- Eventuelt
Ad. 1. Godkendelse af dagsorden
Jan Clausen bød som næstformand velkommen. Dagsorden godkendt.
Ad. 2. Godkendelse af referat fra sidste møde.
Godkendt.
Ad. 3. Velkommen til Ærø Fødevarenetværk.
Jan Clausen bød Ærø Fødevarenetværk velkommen i Grønt Råd.
Sanne K. Christensen som tidligere har været repræsentant for Økologiske Ærø i Grønt Råd er nu repræsentant for Ærø Fødenetværk i Grønt Råd. Sanne fortalte lidt om Ærø Fødenetværk som består af dels små fødevareproducenter og dels af restauranter. Deres mål er ærøsk mad på ærøske tallerkener.
Ad. 4. Valg af formand
Der blev afholdt valg til formand for Grønt Råd. Sanne K. Christensen blev valgt til formand.
Sanne overtog dirigent.
Ad. 5. Status arbejdsgruppen omkring driftsjournaler
Peter Hansted deltog i mødet fra dette punkt.
Kurt Nørmark orienterede om arbejdet, der har været i arbejdsgruppen og de forslag der på tiden ligger. Det er bl. a. at det så vidt muligt skal være naturlige blomster vegetation og ikke en masse tilsået arealer således områderne kommer til at virke ”tivoliseret”.
Pba. sommerens erfaringer tænkes i bede/felter for eksempel som inspirationsbede på arealer med bygninger i bynære områder.
På grønne arealer uden bygninger slås og fjernes græsset kun 2 gange om året på udvalgte arealer. Dette vil kræve investering i maskinel til opgaven.
Omfartsvejen blev drøftet. Der er en del brombærkrat, som kræver mere vedligehold. Der blev drøftet fordele/ulemper ved forskellige tiltag. Knud Nielsen påpegede, at det ved vigtigt, at bevare de 3 vilde planter der nu findes på omfartsvejen. Hulkravet kodriver, dagpragtstjerne og hvid okseøje.
Slåningsmetoden på for eksempel. Rådhusets areal blev drøftet. Da der bioklippes, udpines jorden ikke. Det blev drøftet muligheder for anden metode. Men på tiden er det ikke muligt med andre måder, med det maskinel der er til rådighed.
Arbejdsgruppens forslag indskrives i driftsjournaler, som forelægges Grønt Råd og derefter behandles politisk. De sendes forud for næste møde i Grønt Råd til medlemmerne og der må gerne sendes kommentarer/inputs tilbage til Park og Vej.
Ad. 6. Status for implementering af naturpolitikken
Frederik K. Laursen fortalte om arbejdet der er i gang. Sammen med Svendborg kommune er der udarbejdet et katolog for indledende undersøgelser for mulige naturindsatser som Frederik fortalte ud fra. Dette blev drøftet. Plancher vedlægges.
Ad. 7. Klimahandleplan
Marie-Sophie Ahlefelt fortalte om arbejdet og formålet med Kommunens klimahandleplan. Plancher vedlagt.
Rådet inviterede Marie-Sophie Ahlefeldt med til næste møde, så de kunne få en opfølgning i arbejdet med klimahandleplanen.
Ad. 8. Ændring af forretningsorden.
Steen Andersen foreslog at der i stedet for ”Medlemmerne skal have tilbagemeldt, om de kan godkende referatet inden for 1 uge” stod ”Medlemmerne skal have tilbagemeldt, om de kan godkende referatet inden for 21 dage”. Dette blev vedtaget.
Rettelsen af forretningsordenen forelægges Teknik-, miljø- og havneudvalget til godkendelse.
Jan Clausen bad om at referat blev fra sidst blev udsendt med dagsorden. Der lægges et link i mailen til referaterne.
Ad. 9. Eventuelt
Næste møde afholdes 15. marts 2022 kl. 15. Der startes med rundvisning på Materialegården i Tranderup.
Der vil blive sendt en mail ud til hver forening som de bedes besvare. Den omhandler oplysninger om foreningen.