Dagsorden:
- Godkendelse af referat.
- Nyt fra formanden v. Knud Nielsen. (Knud har fremsendt nogle foto fra Langemade)
- Præsentation af en forening. Dansk ornitologisk forenings lokalafdeling v. Lars Ole Gjesing.
- Stokkeby Nor – status v. Mogens Lind Jørgensen.
- Orientering om vandplaner og landbrugspakke v. Terkel Broe Christensen.
- Næste møde
- Eventuelt.
Tilstede: Terkel Broe Christensen, Mogens Lind Jørgensen, Knud Nielsen, Lars Ole Gjesing, Kaj Allan Jørgensen, Ejgil Jensen, Christen Albert Christensen, Terkel Broe Christensen, Karin Thumilaire, Søren Langkær, Steen Andersen, Nils Ørum, Christina Nyborg, Kirsten Johansen, Palle Kefer Susanne C. Frederiksen, Anne Dorthe Albertsen.
Afbud: Hanne La Boube, Kurt Nørmark, Jan Clausen, Kim Bang.
Ad. 1. Godkendt
Ad. 2. Knud Nielsen har været ude og kigge på Langemade vandløbet, se fotos i bilag. Han synes det er et rigtig flot projekt og takker Havørred Fyn og Kommunen.
Ad. 3. Lars Ole Gjessing præsenterede Dansk Ornitologisk Forening. I det efterfølgende DOF.
DOF er en godt 100 år gammel forening. De gamle amter udgør lokalafdelinger. Lars Ole Gjessing er kommunerepræsentant via den fynske lokalafdeling.
DOF’s formål: fremme glæden, viden og beskyttelse ved og af fugle og natur. DOF arrangerer hvert år omkring 500 ture.
DOF’s medlemmer arbejder metodisk med optællinger. Hvis man observerer en sjælden art, kan DOF’s medlemmer kontaktes.
Optællingerne kulminerer ca. hvert 20. år. Bl.a. i 70’erne og igen i 90’erne. 90’ernes optælling resultererede i bogen ”Fuglenes Danmark”. Bogen kan købes i handlen for omkring 400 kr.
Her i 2013-17 er DOF i gang med kvadratoptælling. Det vil resultere i en ny bog, når disse optællinger er til ende.
Staten benytter den store DOF’s base, i forbindelse med opdatering af naturen og fuglelivet. Derfor betaler Staten databasen mv. Der er desuden lavet en App til databasen. Alle kan gå ind i DOF’s database og kigge.
Det går fremad med fuglelivet i Danmark. Der er især fremgang i rovfugle, men strandengsfugle er problematiske. Invasive arter fra syd breder sig til Danmark.
DOF fokuserer ikke på arter, når de tænker i indsatsområder, men i biotoper (levesteder).
Ad. 4. Mogens Lind Jørgensen orienterede om Natura 2000 handleplanen. Ifølge den skal Ærø Kommune gerne skaffe 70 ha til levested for Engsnarre (en engfugl, som er sjælden på europæisk plan). Samt 5 ha til udvidelse af naturtypen rigkær. Da Stokkeby Nor både har engsnarre og rigkær, satser man på, ved frivillighedens vej at få tilslutning til projektet blandt 30 lodsejere. Kan man etablere levested for engsnarre vil mange andre arter også kunne drage nytte af dette.
Derudover orienterede Mogens Lind Jørgensen om planprocessen for den nye Natura 2016- 2021 plan.
Mogens Lind Jørgensens indlæg – klik på nedenstående ikon. (Er ikke tilgængeligt i hjemmesidens referat)
DGR marts 2016 Stokkeby Nor.pptx
Der blev spurgt ind til, hvad der ville ske med de planer i Natura 2000 som evt. ikke blev opfyldt i 2015. Når aftalerne skal indgås af frivillighedens vej, kan der være behov for mere tid til at realisere planerne. Man har næste planperiode til at gøre de projekter færdige, som man ikke nåede i 2015.
Hvis man ikke når i mål, må man melde tilbage til staten, at de virkemidler man har haft til rådighed, ikke har været tilstrækkelige til at opfylde målene. Så er det et spørgsmål om Staten vil tildele projekterne flere penge.
Der blev gjort opmærksom på, at støtten ikke er så stor, at den er det udslagsgivende for om lodsejerne tilslutter sig. Ordningen kræver, hvis man skal have mest mulig støtte, at man skal have mulighed for afgræsning i en 20-årig periode. Det kan blive et problem for mange af lodsejerne.
Lars Ole Gjesing syntes det var en god plan for Stokkeby nor, men planen kunne forbedres med få punkter.
- Jordboende engfugle har brug for vandhuller
- Fjerne træhegn – jordboende fugle avler ikke i nærheden af træhegn.
- Mange tagrør – når vandstanden hæves er risikoen at tagrørene breder sig. Sidegrøfter bør være tilgængelig for kvæg til afgræsning.
- Engsnar har andre krav – engsnar vil gerne kunne gemme sig i vegetationen. 10-15 ha bør hegnes ind, og først åbnes for afgræsning i slutningen af juli.
- Ekstensivere driften så det omlægges til græs – der blev påpeget at det ligger i projektet.
Det blev drøftet om alle træerne rundt om kanalen skal væk, Mogens Lind Jørgensen mener, at det er en del af projektet.
Der blev ligeledes drøftet om den stigende regnvandsmængde er taget i betragtning, i forhold til projektet. Det er den.
Det blev besluttet, at Grønt Råd igen skal have en status omkring Stokkeby nor på næste møde.
Ad. 5. Terkel Broe Christensen orienterede om vandplaner og Landbrugspakken.
Terkel Broe Christensens indlæg – klik på nedenstående ikon. (Er ikke tilgængeligt i hjemmesidens referat) 3. marts 2016 Det Grønne Råd - Ærø Kommune
Vandplan 1 - Vandplanindsatser 2009-2015:
- Projektet vedr. ”fjernelse af faunaspærring ved Vandmøllen i Odderens bæk er udtaget, pga. manglende omkostningseffektivitet.
- Projektet vedr. ”ændret vandløbsvedligeholdelse i Kattemoserenden er udgået, ikke længere en del af vandplanerne.
- Projektet vedr. ”Genåbning af rørlagt del af Skydsbæk, arbejdes der stadig på. Forundersøgelsen er færdig i løbet af foråret 2016.
Vandplan 2 – vandområdeplan 2015-2021.
Terkel Broe Christensen orienterede kort om vandplan 2.
Landsbrugspakken.
Formål er at skabe vækst i landbrugserhvervet ved hjælp af de 30 initiativer som er indeholdt i landbrugspakken.
Terkel orienterede om de punkter, som var relevante for kommunerne.
Ad. 6. Næste møde i Grønt Råd: Onsdag den 7. september 2016.
Det blev besluttet, at Jan Clausen præsenterer Danmarks Naturfredningsforening på næste møde.
Ad. 7. Kirsten Johansen orienterede om, at der kommer et åbent hus arrangement ved Langemade, hvor bl.a. sportsfiskerne vil fortælle om projektet. Det grønne råd bliver inviteret.
Palle Kefer orienterede om arbejdet med Ejnars sti. Projektet er i gang, i øjeblikket er der problemer med vand, men det skrider godt fremad. Der bliver også et åbent sti arrangement, når projektet er færdigt.
Græsslåning på flyvepladsen:
Knud Nielsen orienterede om, at det er usikkert om lelauget kan slå græsset på flyvepladsen i år. Hvis de ikke kan, vil Knud Nielsen kontakte Park og Vej, så det kan blive slået korrekt.
Referent: ADA
Dagsorden:
- Godkendelse af referat.
- Orientering vedr. VVM-undersøgelse for udvidelse af Søby Havn v. Lene Lind
- Status vedr. Stokkeby Nor v. Mogens Lind Jørgensen
- Forslag til Natura2000 plan v. Mogens Lind Jørgensen
- Nyt fra formanden v. Knud Nielsen
- Præsentation af en forening – Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling v. Jan Clausen
- Status vedr. fast belægning på flyvepladsen v. Palle Kefer
- Cykelstiplan v. Palle Kefer
- Næste møde
- Eventuelt
Tilstede: Jan Clausen, Ejgil Jensen, Steen Andersen, Lars Ole Gjesing, Sanne Krongaard Christensen, Knud Nielsen, Mogens Lind Jørgensen, Lene Lind, Kaj Allan Jørgensen, Kurt Nørmark, Palle Kefer, Søren Langkær, Christen A. Christensen, Karin Thumilaire, Kirsten Johansen.
Afbud: Kim Bang, Nils Ørum
Ad. 1. Referat er godkendt med følgende rettelser:
Pkt. 3. Lars Ole Gjesing havde rettelser til pkt. 3. Staten betaler ikke databasen, men giver tilskud til drift af databasen.
Det skal præciseres, at det ikke går generelt fremad med antallet af fugle i Danmark. Begrebet invasive arter skal udtages af referatet. Der er enkelte stavefejl.
Pkt. 4. Knud Nielsen påpegede at fuglen ”engsnarre” er stavet forkert et par steder. Referatet tilrettes og genudsendes.
Ad. 2. Lene Lind orienterede dels om projektets omfang og dels om status for den VVM-proces, som nu er i gang. Slides vedlægges referatet.
Søby Havn borgermøde.ppt
Ad. 3. Mogens Lind Jørgensen orienterede om situationen vedr. projektet i Stokkeby Nor. Konklusionen er, at der ikke er lodsejeropbakning til projektet. De virkemidler, der er til rådighed for denne type projekter, er ikke tilstrækkelige. Der bør arbejdes for muligheden for jordfordeling.
Indsatsen videreføres i den kommende Natura2000-handleplanperiode, men vurderes ikke at kunne indfris.
Ad. 4. Mogens Lind Jørgensen orienterede om Natura2000-handleplanen for 2016 - 2021. Handleplanen foreligger i udkast og sendes til politisk behandling over de kommende måneder.
Indsatsen i Ærø Kommune baseres på videreførelse af den tidligere planperiodes indsatser. Af nye indsatser er sikring af sammenhæng mellem forekomster af overdrev og rigkær. Desuden skal levestederne for havterner forbedres på 7 lokaliteter
Slides vedlægges referatet.
Det grønne råd tog orienteringen til efterretning, men bemærker, at statens varetagelse af vedligehold på statens egne Natura2000 arealer er mangelfuld. Det gælder i særdeleshed området ved Voderup Klint.
Ad. 5. Knud Nielsen udtrykte glæde over Langemadevandløbet.
Der er tilfredshed med, at retningslinjerne for rabatslåning følges.
Ros til le-lauget for at passe bestanden af engenian ved flyvepladsen. Knud udtrykte bekymring for om le- lauget kan vedblive med at bestå, og hvad der så skal ske?
Ad. 6. Danmarks Naturfredningsforening er oprettet i 1911. Lokalforeningen på Ærø blev nedsat af en kommission i 1938.
Af gamle referater fremgår, hvad det er, man har beskæftiget sig med i lokalforeningen, og det er interessant, at se, hvordan sager udvikler sig over årene. Mange overskrifter ligner de sager man nu drøfter i det grønne råd.
Jan Clausen fremhævede Gråsten nor og ønsket om vandstandshævning som en sine mærkesager. Desuden har vindmølledebatten fyldt meget i foreningens arbejde, med blandet held.
Udstykning af byggegrunde ved Rolpestedet var en sag, som foreningen gik ind i, for at bevare udsigten fra Møllevejen/Græsvængevej.
Skovrejsning er et evigt aktuelt emne, som optog foreningen meget i forbindelse med den sidste kommuneplanproces. Der arbejdes fortsat for øget skovrejsning.
Nationalparkdebatten var også en af foreningens mærkesager, og foreningen synes stadig det er en skam, at der ikke blev sendt en ansøgning i sin tid.
Fredning af Møllebakken blev en stor sag med et forløb på 8 år. Fredningskendelsen er påklaget og der kan gå lang tid før sagen er endelig afgjort.
Lige nu snakker foreningen diger, og ser gerne, at opfordringen fra ministrene om at få digerne registreret korrekt, følges. Foreningen arbejder videre på en mulig strategi for at gå ind i arbejdet.
Jan Clausen synes foreningen har gang i mange spændende ting og har en god dialog med kommunen. Der noteres en medlemstilgang p.t. og lokalforeningen har ca. 200 medlemmer. På landsbasis tæller foreningen 127.000 medlemmer.
Ad. 7 Palle Kefer orienterede om status.
På baggrund af rådgivervurdering vil det ikke kunne lade sig gøre at lægge fast belægning for nuværende. Underlaget er simpelthen for vådt.
Projektet ændrer derfor lige nu karakter til et afvandingsprojekt, så der fokuseres på at få vandet væk fra flyvepladsen, ved effektivisering af pumpningen og forbedring af dræningen.
Det grønne råd henstiller til Kommunalbestyrelsen, at hvis der skal arbejdes med vandstandssænkning, så skal vandstandssænkningen begrænses til flyvepladsens areal.
Ad. 8 Palle Kefer orienterede om, at der er udarbejdet en cykelstiplan. Planen er på vej igennem det politiske system.
Planen skitserer etablering af et dobbeltrettet cykelstiforløb langs hovedlandvejen, men uden for byer og landsbyområder.
Udkast til plan er vedlagt referatet.
Ad. 9 Næste møde bliver den 7. marts 2017 kl. 15.00.
Dansk Jægerforbund, ved Søren Langkjær, præsenterer foreningen på næste møde.
Ad. 10 Steen Andersen spurgte, hvad kommunen vil gøre ved, at Nevrestien ”gror” smallere og smallere. Kurt Nørmark orienterede om, at han har en aftale med en entreprenørvirksomhed, som kan håndtere rabatbeskæring med en teknik, som egner sig til smalle stier som Nevrestien. Kurt håber det er en metode, som kan anvendes på flere af vores stier.
Lars Ole Gjesing roste måden Ejnars sti er etableret på. Skovrejsning blev kort drøftet.