Hvis du har brug for støtte til at klare dig i hverdagen, har kommunen en række muligheder til dig. Der lægges vægt på at yde hjælp til selvhjælp, så du selv kan klare så mange af dagligdagens praktiske gøremål som muligt.
Rehabilitering og træning før hjælp
Når du kontakter kommunen for hjælp, vil det blive vurderet, om du har mulighed for at komme til at kunne klare dig selv igen. Hvis du har det, vil du få tilbudt et trænings eller rehabiliteringsforløb.
Hvad er et rehabiliteringsforløb?
Et rehabiliteringsforløb er et målrettet, og tidsbegrænset træningsforløb, der har til formål at hjælpe dig med at bevare dine funktioner, så du kan klare dig bedst og længst muligt på egen hånd. Som udgangspunkt varer forløbet 8 til12 uger. Hvis der er behov for det, vil vi i samarbejde med dig afkorte eller forlænge perioden. Forløbet foregår typisk i dit nærmiljø og eget hjem.
Hvem kan få et rehabiliteringsforløb?
Målgruppen for et rehabiliteringsforløb er personer, som på grund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer ikke selv kan udføre praktiske opgaver eller varetage egen personlig pleje.
Du har ret til at få tilbudt et rehabiliteringsforløb, hvis kommunen vurderer, at du tilhører målgruppen. Rehabiliteringsforløbet skal kunne forbedre din funktionsevne på en sådan måde, at dit behov for personlig og eller praktisk hjælp kan nedsættes.
Forud for visiteringen til et rehabiliteringsforløb kan der være behov for, at en terapeut vurderer dit funktionsniveau, og om du har mulighed for gennem rehabilitering at forbedre dette.
Hvordan får du et rehabiliteringsforløb?
Du eller dine pårørende kan kontakte visitationen i Ærø Kommune. Dine pårørende, skal have dit samtykke hertil.
Hvad kan et rehabiliteringsforløb indeholde?
Et eksempel på et rehabiliteringsforløb:
Du har fået tiltagende svært ved at gøre rent og tage bad, så du henvender dig til visitator for at få hjælp. Der aftales derfor et visitationsbesøg hos dig.
Under besøget fortæller du, at du har svært ved at støvsuge og vaske gulv og du er blevet utryg ved at tage bad. Da din funktionsnedsættelse er sket over en længere periode, vil der være behov for en ergoterapeutisk vurdering af, hvad der helt konkret volder dig problemer.
Du vil derfor få besøg af en ergoterapeut, der sammen med dig vil lave praktisk afprøvning af de daglige gøremål, som volder dig problemer.
Hvis det herunder vurderes, at du kan blive helt eller delvist selvhjulpen ved træning, vil du blive tilbudt et rehabiliteringsforløb og få tilsendt en bevilling, hvis du takker ja.
Ergoterapeuten vil sammen med dig sætte mål, og lægge en plan for forløbet, samt vejlede dig og eksempelvis hjemmeplejen i, hvordan der skal trænes. Ergoterapeuten vil følge løbende op på træningsplanen og ved rehabiliteringsforløbets afslutning sende sin vurdering til visitator.
Når rehabiliteringsforløbet er afsluttet, vil du måske kunne klare opgaven selv, eller have behov for helt eller delvis hjælp. Visitator vil på baggrund af ergoterapeutens vurdering sende dig en ny afgørelse på, om du kan bevilges hjælp eller om hjælpen afsluttes.
Hvis hjælpen afsluttes og du er uenig, vil du altid have mulighed for at klage.
Der vedlægges klagevejledning i afgørelsesbrevet.
Rehabiliteringsforløbet kan omfatte:
- Instruktion i hensigtsmæssige arbejdsstillinger.
- Træning i daglige aktiviteter, som volder dig besvær og forslag til nye rutiner, som kan lette udførelsen af dem.
- Instruktion til og oplæring i, hvordan du bruger hjælpemidler og velfærdsteknologi.
- Fysiske øvelser efter træningsprogram.
- Struktur i dagligdagens aktiviteter, for eksempel planlægge aftaler, skabe overblik over opgaver.
Hvad forventes af dig
Ærø Kommune opfatter et rehabiliteringsforløb som en samarbejdsproces. Det er vores hensigt at skabe et velfungerende samarbejde med dig og, hvis du ønsker det, også med dine pårørende.
Vi forventer af dig:
- Du er aktiv i rehabiliteringsforløbet.
- Du samarbejder med personalet om at få trænet.
- Du tager ansvar for at holde dig i gang i hverdagen blandt andet ved selv at udføre den træning eller de opgaver, som du har aftalt med terapeuten.
- Du stiller de nødvendige redskaber og materialer til rådighed for personalet, såsom eksempelvis støvsuger og moppesystem.
- Du melder afbud, hvis du bliver forhindret i at deltage i de planlagte aktiviteter.
- Du er hjemme og klar til træning, det vil sige du er ikke optaget af gæster eller andre aktiviteter.
Hvad koster det?
Rehabilitering efter § 83 er gratis.
Gennem et rehabiliteringsforløb kan du fastholde et så aktivt hverdagsliv som muligt, forblive uafhængig af hjælp fra andre og få en meningsfuld hverdag.
Dette vil på sigt også gavne din sundhed samtidig med, at kommunens ressourcer prioriteres dér, hvor de gør mest gavn.
Tryg hverdag
Er du i en situation, hvor du ikke kan klare dig selv, får du naturligvis bevilget hjælp, så du fortsat har en tryg hverdag.
Under nedenstående faner finder du de indsatser som varetages af Ærø Kommunes hjemmepleje.
Afløsning i hjemmet
Du har som pårørende, der passer et nærtstående familiemedlem i eget hjem, mulighed for at søge om afløsning. Indsatsen skal fremme din mulighed for forsat at kunne bevare din egen livskvalitet og lette din daglige tilværelse. For dermed at medvirke til, at du forsat har ressourcer og overskud til at tage dig af dit nærtstående familiemedlem.
Hvem kan visiteres til afløsning i hjemmet?
Du kan blive visiteret til afløsning i hjemmet hvis:
- Du passer et nærtstående familiemedlem i eget hjem med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne.
- Det nærtstående familiemedlem med behov for pleje ikke kan være alene hjemme.
- Du som pårørende har behov for afløsning, når du er hjemmefra til planlagte aktiviteter eller har behov for et pusterum.
- Der kan som udgangspunkt ikke bevilges afløsning i eget hjem, hvis personen med den nedsatte funktionsevne har et dagtilbud efter serviceloven.
Hvad består afløsningen af?
Afløsningen kan bestå af:
- Samvær og aktiviteter
- Hjælp til personlig pleje og praktisk hjælp, hvis disse indsatser også er bevilliget
Hvornår kan afløsningen ske?
Aflastningen kan ske alle hverdage i dagtimer mellem klokken 8:00 og 18:00. Afløsning skal i udgangspunkt varsles to uger før behovsdato. Dog skal fortløbende aftaler ikke varsles fra gang til gang. Afløsning gives som udgangspunkt max 5 timer pr uge. Indsatsen baseres dog på en konkret individuel vurdering. Indsatsen iværksættes inden for to uger efter visitationen har bevilget indsatsen.
Hvordan søges om afløsning i hjemmet?
Ansøgning foregår ved at rette henvendelse til:
Visitationen
Ældre- og sundhedsområdet
Sygehusvejen 22
5970 Ærøskøbing
Telefon: 63525508
Telefontid: Mandag til fredag: 8:00 til 9:30
Uden for telefontiden er det muligt at lægge besked på telefonsvarer.
Denne aflyttes én gang dagligt på hverdage.
Mail: visitator@aeroekommune.dk
Læs mere
For yderligere oplysninger om hjælp til afløsning i hjemmet henvises til Kvalitetsstandarden for afløsning i hjemmet i Ærø Kommune.
Hvis du har et nedsat funktionsniveau har du mulighed for at ansøge om praktisk hjælp. Den praktiske hjælp skal medvirke til, at du bedre kan klare dig selv, få en lettere hverdag, samt forbedre din livskvalitet.
Der lægges vægt på, at du i udførelsen af opgaverne inddrages som en aktiv samarbejdspartner. Således at der i enhver opgaves løsning fokuseres på at medinddrage, træne og aktivere dig.
Hvem kan blive bevilget praktisk hjælp?
Du kan få bevilget praktisk hjælp, hvis du midlertidigt eller varigt har nedsat funktionsevne og derfor ikke kan udføre de praktiske opgaver. Den bevilgede hjælp skal bidrage til at vedligeholde og udvikle dine fysiske og psykiske færdigheder samt afhjælpe væsentlige følger af nedsat fysisk og psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.
Du kan ikke bevilges praktisk hjælp, hvis din nedsatte funktionsevne kan afhjælpes ved:
- en rehabiliterende indsats.
- at dele rengøringen op i mindre dele og/eller udføre denne over alle ugens dage.
- at træning eller ergonomisk vejledning kan gøre, at du kan udføre opgaverne selv.
- at andre i husstanden er i stand til at udføre de rengøringsopgaver, du ikke selv kan varetage. Eksempelvis ægtefælle/samlever. I den konkrete vurdering tages udgangspunkt i familiens samlede situation.
- du indkøber og benytter andre egnede rengøringsredskaber.
- din bolig indrettes mere hensigtsmæssigt, så du selv kan komme til at udføre de praktiske opgaver. Eksempelvis ved oprydning og/eller ommøblering i hjemmet.
Hvad kan praktisk hjælp være?
Praktisk hjælp kan være hjælp til:
- rengøring
- tøjvask
- varebestilling
- anretning af morgen- og aftensmad, samt opvarmning af færdigtilberedt mad
- oprydning i forbindelse med rengøring
Praktiske opgaver, der ikke er nødvendige eller kræver særlig viden, ekspertise eller uddannelse, som ligger ud over, hvad der kan forventes at kunne udføres af en hjemmehjælper, falder uden for bestemmelsen om praktisk hjælp. Disse opgaver kan fx være mindre reparationsarbejder, rengøring eller oprydning efter husdyr, medmindre husdyret er nødvendigt på grund af funktionsnedsættelsen, og oprydning som kan være sikkerheds- eller sundhedsskadeligt.
Det er således ikke muligt at benytte den bevilgede praktiske hjælp til rengøring efter dyr selvom du ikke selv kan varetage denne opgave. Hvis du ikke selv kan varetage rengøring efter dine dyr, skal du rekvirere hjælp til dette på anden vis.
Rengøring
Du kan få rengøring hver 3. uge svarende til en ældre bolig på 65 m2. I din bolig kan der rengøres:
- en stue
- et soveværelse
- et badeværelse
- et køkken
- en entré
- et bryggers, hvis det indeholder vaskemaskine og tørretumbler
I disse rum kan indsatsen omfatte støvsugning, gulvvask, rengøring af vandrette flader i almindelig nå højde, rengøring af køleskab, rengøring af badeværelse, rengøring af hjælpemidler, skift af sengetøj og sengeredning.
Tøjvask
Du kan som udgangspunkt få bevilget tøjvask en gang hver eller hver anden uge. Hvor tit du bevilges hjælp til tøjvask vil fremgå af dit afgørelsesbrev fra visitationen og indbefatter:
- tøjvask i egen vaskemaskine
- tørring af tøj i enten tørretumbler eller ved ophængning på en tørresnor. Nyvasket tøj skal være centrifugeret, inden det kan transporteres/flyttes til tørretumbler eller hænges op på tørresnor
- nedtagning og/eller sammenlægning af tøj
Hvis du ønsker vask af uld- og silketøj, sker dette uden erstatningsansvar for kommunen.
Varebestilling og andre praktiske opgaver
Du kan få bevilget varebestilling og andre praktiske opgaver én gang om ugen. Dette kan for eksempel være hjælp til at:
- skrive indkøbsseddel og være dig behjælpelig med at bestille dagligvarer hos lokal dagligvarebutik, der bringer varer ud bestille varer til udbringning
- at sætte de leverede varer på plads
- sammen med dig åbne og læse post
- tømning af affald efter behov
Anretning og tilberedning af mad
Har du fået bevilget hjælp til anretning og lettere tilberedning af mad omfatter dette:
- anretning af drikkevarer
- tilberedning og anretning af morgenmad og smøre brød
- anretning og opvarmning i mikroovn af færdiglavet mad
- oprydning/opvask/sætte i opvaskemaskine en gang dagligt i dagtimerne.
Fleksibel hjemmehjælp
Fleksibel hjemmehjælp betyder, at du har ret til at bytte ydelser inden for bestemte rammer. Hvis du modtager personlig pleje og praktisk hjælp, har du mulighed for at vælge en helt eller delvis anden hjælp end den, der er truffet afgørelse om.
Du kan for eksempel vælge at bytte støvsugningen med en gåtur eller andre ydelser, du aktuelt har behov for, hvis det kan holdes inden for samme tidsramme. Reglen er, at du skal være tildelt begge ydelsesformer – praktisk hjælp og personlig pleje for at kunne bytte mellem dem. Hvis du kun er tildelt en af ydelsesformerne, fx praktisk hjælp, kan du ikke bytte til en ydelse, der hører under personlig pleje eller omvendt. Du kan til gengæld bytte til andre former for praktisk hjælp.
Du kan fra gang til gang aftale med hjemmeplejen, hvilke opgaver du vil bytte. Hvis du flere gange bytter den samme hjælp til noget andet, skal visitationen igen vurdere på om du stadig har brug for den visiterede hjælp.
Hvis hjemmeplejen synes det er uforsvarligt at udføre den hjælp du bytter til, har han/hun pligt til at sige fra og i stedet udføre den hjælp du har fået tildelt. Hvis du bytter hjælpen, skal det skrives ned og du kan ikke klage over den hjælp du bytter.
Hvornår leveres hjælpen?
Den praktiske hjælp udføres på alle hverdage mellem klokken 8 til 14. Det præcise tidspunkt aftaler du selv med leverandøren.
Krav til dig som ansøger:
For at kunne modtage praktisk hjælp i hjemmet er der følgende krav:
- du skal medvirke aktivt til et rehabiliteringsforløb, hvis du er visiteret til et.
- du skal være hjemme når indsatsen leveres.
- arbejdsforholdene i dit hjem er forsvarlige jf. arbejdsmiljøloven. Herunder kan der fra kommunens side af, blive stillet krav om ommøblering eller ekstraordinær rengøring.
- du skal stille de nødvendige rengøringsredskaber og materialer til rådighed. Disse skal opfylde arbejdsmiljømæssige krav, og være allergi- og miljøvenlige, så arbejdet udføres sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarligt.
Har du fået bevilget praktisk hjælp i hjemmet har du pligt til at oplyse kommunen om helbredsmæssige og familiære ændringer, der kan have betydning for hjælpen.
Hvordan søger du om praktisk hjælp
Du skal rette henvendelse til:
Visitationen
Ældre- og sundhedsområdet
Sygehusvejen 22
5970 Ærøskøbing
Telefon: 63525508
Telefontid: mandag til fredag: klokken 8:00 til 9:30
Mail: visitator@aeroekommune.dk
Læs mere
Personlig pleje
Du har mulighed for at søge om hjælp til personlig pleje. Hjælpen skal medvirke til, at lette din hverdag og give dig bedre mulighed for klare dig selv. Hjælpen til personlig pleje skal også medvirke til, at du forbedrer og vedligeholder din fysiske og psykiske funktionsevne.
Hvem kan blive bevilget hjælp til personlig pleje?
Du kan få bevilget hjælp til personlig pleje, hvis du ikke selv kan klare personlige plejeopgaver på grund af nedsat fysisk, psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Formålet med hjælpen er, at du bringes tættere på at kunne mestre dit eget liv, det vil sige, at indsatsen skal fremme din mulighed for at klare dig selv helt eller delvist, samt lette din daglige tilværelse og understøtte en forbedring af din livskvalitet.
Hvad kan hjælp til personlig pleje bestå af?
Hjælpen kan bestå af:
- øvre toilette, nedre toilette, hudpleje, tand- eller protesepleje, barbering, klipning af negle på hænder, fodpleje samt klipning af tånegle - dog ikke hos diabetikere, ved nedgroede negle eller andre sygdomsrelaterede tilstande i fødderne som kræver en autoriseret fodterapeut.
- kateter og stomipleje.
- af- og påklædning morgen og aften.
- kropsbårne hjælpemidler; hjælp til at påtage og/eller aftage dette, samt rengøring af hjælpemidler.
- toiletbesøg, tømme toiletstol eller skiftning af ble.
- bad (sengebad eller brusebad samt hårvask) som udgangspunkt 1 gang om ugen.
- forflytninger, evt. med lift i henhold til instruktioner hos den enkelte borger.
- vending/lejring i seng.
- Anretning af morgen- og aftensmad, opvarmning af færdigtilberedt mad, samt hjælp til indtagelse af mad og drikke
- hjælp til indtagelse af doseret medicin.
Visitationen vurderer ud fra dit konkrete og individuelle behov, hvad hjælpen kommer til at bestå af. Det vil i udførelsen af din personlige pleje være fokus på at medinddrage, træne og aktivere dig i størst muligt omfang.
Hvornår leveres hjælpen?
Hjælpen til personlig pleje leveres døgnet rundt alle ugens dage. Personlig pleje og hygiejne om morgenen foregår i tidsrummet mellem kl. 7.15 og kl. 11. Hvor lang tid hjælpen varer, er afhængig af plejens omfang og kompleksitet. Det aftaltes mødetidspunkt forsøges overholdt, men kan variere med en ½ time.
Hvor leveres den personlige pleje?
Hjælpen ydes i dit hjem. Bad kan tilbydes på et dagcenter, hvis badet ikke kan gennemføres i dit hjem. Skal du på et dagcenter for at komme i bad, skal du selv sørge for transport, med mindre du i forvejen er visiteret til et dagcenter.
Hvem leverer hjælpen?
Hjælpen til personlig pleje leveres aktuelt kun af Ærø Kommunes hjemmepleje.
Fleksibel hjemmehjælp
Fleksibel hjemmehjælp betyder, at du har ret til at bytte ydelser inden for bestemte rammer. Hvis du modtager personlig pleje og praktisk hjælp, har du mulighed for at vælge en helt eller delvis anden hjælp end den, der er truffet afgørelse om.
Du kan for eksempel vælge at bytte støvsugningen ud med en gåtur eller andre ydelser, du aktuelt har behov for, hvis det kan holdes inden for samme tidsramme. Reglen er, at du skal være tildelt begge ydelsesformer – praktisk hjælp og personlig pleje for at kunne bytte mellem dem. Hvis du kun er tildelt en af ydelsesformerne, fx praktisk hjælp, kan du ikke bytte til en ydelse, der hører under personlig pleje eller omvendt. Du kan til gengæld bytte til andre former for praktisk hjælp.
Du kan fra gang til gang aftale med din hjælper, hvilke opgaver du vil bytte. Hvis du flere gange bytter den samme hjælp til noget andet, skal visitationen igen vurdere på om, du stadig har brug for den visiterede hjælp.
Hvis hjælperen synes, det er uforsvarligt at udføre den hjælp, du bytter til, har han/hun pligt til at sige fra og i stedet udføre den hjælp, du har fået tildelt. Hvis du bytter hjælpen, skal det skrives ned og du kan ikke klage over den hjælp, du bytter til.
Krav til dig som ansøger
For at modtage hjælp til personlig pleje er det en forudsætning at:
- du medvirker aktivt i forløbet.
- du er hjemme, når indsatsen leveres.
- arbejdsforholdene er i dit hjem er forsvarlige (jævnfør arbejdsmiljøloven).
- du stiller de nødvendige plejeartikler og materialer til rådighed for medarbejderen. Disse skal opfylde de gældende arbejdsmiljømæssige krav til arbejdets udførelse med henblik på, at arbejdet kan udføres sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarligt.
- underretter visitator om helbredsmæssige og/eller familiære ændringer, der kan have betydning for hjælpen.
- der kan fra Ærø Kommune stilles krav om ommøblering, ekstraordinær rengøring, installering af lift og/eller plejeseng, for at kunne opnå en sikkerhedsmæssig og sundhedsmæssig forsvarlig arbejdsplads for personalet.
Du kan ansøge om hjælp til personlig pleje her:
Visitationen
Ældre- og sundhedsområdet
Sygehusvejen 22
5970 Ærøskøbing
Telefon.: 63525508
Telefontid: mandag til fredag klokken 08:00 til 09:30
Mail: visitator@aeroekommune.dk
Visitationen vil kontakte dig senest 5 dage efter din ansøgning om hjælp til personlig pleje.
Læs mere
For yderligere oplysninger om hjælp til personlig pleje henvises til Kvalitetsstandarden for personlig pleje i Ærø Kommune.
Hvem kan få et fritvalgsbevis
Det er kun borgere, som er visiteret til ydelser nævnt under ”Hvilke ydelser kan et frit valgs bevis benyttes til?”, som kan anmode om at få et fritvalgsbevis.
Anmoder du om fritvalgsbevis, kræver det, at du selv er i stand til at:
- Udvælge en CVR-registreret virksomhed, som kan levere ydelsen.
- Bestille ydelsen hos den valgte leverandør ud fra fritvalgsbeviset og den afgørelse, du har modtaget fra visitationen.
- Åbne døren, så leverandøren kan levere ydelsen.
- Særligt for madservice: Opsøge, læse og forstå leverandørens smileyordning for at sikre ordentlig kvalitet og hygiejne.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at Ærø Kommune og personalet i hjemmeplejen ikke kan hjælpe med at finde en leverandør. Det er dit eget ansvar, når du anmoder om fritvalgsbevis.
Hvordan fungerer et fritvalgsbevis?
Du får tilsendt fritvalgsbeviset, der er et dokument, som du og den leverandør, du vælger, skal udfylde og underskrive og sende tilbage til visitationen.
Af beviset fremgår det, hvilken ydelse du kan købe på beviset og hvilken værdi beviset har. Der fremgår også kvalitetskrav, som leverandøren skal leve op til.
Visitationen
Sygehusvejen 22 (v. Søkilden)
5970 Ærøskøbing
Mail visitator@aeroekommune.dk
Telefon 63525508
Telefontid alle hverdage 08.00 til 09.30
Hvad er et fritvalgsbevis ?
Ærø Kommune skal sikre, at modtagere af hjemmepleje kan vælge mellem minimum to leverandører, hvoraf den ene leverandør kan være kommunen.
Findes der kun den kommunale leverandør, kan kommunen sikre borgernes frie valg af leverandør ved at tilbyde et fritvalgsbevis.
Hvlke ydelser kan et fritvalgsbevis benyttes til ?
Et fritvalgsbevis er et købsbevis, som kan bruges til at få leveret en ydelse fra en privat leverandør, man selv vælger. Man kan vælge fritvalgsbevis, når man er visiteret til følgende ydelser:
- Personlig pleje
- Praktisk hjælp
- Madservice
Fritvalgsbeviset er et alternativ til den kommunale leverandør.
Hvad er værdien på et fritvalgsbevis ?
Værdien af fritvalgsbevis er bestemt af prisen på ydelsen fra Ærø Kommunes. Prisen beregnes én gang om året.
For madordning fastsætter staten årligt et loft for borgernes egenbetaling per udbragt hovedret.
Værdien af fritvalgsbeviset i 2023 for de enkelte ydelser fremgår på næste side.
Personlig pleje
Timeprisen svarer til den kommunale hjemmeplejes timepris.
Timeprisen varierer alt efter, om den personlige pleje leveres dag, aften eller nat samt efter type af dag.
Værdien på fritvalgsbeviset vil være fastsat ud fra Ærø kommunes kvalitetsstandard samt en konkret og individuel vurdering af behovet for personlig pleje.
Praktisk hjælp
Timeprisen svarer til den kommunale hjemmeplejes timepris.
Timeprisen varierer alt efter, om den praktiske hjælp leveres dag eller aften samt efter type af dag.
Værdien på fritvalgsbeviset vil være fastsat ud fra Ærø kommunes kvalitetsstandard samt en konkret og individuel vurdering af behovet for praktisk hjælp.
Madservice
Der er fra statens side fastsat en egenbetaling på maksimalt 59 kr. for en daglig udbragt hovedret ekssklusiv forret/dessert.
Det betyder, at Ærø Kommune kun yder tilskud, hvis prisen hos kommunens leverandør er højere end 59 kr. for en daglig udbragt hovedret eksklusiv forret/dessert.
Prisen for en daglig udbragt hovedret ekskl. forret/dessert er 53 kr. hos kommunens leverandør. Ærø Kommune giver dermed ikke tilskud til madordning.
Kvalitetsstandard social rengøring:
1.0 Formål
Formålet med indsatsen er at oprette en acceptabel hygiejnisk tilstand i borgerens hjem med henblik på at kunne udføre § 83 i hjemmet.
2.0 Lovbrundlag
- Lov om social service § 83.
- Ærø Kommunes serviceniveau.
3.0 Indsatsen
3.1 Primære mål
At oprette en acceptabel hygiejnisk tilstand i borgerens hjem med henblik på opstart af hjemmehjælp.
3.2 Hvem kan modtage indsatsen?
Borgere, der er inden for personkredsen til at modtage hjælp efter serviceloens § 83.
Borgere med behov for omfattende enkeltstående tidsafgrænset rengøringsindsats.
Borgere, som har behov for omfattende rengøring i forbindelse med opstart af hjemmehjælp.
3.3. Forudsætninger for at modtage indsatsen
At der er adgang til boligen.
3.4 Indsatsens karakter
I boligen kan f.eks. rengøres:
- En stue
- Et soveværelse
- Et badeværelse
- Et køkken
- En entré
- Et bryggers
- Indsatsen kan omfatte:
- Oprydning
- Støvsugning, feje
- Vaske gulv
- Rengøring af vandrette flader
- Rengøring af køleskab
- Rengøring af badeværelse
- Rengøring af hjælpemidler
- Skift af sengelinned
- Sengeredning
Indsatsen kan ydermere såfremt, det er nødvendigt bestå af:
- Rengøring under møbler
- Rengøring af lamper
- Rengøring af høje reoler og skabe
- Rengøring af køkkenskabe
- Aftørring af gulv- og dørpaneler og døre
- Gulvvask
- Bankning af mindre forliggere
- Afkalkning af badeværelse
- Rengøring af nips
- Aftørring af billeder
- Aftørring af spindelvæv
- Vask af gardiner
- Rengøring af emhætte
- Rengøring af ovn
- Støvsugning af møbler
- Støvsugning af bogreol
- Vende og støvsuge madras
3.5 Levering af indsatsen
3.5.1 Hvornår leveres indsatsen?
Indsatsen leveres en gang, som opstart til, at kommunen kan levere § 83 i hjemmet.
Borgeren informeres om, hvornår rengøringsholdet kommer. Tidspunkt for indsatsen aftales i samarbejde med hjemmeplejen og leverandøren og udføres i tidsrummet 07.30-15.30 på hverdage.
3.5.2 Hvor leveres indsatsen?
Indsatsen leveres i borgerens hjem.
3.5.3 Hvem leverer indsatsen?
Det vil være et privat rengøringsfirma, som leverer indsatsen, når den hygiejniske tilstand i borgerens hjem er sikkerheds- og sundhedsskadelig.
Det er leder af hjemmeplejen, som vurderer om tilstanden er sikkerheds- og sundhedsskadelig. Sikkerheds- og sundhedsskadelig tilstand defineres som f.eks. når der observeres ammoniaklugt, bananfluer, rotter, skadedyr, ekskrementer, inkl. oprydning af tunge møbler sanering og lign.
3.5.4 Krav til leverandøren
Leverandøren er ved opgavevaretagelsen omfattet af reglerne i forvaltningsloven og offentlighedsloven. Dette indebærer blandt andet, at medarbejderne er omfattet af reglerne om tavshedspligt, hvad angår fortrolige oplysninger, som de måtte få kendskab til i forbindelse med udførelsen af opgaverne.
Tavshedspligten ophører ikke ved kontraktens udløb eller ved den enkeltes fratrædelse.
Leverandører er forpligtet til at meddele visitationen om ændringer i borgerens situation.
3.5.5 Betingelser og fleksibilitet
Der kan ikke byttes til andre indsatser.
4.0 Hvordan søges om social rengøring
4.1 Ansøgning
Visitator gøres opmærksom på fra sygehus, pårørende eller ved aftalt hjemmebesøg, at der er behov for social rengøring af hjemmet inden opstart af hjemmehjælp.
Leder af hjemmeplejen afgør omfanget af opgaven, og om det er sikkerheds- og sundhedsskadeligt.
I forbindelse med visitering til social rengøring vejledes borgeren om egen betaling og eventuelle ansøgningsmuligheder for økonomisk hjælp i Borgerservice.
Visitationen
Ældre- og Sundhedskontoret
Gilleballetofte 3
5970 Ærøskøbing
Tlf: 63 52 55 08
Telefontid Mandag - fredag kl. 8-9.30.
Mail: visitator@aeroekommune.dk
5.0 Godkendelse
Godkendt af Kommunalbestyrelsen, Ærø Kommune januar 2021.
Du kan hente kvalitetsstandarden for social rengøring via dette link
1.0 Indledning
Hjælp og støtte efter Serviceloven bygger på den enkelte borgers ansvar for sig selv, og sin familie og på den enkelte borgers ansvar for at udvikle sig og udnytte egne potentialer, i det omfang det er muligt for den enkelte. Hjælpen tilrettelægges på baggrund af en konkret og individuel vurdering af den enkelte persons behov og forudsætninger, og i samarbejde med den enkelte.
2.0 Formål
Formålet er, at afløse pårørende som passer et nærtstående familiemedlem med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne i eget hjem. Indsatsen skal fremme den pårørendes mulighed for fortsat at kunne bevare sin egen livskvalitet og lette den daglige tilværelse, for dermed at medvirke til, at den pårørende forsat har ressourcer og overskud til at tage sig af det nærtstående familiemedlem.
3.0 Lovgrundlag
Lov om social service § 84, stk. 1.
4.0 Indsatsen
4.1 Primære mål
At den pårørende får afløsning, når vedkommende er hjemmefra til planlagte aktiviteter eller har behov for et pusterum, og det nærtstående familiemedlem med behov for pleje eller støtte ikke kan være alene hjemme. Der kan som udgangspunkt ikke bevilges afløsning i eget hjem, hvis personen med den nedsatte funktionsevne har et dagtilbud efter serviceloven.
4.2 Hvem kan modtage indsatsen?
Pårørende som passer et nærtstående familiemedlem i eget hjem, der har nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne, og som ikke kan være alene i hjemmet.
4.3 Forudsætninger for at modtage indsatsen
- At andre aflastningsmuligheder har været forsøgt, som for eksempel brug af velfærdsteknologi eller dagtilbud efter serviceloven.
- At det med udgangspunkt i arbejdsmiljøloven vurderes, at arbejdsforholdene i borgerens hjem er forsvarlige i forhold til, at hjemmet bliver en arbejdsplads for kommunes medarbejdere.
- At borgeren vedkender sig sin pligt til at underrette visitationen om helbredsmæssige og/eller familiære ændringer, der kan have betydning for hjælpen.
4.4 Indsatsens karakter
Indsatsen kan bestå af:
- Samvær og aktiviteter
- Hjælp til personlig pleje og praktisk hjælp, hvis disse indsatser også er bevilget.
Indsatsen visiteres individuelt ud fra den pårørende og borgerens behov.
4.5 Levering af indsatsen
4.5.1 Hvornår leveres indsatsen?
Indsatsen leveres alle hverdage i dagtimer mellem kl. 8:00-18:00.
Afløsning skal i udgangspunkt varsles to uger før behovsdato. Dog skal fortløbende aftaler ikke varsles fra gang til gang. Afløsning gives som udgangspunkt max 5 timer pr. uge. Indsatsen baseres dog på en konkret individuel vurdering. Indsatsen iværksættes inden for to uger efter visitationen har bevilget indsatsen.
4.5.2 Hvor leveres indsatsen?
Indsatsen ydes i borgerens hjem.
4.5.3 Hvem leverer indsatsen?
Afløsning i hjemmet leveres af netværkskoordinatoren eller hjemmeplejen i Ærø Kommune. Andre tilbud kan også bringes i spil for eksempel frivillige. Dette er dog ikke en forudsætning for, at der kan bevilliges afløsning.
4.5.4 Krav til leverandøren
Leverandøren er ved opgavevaretagelsen omfattet af reglerne i forvaltningsloven og offentlighedsloven. Dette indebærer blandt andet, at medarbejderne er omfattet af reglerne om tavshedspligt, hvad angår fortrolige oplysninger, som de måtte få kendskab til i forbindelse med udførelsen af opgaverne.
Tavshedspligten ophører ikke ved kontraktens udløb eller ved den enkeltes medarbejders fratrædelse.
Leverandøren er forpligtet til at meddele visitationen om ændringer i borgerens helbred og situation.
5.0 Kvalitetsmål
5.1 Kvalitetsmål for iværksættelsen af indsatsen
- Netværkskoordinatoren kontakter borgeren med henblik på at aftale tidspunkt for levering.
5.2 Kvalitetsmål for udførelsen af indsatsen
- At der er 90 % tilfredshed blandt brugerne med den udførte indsats, hvilket undersøges hvert 4. år.
- At der tildeles en kontaktperson.
- At den visiterede hjælp revurderes løbende og efter behov dog minimum hvert 2 år.
- At samarbejdet med borgeren er gensidigt imødekommende og venligt.
5.3 Opfølgning af kvalitetsmål
Opfølgning sker via regelmæssigt tilsyn, jævnfør Ærø Kommunes tilsynspolitik.
5.4 Brugerundersøgelse
Kommunen udfører hvert 4. år brugerundersøgelser, som inddrager samtlige borgere, der er visiteret til afløsning i hjemmet.
6.0 Hvordan søges om afløsning i hjemmet?
Ansøgning foregår ved at rette henvendelse til:
Visitationen
Ældre- og sundhedsområdet
Sygehusvejen 22
5970 Ærøskøbing
Telefon: 63525508
Telefontid: Mandag til fredag: klokken 8 til 9.30.
Uden for telefontiden er det muligt at lægge besked på telefonsvarer. Denne aflyttes én gang dagligt på hverdage.
Mail: visitator@aeroekommune.dk
En visitator vil kontakte borgeren senest fire uger efter anmodning om hjælp.
7.0 Godkendelse
Godkendt af Kommunalbestyrelsen, Ærø Kommune, August 2022.
1.0 Indledning
Hjælp og støtte efter Serviceloven bygger på den enkelte borgers ansvar for sig selv, og sin familie og på den enkelte borgers ansvar for at udvikle sig og udnytte egne potentialer, i det omfang det er muligt for den enkelte. Hjælpen tilrettelægges på baggrund af en konkret og individuel vurdering af den enkelte persons behov og forudsætninger og i samarbejde med den enkelte.
2.0 Formål
Formålet med hjælpen er således at fremme den enkelte borgers mulighed for at udvikle sig, og for at klare sig selv eller at lette den daglige tilværelse og forbedre livskvaliteten.
3.0 Lovgrundlag
- Lov om social service §§ 83, stk. 1, nr. 2., og 83 a
- Lov om social service § 88
- Lov om social service §§ 94 og 94 a
- Ærø Kommunes serviceniveau
4.0 Indsatsen
4.1 Primære mål
- At borgeren får den nødvendige støtte til varetagelse af praktiske opgaver, som borgeren ikke er i stand til at varetage.
- At borgeren tilbydes et målrettet og tidsbegrænset rehabiliteringsforløb med henblik på at gøre borgeren i stand til selv at udføre eller medvirke til at udføre de praktiske opgaver.
- At borgeren altid inddrages som aktiv samarbejdspartner i udførelsen af opgaven.
4.2 Hvem kan modtage indsatsen?
Borgere, som midlertidigt eller varigt ikke kan udføre de praktiske opgaver på grund af nedsat funktionsevne.
Borgere kan som hovedregel ikke modtage indsatsen, hvis funktionsnedsættelsen kan afhjælpes ved:
- en rehabiliterende indsats.
- at dele rengøringen op i mindre dele og/eller udføre denne over alle ugens dage.
- at træning eller ergonomisk vejledning kan gøre, at borger kan udføre opgaverne selv.
- at andre i husstanden er i stand til at udføre de rengøringsopgaver, borgeren ikke selv kan varetage. Eksempelvis ægtefælle/samlever. I den konkrete vurdering tages udgangspunkt i familiens samlede situation.
- indkøber og benytter andre egnede rengøringsredskaber.
- at boligen indrettes mere hensigtsmæssigt, så borgeren selv kan komme til at udføre de praktiske opgaver. Eksempelvis ved oprydning og/eller ommøblering i hjemmet.
I den konkrete vurderingen tages endvidere udgangspunkt i familiens samlede situation, herunder også hvilke opgaver, der kan løses af ægtefælle/samlever.
Det er vigtigt at understrege, at der i enhver opgave fokuseres på at medinddrage, træne og aktivere borgeren.
4.3 Forudsætninger for at modtage indsatsen
- At borgeren medvirker aktivt i forløbet, og sammen med visitator fastsætter individuelle mål for hjælpen.
- At borgeren skal være hjemme, når indsatsen leveres.
- At det med udgangspunkt i arbejdsmiljøloven vurderes, at arbejdsforholdene i borgerens hjem er forsvarlige i forhold til, at hjemmet bliver en arbejdsplads for plejepersonalet.
- At borgeren stiller de nødvendige rengøringsmidler og -redskaber til rådighed. Disse skal opfylde de gældende arbejdsmiljømæssige krav til arbejdets udførelse med henblik på, at arbejdet kan udføres sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarligt. Rengøringsmaterialerne skal være allergi- og miljøvenlige produkter.
- Af hensyn til arbejdsmiljøet for plejepersonalet kan der stilles krav om ommøblering og/eller ekstraordinær rengøring.
- At borgeren vedkender sig sin pligt til at underrette visitator om helbredsmæssige og/eller familiære ændringer, der kan have betydning for hjælpen. I modsat fald kan borger mødes med tilbagebetalingskrav.
4.4 Indsatsens karakter
Indsatsen kan bestå af:
- almindelig rengøring – omfatter ikke rengøring efter dyr.
- tøjvask.
- varebestilling.
- anretning af morgen- og aftensmad, opvarmning af færdigtilberedt mad.
- Oprydning i forbindelse med rengøring.
- støvsugning, feje.
- vaske gulv.
- rengøring af vandrette flader.
- rengøring af køleskab.
- rengøring af badeværelse.
- rengøring af hjælpemidler.
- skift af sengelinned.
- sengeredning.
Borgeren kan visiteres til enkelte eller flere indsatser ud fra en individuel vurdering af behovet.
Det er ikke muligt at bruge den bevilgede hjemmehjælp til rengøring efter dyr selvom borgeren ikke selv kan varetage denne opgave med mindre medmindre husdyret er nødvendigt på grund af funktionsnedsættelsen f.eks. en førerhund. Hvis borgeren ikke selv kan varetage rengøring efter sine dyr, skal borgeren rekvirere hjælp til dette på anden vis.
4.4.1 Rengøring
Der kan visiteres til rengøring hver 3. uge svarende til en ældrevenlig bolig på ca. 65 m2.
I boligen kan rengøres:
- en stue.
- et soveværelse.
- et badeværelse.
- et køkken.
- en entré.
- et bryggers, hvis det indeholder vaskemaskine og tørretumbler.
Praktiske opgaver, der ikke er nødvendige eller kræver særlig viden, ekspertise eller uddannelse, som ligger ud over, hvad der kan forventes at kunne udføres af en hjemmehjælper, falder uden for bestemmelsen om praktisk hjælp. Disse opgaver kan fx være mindre reparationsarbejder, rengøring eller oprydning efter husdyr, medmindre husdyret er nødvendigt på grund af funktionsnedsættelsen, og oprydning som kan være sikkerheds- eller sundhedsskadeligt.
4.4.2 Tøjvask
Der kan som udgangspunkt visiteres til tøjvask hver eller hver anden uge. Indsatsen tilrettelægges individuelt af leverandøren og kan omfatte:
- tøjvask i egen maskine.
- tørring i tørretumbler eller på snor.
- nedtagning og/eller sammenlægning af tøj.
Hvis borgeren ønsker vask af uld- og silketøj, sker dette uden erstatningsansvar for kommunen.
4.4.3 Varebestilling og andre praktiske opgaver
Der kan visiteres til varebestilling og andre praktiske opgaver én gang pr. uge.
Indsatsen kan omfatte:
- at skrive en indkøbsseddel - og være borger behjælpelig med at bestille dagligvarer hos lokal dagligvarebutik, der bringer varer ud.
- at sætte de leverede varer på plads.
- at man sammen med borger åbner og evt. læser posten.
- tømning af affald efter behov.
4.4.4 Ernæring
Indsatsen kan omfatte:
- anretning af drikkevarer.
- tilberedning og anretning af morgenmad og smøre brød.
- anretning og opvarmning i mikroovn af færdiglavet mad.
- oprydning/opvask/sætte i opvaskemaskine en gang dagligt i dagtimerne.
4.5 Levering af indsatsen
4.5.1 Hvornår leveres indsatsen?
Indsatsen leveres på hverdage i tidsrummet fra kl. 8-14. Det nøjagtige tidspunkt aftales mellem borger og leverandør. Det aftalte mødetidspunkt skal så vidt muligt overholdes, men kan variere med +/- ½ time.
Hvis leverandøren ikke overholder de aftaler, der er indgået ang. levering af indsatsen, skal leverandøren straks kontakte borgeren og aftale, hvornår indsatsen kan tilbydes.
Indsatsen iværksættes hurtigst muligt efter bevilling af indsatsen. Dog senest 7 dage efter visitationen har bevilget hjælpen.
4.5.2 Hvem leverer indsatsen?
Borgeren kan selv vælge, om den visiterede indsats ønskes leveret af:
- den kommunale hjemmepleje.
- en privat leverandør. Et fritvalgsbevis giver borgeren mulighed for at indgå aftale med en CVR-registreret virksomhed. Yderligere oplysninger om fritvalgsbevis kan fås ved henvendelse til visitationen.
- en udpeget person, som er godkendt af visitationen.
I forbindelse med iværksættelsen af den bevilgede indsats, udpeger leverandøren en kontaktperson.
4.5.3 Krav til leverandøren
Leverandøren er ved opgavevaretagelsen omfattet af reglerne i forvaltningsloven og offentlighedsloven. Dette indebærer blandt andet, at medarbejderne er omfattet af reglerne om tavshedspligt, hvad angår fortrolige oplysninger, som de måtte få kendskab til i forbindelse med udførelsen af opgaverne.
Tavshedspligten ophører ikke ved kontraktens udløb eller ved den enkeltes medarbejders fratrædelse.
Leverandøren er forpligtet til at meddele visitationen om ændringer i borgernes helbred og situation.
4.5.4 Betingelser og fleksibilitet
Fleksibel hjemmehjælp betyder, at borgeren har ret til at bytte ydelser inden for bestemte rammer. Hvis borgeren modtager personlig pleje og praktisk hjælp, har borgeren mulighed for at vælge en helt eller delvis anden hjælp end den, der er truffet afgørelse om.
Borgeren kan for eksempel vælge at bytte støvsugningen med en gåtur eller andre ydelser, som borgeren aktuelt har behov for, hvis det kan holdes inden for samme tidsramme. Reglen er, at borgeren skal være tildelt begge ydelsesformer – praktisk hjælp og personlig pleje for at kunne bytte mellem dem. Hvis borgeren kun er tildelt en af ydelsesformerne, fx praktisk hjælp, kan borgeren ikke bytte til en ydelse, der hører under personlig pleje eller omvendt. Borgeren kan til gengæld bytte til andre former for praktisk hjælp.
Borgeren kan fra gang til gang aftale med hjemmeplejen, hvilke opgaver borgeren vil bytte. Hvis borgeren flere gange bytter den samme hjælp til noget andet, skal visitationen vurdere igen om borgeren stadig har brug for hjælpen.
Hvis hjemmeplejen synes det er uforsvarligt at udføre den hjælp borgeren bytter til, har han/hun pligt til at sige fra og i stedet udføre den hjælp borgeren har fået tildelt. Hvis borgeren bytter hjælpen, skal medarbejderen notere det, og borgeren kan ikke klage over den hjælp, de har byttet til.
5.0 Kvalitetsmål
5.1 Kvalitetsmål for iværksættelse af indsatsen
- Indsatsen iværksættes hurtigst muligt efter aftale med borgeren og senest 7 dage efter bevillingen er tildelt.
- Hjemmeplejen kontakter borgeren med henblik på at aftale tidspunkt for levering.
5.2 Kvalitetsmål for udførelsen af indsatsen
- At der er 90 % tilfredshed blandt brugerne med den udførte indsats måles hvert 4. år.
- At der tildeles en kontaktperson
- At der revurderes løbende og efter behov dog minimum hvert 2 år. At samarbejdet med brugeren er gensidigt imødekommende og venligt.
- Ved aflysning skal der ydes erstatning inden 7 hverdage.
5.3 Opfølgning af kvalitetsmål
Opfølgning sker via regelmæssigt tilsyn, jævnfør Ærø Kommunes tilsynspolitik.
5.4 Brugertilfredshedsundersøgelse
Kommunen udfører hvert 4. år brugerundersøgelser, som inddrager samtlige borgere, der er visiteret til praktisk hjælp.
6.0 Hvordan søges om praktisk hjælp?
6.1 Anmodning om hjælp
Dette sker ved at rette henvendelse til:
Visitationen
Ældre- og sundhedsområdet
Sygehusvejen 22
5970 Ærøskøbing
Telefon: 63525508
Telefontid: Mandag til fredag: Klokken 8:00 til 9.30.
Der kan lægges besked på telefonsvarer.
Denne aflyttes én gang dagligt på alle hverdage
Mail: visitator@aeroekommune.dk
En visitator vil senest 5 hverdage efter anmodning om hjælp kontakte borgeren.
7.0 Godkendelse
Godkendt af Kommunalbestyrelsen, Ærø Kommune, April 2023.
1.0 Indledning
Hjælp og støtte efter Serviceloven bygger på den enkelte borgers ansvar for sig selv, og sin familie og på den enkelte borgers ansvar for at udvikle sig og udnytte egne potentialer, i det omfang det er muligt for den enkelte. Hjælpen tilrettelægges på baggrund af en konkret og individuel vurdering af den enkelte persons behov og forudsætninger, og i samarbejde med den enkelte.
2.0 Formål
Formålet er, at borgeren bringes tættere på at kunne mestre eget liv, det vil sige, at indsatsen skal fremme den enkelte borgers mulighed for at klare sig selv eller lette den daglige tilværelse og understøtte en forbedring af livskvaliteten hos borgeren.
3.0 Lovgrundlag
- Lov om social service §§ 83, stk. 1, nr. 1, og 83 a
- Lov om social service § 88
- Lov om social service §§ 94 og 94 a
4.0 Indsatsen
4.1 Primære mål
- At borgeren får den rehabilitering og støtte til varetagelse af de nødvendige personlige plejeopgaver, som borgeren ikke selv er i stand til at udføre.
- At borgeren tilbydes et målrettet og tidsbegrænset rehabiliteringsforløb med henblik på at gøre borgeren i stand til selv at udføre eller medvirke til at udføre de personlige plejeopgaver.
- At borgeren altid inddrages som aktiv samarbejdspartner i udførelsen af opgaven.
4.2 Hvem kan modtage indsatsen?
Borgere, som midlertidigt eller varigt ikke kan udføre de personlige plejeopgaver på grund af nedsat funktionsevne. Det er vigtigt at understrege, at der i enhver opgave fokuseres på at medinddrage, træne og aktivere borgeren.
4.3 Forudsætninger for at modtage indsatsen
- At borgeren medvirker aktivt i forløbet.
- At det med udgangspunkt i arbejdsmiljøloven vurderes, at arbejdsforholdene i borgerens hjem er forsvarlige i forhold til, at hjemmet bliver en arbejdsplads for plejepersonalet.
- Af hensyn til arbejdsmiljøet for plejepersonalet kan der stilles krav om:
- Ommøblering
- Ekstraordinær rengøring
- Installering af lift og/eller plejeseng
- At borgeren selv stiller de nødvendige plejeartikler og materialer til rådighed for plejepersonalet. Disse skal opfylde de gældende arbejdsmiljømæssige krav til arbejdets udførelse med henblik på, at arbejdet kan udføres sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarligt. Plejeartiklerne og materialerne skal være miljøvenlige produkter, der er Svanemærket.
- At borgeren vedkender sig sin pligt til at underrette visitator om helbredsmæssige og/eller familiære ændringer, der kan have betydning for hjælpen. I modsat fald kan borgeren mødes med tilbagebetalingskrav.
4.4 Indsatsens karakter
Indsatsen kan bestå af:
- øvre toilette, nedre toilette, hudpleje, tand- eller protesepleje, barbering, neglepleje på hænder, klipning af tånegle og fodpleje.
- kateter og stomipleje.
- af- og påklædning morgen og aften.
- kropsbårne hjælpemidler; hjælp til at påtage og/eller aftage disse samt rengøring af hjælpemidler.
- toiletbesøg, tømme toiletstol eller kolbe, skiftning af ble.
- bad (sengebad eller brusebad samt hårvask) som udgangspunkt 1 gang om ugen.
- forflytninger, evt. med lift i henhold til instruktioner hos den enkelte borger.
- vending/lejring i seng.
- hjælp til anretning af morgen- og aftensmad, opvarmning af færdigtilberedt mad, samt hjælp til indtagelse af mad og drikke.
- hjælp til indtagelse af doseret medicin.
Indsatsen visiteres individuelt ud fra borgerens behov.
4.5 Levering af indsatsen
4.5.1 Hvornår leveres indsatsen?
Indsatsen leveres døgnet rundt alle ugens dage ud fra den afgørelse, visitationen har truffet og de aftaler, der indgås mellem borger og leverandør. Personlig pleje om morgenen foregår i tidsrummet mellem kl. 07.15 og kl. 11.00. Varigheden er afhængig af indsatsens omfang og kompleksitet. Det aftalte mødetidspunkt skal så vidt muligt overholdes, men kan variere med +/- ½ time.
Hvis leverandøren ikke overholder de aftaler, der er indgået om levering af indsatsen, skal leverandøren straks kontakte borgeren og aftale, hvornår indsatsen kan tilbydes.
Indsatsen iværksættes hurtigst muligt efter visitationen har bevilget indsatsen.
4.5.2 Hvor leveres indsatsen?
Indsatsen ydes i borgerens hjem. Bad kan tilbydes på dagcenter, hvis indsatsen ikke kan ydes i eget hjem. Her skal borgeren selv sørge for kørsel, medmindre borger i forvejen er visiteret til dagcenter.
For at kunne yde en kvalificeret og forsvarlig hjælp, kan det i konkrete tilfælde være nødvendigt, at borgeren for en kort periode, flyttes til et midlertidigt ophold på et plejecenter.
Under det midlertidige ophold vil der ske en afklaring og evt. rehabilitering i forhold til, hvilke tiltag der skal ske for, at borgeren igen kan opholde sig i eget hjem.
4.5.3 Hvem leverer indsatsen?
Borgeren kan selv vælge, om den visiterede indsats ønskes leveret af:
- den kommunale hjemmepleje.
- en privat leverandør. Et fritvalgsbevis giver borgeren mulighed for at indgå aftale med en CVR-registreret virksomhed. Yderligere oplysninger om fritvalgsbevis kan fås ved henvendelse til visitationen.
- en udpeget person, som er godkendt af visitationen.
I forbindelse med iværksættelsen af den bevilgede indsats, udpeger leverandøren en kontaktperson.
4.5.4 Krav til leverandøren
Leverandøren er ved opgavevaretagelsen omfattet af reglerne i forvaltningsloven og offentlighedsloven. Dette indebærer blandt andet, at medarbejderne er omfattet af reglerne om tavshedspligt, hvad angår fortrolige oplysninger, som de måtte få kendskab til i forbindelse med udførelsen af opgaverne.
Tavshedspligten ophører ikke ved kontraktens udløb eller ved den enkeltes medarbejders fratrædelse.
Leverandøren er forpligtet til at meddele visitationen om ændringer i borgernes helbred og situation.
Leverandøren skal på stedet kunne yde akut hjælp til borgere, der f.eks. er faldet eller på anden måde er akut syg, herunder om nødvendigt tilkalde hjemmesygeplejerske, læge m.m.
4.5.5 Betingelser og fleksibilitet
Fleksibel hjemmehjælp betyder, at borgeren har ret til at bytte ydelser inden for bestemte rammer. Hvis borgeren modtager personlig pleje og praktisk hjælp, har borgeren mulighed for at vælge en helt eller delvis anden hjælp end den, der er truffet afgørelse om.
Borgeren kan for eksempel vælge at bytte støvsugningen ud med en gåtur eller andre ydelser, borgeren aktuelt har behov for, hvis det kan holdes inden for samme tidsramme. Reglen er, at borgeren skal være tildelt begge ydelsesformer – praktisk hjælp og personlig pleje for at kunne bytte mellem ydelserne. Hvis borgeren kun er tildelt en af ydelsesformerne, fx praktisk hjælp, kan borgeren ikke bytte til en ydelse, der hører under personlig pleje eller omvendt. Borgeren kan til gengæld bytte til andre former for praktisk hjælp.
Borgeren kan fra gang til gang aftale med hjemmeplejen, hvilke opgaver borgeren vil bytte. Hvis borgeren flere gange bytter den samme hjælp til noget andet, skal visitationen igen vurdere om borgeren stadig har brug for hjælpen.
Hvis hjemmeplejen synes det er uforsvarligt at udføre den hjælp borgeren ønsker at bytte til, har han/hun pligt til at sige fra og i stedet udføre den hjælp borgeren har fået tildelt. Hvis borgeren bytter hjælpen, skal medarbejderen notere det, og borgeren kan ikke klage over den hjælp, de har byttet til.
5.0 Kvalitetsmål
5.1 Kvalitetsmål for iværksættelse af indsatsen
- Indsatsen iværksættes hurtigst muligt efter bevillingen er tildelt.
- Hjemmeplejen kontakter borgeren med henblik på at aftale tidspunkt for levering.
- Ved akut behov kan hjælp iværksættes efter aftale med hjemmesygeplejen.
5.2 Kvalitetsmål for udførelsen af indsatsen
- At der er 90 % tilfredshed blandt brugerne med den udførte indsats, hvilket udføres hvert 4. år.
- At der tildeles en kontaktperson.
- At den visiterede hjælp revurderes løbende og efter behov dog minimum hvert 2 år.
- At samarbejdet med brugeren er gensidigt imødekommende og venligt.
5.3 Opfølgning af kvalitetsmål
Opfølgning sker via regelmæssigt tilsyn, jævnfør Ærø Kommunes tilsynspolitik.
5.4 Brugertilfredshedsundersøgelse
Kommunen udfører hvert 4. år brugerundersøgelser, som inddrager samtlige borgere, der er visiteret til personlig pleje.
6.0 Hvordan søges om personlig pleje?
6.1 Ansøgning om personlig pleje
Ansøgning foregår ved at rette henvendelse til:
Visitationen
Ældre- og sundhedsområdet
Sygehusvejen 22
5970 Ærøskøbing
Telefon.: 63525508
Telefontid: Mandag til fredag: klokken 8:00 til 09:30
Mail: visitator@aeroekommune.dk
En visitator vil kontakte borgeren senest 5 hverdage efter anmodning om hjælp.
7.0 Godkendelse
Godkendt af Kommunalbestyrelsen, Ærø Kommune, Maj 2023.